Kā noteikt īsto alerģijas iemeslu?

02. May 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aizvadītajā Māmiņu Kluba raidījumā uzzinājām, ka ik gadu pieaug bērnu skaits, kuriem konstatētas alerģijas. Bieži vien tās diagnosticēt ir ļoti sarežģīti, tāpēc ļoti liels atbalsts mediķiem šajās reizēs ir analīzes, kas palīdz rast atbildes.

Par alerģiju sauc cilvēka organisma hiperjutīgu reakciju uz vielu – alergēnu. Situācijās, kad cilvēka imūnsistēma signalizē, ka konkrētā viela ir bīstama, sāk veidoties antivielas pret konkrēto alergēnu, un parādās patoloģisks process. Kā norāda RSU Infektoloģijas katedras asoc. prof Jeļena Storoženko, uz skatienu bieži vien ir grūti noteikt, kas ir vainīgs pie konkrētās alerģijas, taču to ir ļoti svarīgi noteikt, jo tieši no alerģijas veida būs atkarīga turpmākā terapija, prognozes par slimības gaitu, izslēdzamā diēta.

“Ja no ikdienas biežākie alergēni ir izslēgti, taču bērnam turpinās alerģiska reakcija, šādiem gadījumiem ir izstrādāts jauns tests, kas aptver kopumā 250 dažādus alergēnus, ietverot gan alergēnu ekstraktus, gan molekulāros alergēnus,” par iespējām atklāt alerģiju iemeslus stāsta Jeļena Storoženko, uzsverot, ka analīžu interpretāciju gan jāuztic alergologam, kurš palīdzēs saprast, kādus alergēnus izslēgt no ikdienas, lai neturpinātos alerģiskais process.