Biežāk uzdotie jautājumi par masku lietošanu bērniem. Atbild BKUS galvenais ārsts

Biežāk uzdotie jautājumi par masku lietošanu bērniem. Atbild BKUS galvenais ārsts

18. Jan 2021, 12:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esam apkopojuši biežāk uzdotos jautājumus par masku valkāšanu bērniem. Atbildes skaidro Bērnu klīniskās slimnīcas ārste Renāte Snipe.  

Vai ir ieteicamais laiks, cik ilgi vienā reizē vajadzētu valkāt masku?

Tās būtu 3 līdz 4 stundas. Maska jāmaina ātrāk, ja kļuvusi mitra. Ja bērns ilgāku laiku pavada skolā, ar 1 masku nepietiek.

Vai masku valkāšana tiešām nav kaitīga bērniem?

Maskas nav kaitīgas bērniem, caur tām notiek pietiekama gāzu apmaiņa. To pierāda fakts, ka arī pēc ilgstošas maskas lietošanas skābekļa piesātinājums asinīs nemainās, arī caur masku bērns saņem pieteikamu skābekļa daudzumu.

Ja bērnam ir alerģiskas iesnas, kā viņam valkāt masku?

Piekrītu, ka tā varētu problēma. Ja bērnam visu laiku ir vajadzība noslaucīt degunu, iesaku vērsties pie alergologa, lai atrastu piemērotāko terapiju, lai alerģisko rinītu kontrolētu un tas netraucētu ikdienas dzīvei.

Kā masku valkāšana ietekmēs veselību ilgtermiņā?

Ja tiks ierobežota pandēmija, tad tas būs tikai pozitīvs ieguvums, jo bērni nesaslims, nesaskaries ar Covid atlieku parādībām, kuras skar līdz 40% saslimušo, kā arī neizplatīs infekciju tālāk. Nav datu, ka masku valkāšana kā tāda ietekmētu veselību.

Vai vizieris var aizstāt masku skolā, stundu laikā?

Nevar, vizieris ir efektīvs tikai komplektā ar masku. Vizieris masku aizstāt nevar.

Katru dienu ir pretēja informācija par to, vai maskas pasargā vai nepasargā. Vai kādas konkrētas prasības pret maskas veidu?

Piekrītu, ka komunikācija brīžiem nav bijusi veiksmīga, tā ir jauna slimība, par kuru arvien mācāmaies un no pavasara ir daudzas lietas kļuvušas skaidrākas. Maska pasargā tad, ja to valkā visi, jo maska neļauj inficētajam izplatīt vīrusu tālāk. Lielās starptautiskās veselības organizācijas - PVO, ECDC rekomendē auduma masku nēsāšanu ārpus medicīnas iestādēm, medicīniskās maskas - medicīniskās iestādēs nodaļās ar nosacīti zemu risku līmeni, bet respiratorus ar augstu risku. 

Varbūt pie ieejas skola merī temperatūru, vai vēl labāk veikt mācības attālināti? Naudu, kuru neiztērēs par skolu uzturēšanu sadalīt vecākiem, privātskolotāju apmaksai?

Temperatūras mērīšana neko neatrisina, jo paaugstināta temperatūra var nebūt saistīta ar Covid - 19, un infekciju var izplatīt arī bez temperatūras. Ir valstis, kuras to mēģināja darīt, bet tas nav devis gaidīto rezultātu, tāpēc to plaši nepraktizē. Bērniem vajadzīga savstarpēja komunikācija, tāpēc ilgtermiņā atrašanās mājās nav labs risinājums.

Ko darīt, ja bērnam pēc pusstundas maskā ir elpu trūkms un vājums?

Ar bērnu ir jārunā, jāskaidro, ka maskas nerada šādas izjūtas, ja mēs paši to nevēlamies un sevi uz to nenoskaņojam. Ja maskā ir sliktāka sajūta, ir jāapsēžas, jānomierinās, jāpaklusē, jo skaļa un ilgstoša runāšana maskā var radīt neēertību – tad vienkārši nedaudz jāatpūšas. Ja sajūta ilgstoši neatkāpjas, jāvēršas pie skolas medmāsas.

Kā speciālosti ieteiktu rīkoties attiecībā uz masku valkāśanu - vai katru dienu būtu jābūt līdzi vismaz 2 maskām? Kā iesaiņot rezerves masku, lai tā būtu tīra? Kā nodrošināt to, ka bērns nenovelk masku zem zoda, nepakar to uz auss, nenosviež uz zemes un tad neuzvelk uz sejas? Šādi gadījumi ir redzēti pieredzē, strādājot sākumskolā.

Tikai kopīgi skaidrojot, tai skaitā ģimenē, skolā, draugu vidū, paši rādot pareizu piemēru, varam uzlabot situtāciju. Bieži uzslavējot tos, kuri visu dara pareizi, varam veicināt izpratni. Ja skolās adekvāti izturēsies pret šo jautājumu, bērni būs tie, kuri vecākiem atgādinās, kā pareizi valkāt masku, jo mazā vecuma bērni lielākā daļa ir ideālisti, vēlas paši darīt lietas pareizi un sagaida to no citiem, piemēram, ar ielas šķēršošanu pie zaļās gaismas vai piesprādzēšanos automašīnās. 

Ja tiek uzskatīts, ka bērni daudz retāk inficējas ar Covid19, kāpēc nepieciešams viņiem valkāt maskas?

Bērni pie tik augstas slimības izplatības valstī paši kļūst par izplatītājiem, var saaslimt un vēlāk ciest no ilgtermiņa atlieku parādībām, ar kurām saskaras 40% pārslimojušo bērnu.

Kas atbildēs par masku nēsāšanu un lietošanas nosacījumiem un par higēnas ievērošanu maskām. Vai maskā neveidojas baktēriju mikroklimatu?

Ja maskas maina ik par 3-4 stundām, izlietoto masku mazgā 60 grādos, tad viss būs kārtībā.

Vai bērniem ar diagnozi bronhiālā astma, kuram skolā jau septembrī tika iesniegta zīme, arī būs jānēsā maskas? Neesmu pedagogs, bērnu mājās mācīt nevaru. Mūsu valsti pamatizglītība ir bez maksas, tad lai to arī nodrošina.

Jā, bērniem ar hroniskām slimībām ir jānēsā maska un astmas bērniem, tas ir jādara noteikti, un viņiem būs vēl vairāk ieguvumu kā pārējiem- lielāka aizsardzība no citiem vīrusiem un alergēniem. Elpošanu maska neapgrūtina, ja bērna ir gŗuti elpot- jāvēršas pie speciālista un jāmaina terapija, jo kontrolēta astma nerada ietekmi uz dzīves kvalitāti. Mēs, bērnu speciālisti, nekad neesam atbalstījuši to, ka astmas pacienti nenēsā maskas, tā ir kļūdaina komunikācija. Vienīgais izņēmums - bērni ar īpašām vajadzībām, ar kuriem neko nevar sarunāt.

Vai sporta stundās, pastaigās ārā u.tml. bērnam arī ir nepieciešams valkāt masku?

Ārā maskas nevajag, sporta stundas telpās šajos apstākļos es nerekomendētu, jo sportot maskā tiešām būs grūti. 

Kāpēc skolās ir jālieto maskas, ja ir pieņemts, ka starp skolēniem jāievēro noteikt attālums?

3 m2 uz bērnu, bez maskas ir par maz, lai apturētu vīrus izplatību. To redzējām rudenī, kad daudzi tieši no kontakta skolā slimoja vai bija karantīnā. Maska nodrošina aizsargātu kontaktu, kas būtiski samazina inficēšanās risku. 

Vai jūs liktu masku valkāt saviem bērniem, ja nebūtu speciālists, bet vienkārši bērnu vecāks? Kāpēc pavasarī pie krietni zemākiem slimojošo datiem visi atradāmies mājsēdē, bet šobrīd tiek spēlēta krievu rulete ar cilvēku dzīvību?

Jā, ja mani bērni vēl būtu mazi, pašreizējā situācijā es izvēlētos daudz ar viņiem runāt, skaidrot par masku valkāšanu un vestu uz skolu.

Pavasarī, kad bija ļoti daudz neskaidrību par vīrusa izplatīšanās ceļiem, to, cik smagi slimo bērni, bija pareizi, ka visi bija mājās. Pēc ĀS es visiem pacientiem jautāju, kā viņi jutās. Atbildes bija – neslimojām, nebija parasto vīrusu, bet ļoti gribējās uz skolu, pie draugiem. Pat ļoti intravertiem bērniem.

Kā rīkoties, lai neaizsvīst brilles?

Maskai cieši jāpieguļ pie deguna. Brilles var apstrādāt ar īpašu optikas veikalā nopērkamu aerosolu.

Š.g. janvārī Māmiņu Klubs kopā ar Valsts izglītības satura centru veicis aptauju, kurā piedalījās vairāk kā 11 000 vecāku. 37% vecāku atzīst, ka saskārušies ar grūtībām, kad bērnam ir bijis jālieto maska un nav bijušas prasmes to lietot. Skalā no 1 - 10 vecāki savu bērnu prasmes lietot masku šobrīd vērtē uz 4.

Māmiņu Klubs