Par skolas grāmatām var tiesāties

Par skolas grāmatām var tiesāties

21. Feb 2011, 21:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecākiem iesaka gan tiesāties par nepieciešamību pirkt skolas grāmatas, gan kontrolēt skolas par darba burtnīcu lietderīgu izmantošanu, šodien raksta "Latvijas Avīze".



Valsts un pašvaldību izdevumu apcirpšana novedusi pie tā, ka skolām tikpat kā nav naudas mācību grāmatu iegādei. Šim mērķim atvēlētā nauda ir bijis drošs ienākums grāmatizdevējiem, bet tagad, kad valsts un pašvaldību finansējums sarūk, izdevēji domā, ka grāmatu iegāde vairāk gulsies uz vecāku pleciem. Tomēr arī vecāku ienākumi sadiluši, un lielākā daļa skolu vadītāju saprot, ka krīzes laikā arī no skolēnu vecākiem nevar prasīt vairāk. Tāpēc skolas lāpās, kā māk. Dzīvo uz iekrājumiem, pērk vienu grāmatu uz diviem vai pat vairāk skolēniem.

Apšauba darba burtnīcu lietderību


Tomēr vecāki daudz vairāk dusmojas par to, cik daudz naudas iziet darba burtnīcu, nevis mācību grāmatu pirkšanai. To apstiprina arī Izglītības satura un eksaminācijas centrs (ISEC) un atzīst: faktiski vienīgās regulārās vecāku sūdzības saistībā ar mācību grāmatu iegādi bijušas par to, ka skola liek pirkt darba burtnīcas, kas tikpat kā netiek izmantotas. Gadoties tā – gandrīz divus latus vērtajā burtnīcā no 45 lapām aizpildītas vien trīs.

 

Darba burtnīcas lielākoties vecāki pērk paši, taču skolu pārstāvji norāda – ne visos priekšmetos šīs burtnīcas tiešām ir nepieciešamas.


Vecākiem iesaka tiesāties

Laikraksts norāda, ka jau pirms diviem gadiem tiesībsargs Romāns Apsītis atzina: ja vecākiem par saviem līdzekļiem jāpērk mācību grāmatas bērnam, tas ir Satversmes pārkāpums, jo vidējā izglītība valstī iegūstama bez maksas. "Attīstoties izpratnei par tiesībām uz bezmaksas izglītību, būtu jāvērtē ne tikai skolēnu nodrošināšana ar bezmaksas grāmatām, bet arī mācību burtnīcām un citiem izglītības procesā nepieciešamajiem mācību līdzekļiem," teikts tiesībsarga atzinumā. Tas liek domāt: lai pilnībā nodrošinātu bezmaksas izglītību, par valsts vai pašvaldību līdzekļiem vajadzētu pirkt arī darba burtnīcas.



Tiesībsarga biroja bērnu tiesību jomas vecākā juriskonsulte Laila Grāvere skaidro: nevar viennozīmīgi teikt, ka, liekot vecākiem pirkt darba burtnīcas, tiek pārkāpta Satversme, jo normatīvajos aktos nav skaidri pateikts, ko ietver bezmaksas izglītība. Taču ideālais variants būtu, ja gan darba burtnīcas, gan zīmēšanas papīrs un citi mācību līdzekļi būtu bez maksas.



Grāvere vecākiem, kuri ir neapmierināti ar to, ka jāpērk mācību grāmatas, iesaka doties uz Administratīvo tiesu, ņemot līdzi skolas izdoto sarakstu ar mācību grāmatām, kas jāpērk vecākiem, un čeku ar rekvizītiem par literatūras iegādi, un jālūdz tiesai noteikt, ka šie izdevumi jāatlīdzina. Ja būtu tiesu prakse šajās lietās, kļūtu daudz skaidrāks, ko nozīmē bezmaksas izglītība.

 

TVNET

Foto: LETA

12. May 2010, 22:45

njā.... ideja nav slikta.
Ir pārāk jau nu tie "skolotāji" aizrāvušies!!! Vismaz vienā skolā ļautu izmantot iepriekšējā gada skolnieku grāmatas, bet nē- obligāti vajag citas, tādu un tādu autoru un viss. Kas slikts iepriekšējām??? Lobijs grāmatnīcām tikai!!! Reāli riebjas! ☹ Katru gadu tādas vājprāta summas par grāmatām, darba burnīcām!!!!!!