Vita Kalniņa: "Laimīga ģimene nav ģimene bez problēmām"

Vita Kalniņa: "Laimīga ģimene nav ģimene bez problēmām"

06. Dec 2018, 00:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vita Kalniņa ir ne tikai četru bērnu mamma, bet arī ģimenes psihoterapeite un psiholoģe, kura pirms vairākiem gadiem izveidojusi ģimenes psiholoģijas centru “Līna”. Atskatoties uz savu lēmumu pirms 15 gadiem izveidot centru “Līna”, atzīst, ka tolaik bijusi jauna un traka, jo šajā laikā cilvēkus ļoti piesardzīgus darīja ik vārds, kas sākās ar “psih”.

Nesen grāmatnīcu plauktos nonāca Vitas Kalniņas grāmata “Pirmās attiecības cilvēka dzīvē”, jo, kā norāda pati autore, iepriekš šāda veida literatūra Latvijā nebija pieejama, bet, ja arī bija, tad lielākoties tulkoti darbi, kas neatbilst latviešu mentalitātei, vai arī tajās jaundzimušo vajadzības pilnībā ignorētas, uzskatot, ka galvenais ir, lai vecākiem ar bērniem būtu viegli. Tāpēc V. Kalniņa izlolojusi savu sapni par grāmatu un to arī realizējusi, jo uzskata, ja pirmās attiecības arī ir tās, kas nosaka, kādas būs cilvēka attiecības ar citiem visu turpmāko dzīvi.

Bērna piedzimšana pilnībā izmaina ierasto dzīves kārtību

Pati Vita par mammu pirmo reizi kļuva pirms divdesmit gadiem un, kā atzīst pati, lai arī bērniņš bija gaidīts un ļoti gribēts, abi ar vīru tam nav bijuši gatavi.

V. Kalniņa: “Es atceros, kā atbraucām no dzemdību nama, noliku bērnu uz gultas kombinezonā un prātoju, ko darīt tālāk. Protams, kaut ko no visa sapratu, bet tas nebija viegli. Mana mamma bija mirusi un nebija līdzās atbalsta, taču emocionālais atbalsts nebija pieejams, jo to sieviešu, kas savus bērnus jau bija izaudzinājušas, pieredze bija ļoti krasi atšķirīga no tās, kā mēs vēlamies audzināt savus bērnus.” Psiholoģe stāsta, ka viņas pirmais bērns piedzima laikā, kad sāka mainīties uzskati, jo bija skaidrs, ka pēc vecām padomju laika metodēm bērnus vairs nevar audzināt, taču nebija arī skaidrs, kādas gan ir jaunās un pareizās metodes. “Lai arī biju ieguvusi bakaulaura grādu psiholoģijā, man tik un tā bija vajadzīga palīdzība kā mammai,” atklāta ir ģimenes psiholoģijas centru “Līna” dibinātāja.

Psiholģe piekrīt tam, ka vecāki, lai arī cik ļoti būtu gatavi bērniņa ienākšanai pasaulē, līdz ar mazuļa piedzimšanu tomēr piedzīvo šoku, jo līdz ar bērna piedzimšanu mainās visa līdzšinējā pasaule un tās kārtība.

Ar bērna piedzimšanu beidzas pusaudžu attiecības

“Ja atklāti visiem pāriem, kuri tikai domā par bērniņu un ir vēl ļoti “svaigās” attiecībās,  izstāstītu, ar ko nāksies patiesībā saskarties, diez vai bērni vispār vēl dzimtu,” smejas V. Kalniņa. Viņa skaidro, ka mūsdienās lielākoties esam raduši veidot līdzvērtīgas attiecības, kur abi var veidot karjeru, gatavot ēst, bet tas ir līdz brīdim, kad piedzimst pirmais bērns, kad pārsvarā atkrītam atpakaļ tradicionālajā lomu sadalījumā. Psiholoģe uzsver, ka tā ir normāla pāru attiecību krīze, taču tam ir jātiek cauri. Psiholoģe, runājot salīdzinājumos, stāsta, ka līdz ar bērna piedzimšanu beidzas pusaudžu attiecības, kad var mīlēties jebkad, kad vien vēlas, un kur vien vēlas, jo pēc mazuļa ienākšanas pasaulē viss jāsāk plānot un pārdomāt, ja vien negribam otru pazaudēt.

Pēc bērna piedzimšanas bieži vien visa uzmanība tiek koncentrēta uz jaundzimušo, kas var radīt attiecībās jaunu krīzi, ko uzsver psiholoģe, sakot ka reizēm ar otra ignorēšanu varam savu partneri arī pazaudēt. “Ja uz bērnu skatāmies iespringti, tad viens otru bieži vien nepamanām un nepaceļam acis, lai paskatītos uz otru,” atgādina V. Kalniņa, piebilstot, ka tas vienādi skar gan sievietes, gan vīriešus.

Ģimenē ir jāspēj rast balanss un pārvarēt krīzes. Tāpēc grāmatas “Pirmās attiecības cilvēka dzīvē” autore uzsver, ka laimīgā ģimene nav ģimene, kurai nav problēmu. “Tā ir ģimene, kura spēj forši būt kopā arī ar visām problēmām, tās nenoliedzot, spējot uz tām skatīties un tās risināt. Par spīti visam, viņi spēj piedzīvot kaut ko foršu viens ar otru,” skaidro Vita Kalniņa. Viņasprāt, ja tik ļoti mēģināsim panākt dzīvi bez problēmām, nonāksim nerealitātē.

Visu raidījumu skaties