Vecāku ABC: Kādas ir tēta sajūtas jaunajā lomā?

05. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad ģimenē piedzimst bērniņš, visa uzmanība tiek veltīta viņam un māmiņas atbalstam, bet kā jūtas jaunie tēti? Kas ir viņu lielākie izaicinājumi un bailes? Vaicājam biedrības “Tēvi” vadītājam Gatim Smidrovskim.

Sarunā ar Māmiņu Klubu biedrības “Tēvi” vadītājs Gatis Smidrovskis atzīst, ka galvenais izaicinājums jaunajiem tētiem ir savā prātā spēt salāgot lomas. “Esam ieguvuši jaunu lomu kā tēvs, ir jāapgūst aprūpe, jāparūpējas par bērniņu, par mammas labklājību, kā arī jāturpina būt profesionāļiem savā darba jomā, rūpēties par savu fizisko un mentālo veselību,” saka viņš.

Kļūšana par vecākiem liek paraudzīties pagātnē un atcerēties savas attiecības ar vecākiem, cenšoties viņus atdarināt vai, iespējams, rīkoties tieši pretēji.

“Viens no lielākajiem izaicinājumiem jaunajiem tētim ir tas, ka mūsu paaudzei vēl nav bijis veselīga vīrieša, veselīgi iesaistīta tēva piemēra,” atzīst Gatis Smidrovskis. Viņš gan piebilst, ka pēdējos gados arvien vairāk redzam, ka tēvi iesaistās ģimenes dzīvē, un viņi jūt, ka beidzot ir ļauts būt par tētiem.

“Diemžēl, ļoti daudzi vīrieši, kļūstot par vecākiem, izjūt disonanses iestāšanos, jo ko nozīmē kļūt par tēvu? Labākajā gadījumā viņam bijušas sliktas attiecības ar tēvu, varbūt tēva nav bijis vispār vai arī tēvs bijis vardarbīgs. Kādam tēvam būt viņam? Bieži vien savs viedoklis jāveido no redzētā filmās,” stāsta biedrības “Tēvi” vadītājs.