VASARAS GIDS: Trušu pilsētiņa

VASARAS GIDS: Trušu pilsētiņa

06. Jul 2020, 00:00 Banija Banija

Vai ir maz kāds bērns, kurš nebūtu sajūsmā par dzīvniekiem? Noteikti, ka tādi bērni ir, taču tie noteikti nav manējie, jo viņi būtu gatavi uz mājām ņemt līdzi visas dzīvās radības.

Pie Bauskas robežas esošajā Trušu pilsētiņā iepriekš esam bijuši pirms pāris gadiem, taču tā kā meita jau paaugusies un ar lielāku interesi iesaistās it visā, aizvadītajās brīvdienās devāmies Bauskas virzienā apciemot garaušus.

Iepriekšējos gados maksu par apmeklējumu vienmēr maksājām kungam, kurs izveidojis trušu pilsētiņu un vienmēr arī rosījās starp saviem garaušiem, taču šoreiz sākums ne īpaši tīkams. Izkāpjam no sava auto, turpat pie ieejas pagalmā norādes par maksu. Labi, izlasām un dodamies iekšā, jo noteikti taču satiksim kungu, lai samaksātu. Pēkšņi no aizmugures kāds ķērcošā balsī uz mums kliedz. Atskatāmies, un tad jau seko kliedziens krievu valodā: “Plaķiķ nada zdes”. Interesanti gan, kā mums to zināt, jo norādes par to nav, savukārt kundze izklājusi savas skopās burkānu buntes un cenšas tās notirgot apmeklētājiem. Samaksājam par apmeklējumu (8 eiro – ģimenes biļete), savukārt kundzīte par visām varītēm cenšas mums uzspiest no viņas pirkt par 1 eiro burkānus. Es atvainojos, burkāni pavisam maziņi – buntē pieci, un tik lieli kā mans rādītājpirkts (nepārspīlēju). Kad atsakāmies no “kārdinošā” piedāvājuma, kundze mums sāk pārmest, vai tad mēs gribam bērniem laupīt prieku, viņiem taču būs interesanti. Vīrs toleranti atbild, bet man jau gribas atcirst ko strupu, jo tik neciešama uzbāzība nav gluži manā gaumē, piedevām, apelējot pie tā, ka burkānus vajag obligāti, jo pretējā gadījumā bērniem prieka nebūs. Te arī mums saka, ka tad, ja mēs burkānus nepērkam, tad ar zāli garaušus nekādā gadījumā barot nedrīkst.

Lieki piebilst, ka kundze ne čeku, ne biļeti par saņemto ieejas maksu neiedeva.

Trušu pilsētiņā, protams, bērniem lieli prieki, jo garaušu mammām ir bērniņi un teju katrā būrī ir vairāki trusēni, kuru izbāž savus purniņus, sagaidot viesus.

Trušu pilsētiņā pāris gadus kā nebijām bijuši, taču faktiski te nekas nav mainījies, ja nu vienīgi vairāk puķu dobju. Mājiņas tās pašas vecās un, ja godīgi, gribētos nedaudz svaiguma. Tāpat arī labprāt vēlētos redzēt arī informāciju par dzīvniekiem – kaut vai to, kādas šķirnes trusēni tie ir, varbūt pat vārdiņus pierakstīt. Nu, lai būtu interesanti. Savukārt pie dīķa ir būri, kurā mitinās nutrijas. Trušu pilsētiņas saimniek, ja tu lasi šīs rindas, lūdzu, pieliec vismaz pie šī būra uzrakstu par to, ka tās ir nutrijas, jo, stāvot turpat blakus, no vairākiem vecākiem dzirdējām saviem bērniem skaidrojam, lai paskatās, kāds izskatās īsts bebrs. Saprotams jau, ka ne visi pazīst visus dzīvniekus, tieši tāpēc arī būtu vajadzīga izglītojošā daļa.

Trušu pilsētiņā pietrūkst vietas, kur atsēsties, varbūt uzrīkot mazu pikniku, tāpat arī neredzējām kaut kur pie apvāršņa labierīcības. Acīmredzot, te viss taisīts ar domu, ka apmeklētāji fiksi, fiksi visu apskrien un dodas projām.

Kā teic vīrs, Trušu pilsētiņā nav nekādas attīstības, lai gan apmeklētāju te ļoti daudz. Ja ir čaklas rokas un vēlme, šo vietu varētu padarīt par izcilu vietu.

Bērni, protams, sajūsmā par trusīšiem, tāpat kā teliņiem, kas gan aizgaldos, gan ganījās turpat pie automašīnām.

Ja braucat uz Trušu pilsētiņu, burkānus paņemat līdzi no mājām, jo nekur nav teikts, ka to nedrīkst darīt un tos vajadzētu pirkt no uzbāzīgās sievietes.

Adrese: "Pilsmuižkungi", Codes pagasts, Bauskas novads

Darba laiks: No 9.00 līdz 21.00 no maija līdz septembrim. Aprīlī, oktobrī atkarībā no laika apstākļiem