VASARAS GIDS: Putnu dārzs "Rozas"

VASARAS GIDS: Putnu dārzs "Rozas"

29. Jun 2021, 00:00 Banija Banija

Kad Rīgas tuvumā dažādi mini zoo apciemoti, laiks atklāt jaunas vietas, kas atrodas tālāk no lielpilsētas, kur visiem, šķiet, viss jau zināms.

Par putnu dārzu “Rozas” man atgādināja Facebook, kas pēc saviem algoritmiem bija secinājis, ka šis saturs mani varētu interesēt. Atšķirībā no citām reizēm, kad sejas grāmata piedāvā vien nebeidzamas reklāmas, “Rozas” stāsts ieinteresēja. Vēl jo vairāk tāpēc, ka tas atrodas netālu no mūsu Jāņu svinēšanas vietas.

Speciāli braukt uz putnu dārzu “Rozas”, ja ceļā nekas cits nav ieplānots, noteikti nav vērts, taču, ja ir iecerēti arī citi pieturas punkti Vidzemes pusē, šeit noteikti var paviesoties.

“Rozas” atrodas pavisam netālu no Lubānas, Indrānu pagastā. Tiesa, pirms braukt ciemos, labāk piezvanīt saimniecības īpašniekiem pa tālruni 28378516 vai 29178584, jo, mazums, ja nu saimnieki konkrētajā brīdī neatrodas uz vietas.

Braucot pa salīdzinoši vientuļo ceļu uz saimniecību, pretī izskrien vairāki suņi, kuri sacenšas savā balss skanīgumā. Kurš skaļāk mūs nories. Jāteic, ka man dūša nedaudz papēžos, jo ar suņiem draudzējos, bet ne ar sešiem un tādiem, kuri rej kā negudri. Tomēr saimnieki pamāj ar roku un teic, lai tik braucam iekšā pagalmā, suņi nekožot. Vīrs no mašīnas drosmīgi izkāpj pirmais, es vēl baidos, bērni vispār nav pierunājami kāpt ārā, taču sperot pirmo soli uz zemes, četrkāji jau kļuvuši par vīra labākajiem draugiem, tāpēc no auto izkāpjam arī pārējie. Neviens nav apēsts, suņi, padarījuši savu darbiņu, izklīst. Kāds dodas uz otru saimniecības galu, kāds mierīgi seko mums.

Mūs draudzīgi sagaida “Rozas” saimniece, kura ņem mūs savā paspārnē, aicinot viņai sekot. 

Saimniece nav uz mutes kritusi un stāsta visu, ko vien zina par saimniecībā esošajiem putniem. Un putni šeit ir visdažādākie. Te tiekam pie emu, kuru saimniece mīļi dēvē par Emīti. Šobrīd emu pāra starpā valda nesaskaņas, tāpēc puisis dzīvojas iekštelpās, kamēr dāma mierīgi guļ laukā. Vai esat kādreiz paglaudījuši īstu emu? Mēs nebijām, bet tagad esam! No skata nekad nepateiksi, ka šī putna spalvas ir tik interesantas un grab gluži kā sakaltuši salmi. Tepat blakus emu arī dzīvo strausa kungs ar savām divām sievām. Viena viņam īpaši mīļa, tāpēc pamatīgi izplūkāta. Par strausu dzīvi uzzinām visu no A līdz Z, un tiekam mudināti arī strausus pabarot. 

Tālāk saimniece mūs vedina gar putnu mājām, stāstot gan par pudeļpīlēm, fazāniem, pāviem, zosīm, pīlēm un visiem pārējiem putniem, kas redzami uz vietas saimniecībā. Tiesa, bērnu vislielāko interesi piesaista nevis putni, bet gan truši, kurus var glaudīt un barot uz nebēdu.

Kad pastaiga gar putniem ir galā, saimniece parāda arī, cik atšķirīgas ir dažādu putnu olas. Varbūt jums labpatiktos brokastīs vārīta strausa ola? Viss ir iespējams, jo olas ir iespējams arī iegādāties.

Tā jokojot un saņemot atbildes uz saviem jautājumiem, mūsu pastaiga ir galā. Saimniecības apskate gida pavadībā mums izmaksāja 5 eiro (2 eiro pieaugušajam un1 eiro skolēnam, bērnudārzniekiem ieeja bez maksas).

 

Saimniecības adrese: "Rozas", Indrānu p., Lubānas novads (pēc reformas – Madonas novads)

Tālruņi: 28378516, 29178584

Facebook: https://www.facebook.com/saimnieciba.rozas/