VASARAS GIDS: Līgatnes dabas taka

VASARAS GIDS: Līgatnes dabas taka

05. Aug 2020, 19:40 Banija Banija

Ja maniem bērniem tiek dota izvēle starp atrakciju parkiem, pastaigu takām un dzīvnieku apciemošanai, viņi 99% gadījumu izvēlēsies pēdējo variantu. Tieši šī iemesla dēļ aizvadītajās brīvdienās nonācām Līgatnes dabas takās.

Līgatnes dabas takās, ja vien brauksiet no rīta vai arī darba dienā, nebūs cilvēku bari, kuri elpo pakausī, un varēsiet izbaudīt lielisku laika pavadīšanu kopā ar ģimeni. Gluži kā mēs.

Samaksājuši ieejas maksu, kas ģimenei ir 8 eiro, dodamies iekšā takās. Visapkārt smaržo pēc meža, nedaudz jūtama jau rudens elpa un bērni sacenšas savā starpā, kurš pirmais ieraudzīs pirmo zvēriņu.

Līgatnes dabas takās dzīvnieki var dzīvot dabiskajiem apstākļiem pietuvinātos apstākļos, tāpēc neņemiet ļaunā, ja apmeklējuma reizē kādu dzīvnieku neizdosies satikt. Aploki dzīvniekiem ir lieli un plaši, lai būtu kur izkustēties, izstaipīties un izskriet kādu riksi.

Tā pastaigas laikā varējām vērot, kā lāči laiski staipās un cenšas pasauļot vēderus saulē. Gluži tāpat kā lūši, kas kā lieli kaķēni nogūlušies vissaulainākajā vietiņā un dīki izstiepušies.

Tikmēr vāvere ar riekstu ķepiņās pa savu teritoriju skraida kā apdullusi, jo rokās  kārums, rokās kārums, kur nu ar to likties? Mazā trīsgadniece par sportisko vāveri runāja vēl ilgi, kamēr Robertam vislabāk iepatikās lāči. Jā, viņam lāči ir vismīļākie dzīvnieki.

Mežacūkas gan savā teritorijā par sauli nebūt nedomā. Mazie ruksīši bizo apkārt, kamēr vecākajiem iemītniekiem vislabāk simpatizē dubļu vannas. Nu, īsts SPA, kur vēl lielāku laimi. Vārtās pa savām dubļu vannām tā, ka visi sāni melni.

Lapsa, āpsis un jenosuns no mums šoreiz gan noslēpušies gluži tāpat kā staltbriedis. Bet pagaidiet! Uzkāpuši vienā tornītī un neieraudzījuši staltbrieža saimi, dodamies pa taku tālāk un pamanām, ka tepat jau viņi ir! Uzkāpjam otrajā tornītī un vērojam, kā staltbriedis savam vārdam atbilstoši staltā gaitā ar dāmām pastaigājas pa plašo teritoriju. Skatāmies un priecājamies par skaisto skatu! Tālāk jau taka aizvijas līdz aļņu ģimenei, bet pa vidu piestājam vienā no nelielajām piknika vietām, kurā ieturamies ar līdzpaņemtajām maizītēm. Savādāk, dzīvojoties un staigājot kilometru pēc kilometru pa svaigu gaisu, kāpaļājot te augšā un lejā, ātri vien vēders liek par sevi manīt.

Noslēgumā arī iepazīstamies ar pūčveidīgajiem.

Covid-19 ierobežojumu dēļ gan slēgts Līgatnes dabas taku skatu tornis, bet kas par to. Bērniem daudz lielāku prieku sagādā nelielais rotaļu laukumiņš, kā arī dažādas izziņas aktivitātes, tostarp arī interaktīvā izstāde “Mana adrese - mežs”. Te varēs saklausīt dažādas skaņas, ieskatīties dziļi acīs meža zvēriem un atklāt daudz jaunas informācijas.

 

Līgatnes dabas takas, protams, meklējiet Līgatnē. 

Līdz 31. oktobrim dabas taku darba laiks:

  • Darba dienās no plkst. 9.00 līdz 18.00
  • Brīvdienās no plkst. 9.00 līdz 19.00

 

Biļetes iespējams iegādāties arī internetā bilesuserviss.lv