VASARAS GIDS: Anfabrikas klints

VASARAS GIDS: Anfabrikas klints

03. Aug 2020, 00:10 Banija Banija

Runājot pavisam atklāti, Līgatne man līdz šim asociējās ar divām lietām - Līgatnes dabas takām un Līgatnes papīrfabriku, uz kuras ražotajām papīra loksnēm savulaik skolā zīmēju un rakstīju.

Tomēr šis mazais izbrauciens atklāja Līgatni no cita skatpunkta, jo, kā izrādās, šī pilsēta nav tikai lācene Ilzīte vai nešpetnas vāveres.

Iebraucot Līgatnes centrā un piestājot ar mašīnu, dodamies pret straumi Līgatnes upei, kur pēc pārsimt metriem acīm paveras iespaidīgā Anfabrikas klints. Kas to būtu domājis, ka tik daudzas reizes esam teju rokas stiepiena attālumā bijuši tādam skaistumam, bet vienmēr pabraukuši garām.

Klintī kā aklas actiņas izcirstas ejas pagrabos, kas nu jau daudzus gadus vairs netiek izmantoti, kas šai vietai piedod vēl lielāku maģiskumu.

Visticamāk, arī jums tāpat kā mums radīsies jautājums, kāda vella pēc gan te, kaut kādā klintī, cirst pagrabus?

Lūk, tepat Līgatnes upes piekājē, blakus klintij, savulaik atradusies Anfabrika, pirmā Līgatnes papīrfabrika. Tā uzcelta 1815.-1816.gadā un vienlaikus arī klintī izcirsti pagrabi, kas izmantoti kā noliktavas, lai uzglabātu arī dārzeņus, mantas.

Intriģējoši, ne? Tad kāpiet vien augšā pa kāpnītēm (kārtīgs kardio treniņš garantēts), lai tiktu līdz pašai klints virsotnei, kurā atrodama neliela platforma, no kuras paveras skats uz vecās papīrfabrikas mūriem, Līgatnes upīti. Bērniem aizrautība īpaši liela, jo vajag izlavierēt un izpētīt visas "aliņas", ja nu kādā noslēpies kāds sikspārnis?

Sikspārņus gan neatrodam, bet bērniem ir ko teikt - viņi sev arī gribētu tādu aliņu, kurā padzīvot un spēlēties. Hm, šaubos, vai izdosies to realizēt, bet par to parunāsim vēlāk.

Tagad kāpjam pa kāpnītēm lejā, lai palūkotu Līgatnes upi, kura šajā vietā slūžu dēļ sadalās divās gultnēs, no kurām viena plūst uz Gauju, bet otra steidz piegādāt ūdeni papīrfabrikas vajadzībām. Mūsu viesošanās laikā tika gatavots zivju ceļš, jo, izrādās, Līgatnes upe ir iecienīta vieta, kur migrē lašveidīgās zivtiņas.

Pēc Anfabrikas klints apskatīšanas skaidrs ir viens - šī mazā pilsētiņa ir maģiska, sevī slēpjot daudz iepriekš neredzētu vietu. Nākas secināt, ka to labprāt novērtē arī citi tūristi, jo to šeit vismaz nedēļas nogalā ir kā biezs. Kur vien skaties, cilvēki visapkārt, taču prieks par to, jo, lai arī cik lielu postu būtu ekonomikai nodarījusi kovida sērga, lauku tūrisms Latvijā no tā tikai iegūst.

Kā atrast Anfabrikas klinti? Brauciet pa Spriņģu ielu nedaudz uz priekšu aiz Līgatnes pašvaldības ēkas, un klāt būsiet.

Bērnu ratiņus atstājiet mašīnā, jo ar tiem varēsiet tikai gar klints pakāji pastaigāties, ne uzrāpties pa kāpnēm līdz virsotnei.