Vasarā neaizmirsti regulāri padzerties ūdeni!

12. Jun 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasarā par ūdens dzeršanu atceramies biežāk nekā gada aukstajā sezonā, taču cik daudz ūdens dienā jāizdzer pieaugušajam un bērnam? Vaicājam reģistrētai uztura speciālistei Lilitai Mainīgai.

Kamēr mazulis tiek barots ar māmiņas pienu, vismaz pirmos sešus dzīves mēnešus bērnam ūdens papildus nav nepieciešams. Ūdeni mazulim jādod no brīža, kad tiek uzsākts piebarojums. 

Sākot no 1 gada vecuma bērnam dienā uz katru savu svara kilogramu jāizdzer 30ml ūdens. Gadījumā, ja bērns vai pusaudzis nodarbojas ar sporta aktivitātēm vai ir citādi fiziski aktīvs, uzņemtā ūdens daudzums ir jāpalielina.  Vairāk ūdeni nepieciešams dzert arī tad, ja vairāk tiek patērēti saldumi, miltu izstrādājumi, kā arī pēc kafijas dzeršanas.

Pieaugušajam dienā uz katru sava ķermeņa svara kilogramu jāizdzer 30-35ml ūdens

Ūdens organismam galvenokārt nepieciešams, lai nodrošinātu orgānu sistēmas darbību, pareizi darbotos gremošanas sistēma. Ūdens arī mitrina ādu ne tikai ārēji, bet arī iekšēji.

Uztura speciāliste Lilita Mainīga norāda, ka gadījumā, ja organismā trūkst ūdens, viena no raksturīgākajām pazīmēm, kas par to liecina, ir nogurums, nespēja koncentrēties, samazināta fiziskā aktivitāte, sausāka āda un lūpas, kā arī slāpju sajūta. Gadījumā, ja organismam trūkst ūdens, ātrāk sākas novecošanās procesi. Tāpat arī viens no biežākajiem galvassāpju iemesliem ir skābekļa trūkums smadzenēs un nepietiekama ūdens uzņemšana.

Gadījumā, ja negaršo parasts ūdens, var izvēlēties aromatizētu ūdeni, pievienojot tam augļus, ogas, gurķa šķēlītes, piparmētras lapiņas. Ja nav laika pašam gatavot aromatizētu ūdeni, to iespējams iegādāties arī veikalā, taču uztura speciāliste uzsver, ka neieciešams pievērst uzmanību etiķetei. “Ūdenim nedrīkst būt pievienots cukurs, saldinātāji, tam jābūt bez kalorijām,” uzsver uztura speciāliste.

Vasarā svīstam vairāk, tāpēc, lai organismā uzturētu nepieciešamo balansu, jādzer arī vairāk ūdens.