Vai vajadzīgs intīmās higiēnas gēls?

Vai vajadzīgs intīmās higiēnas gēls?

05. Jan 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti sievietes uzdod šādu jautājumu par intīmās higiēnas gēlu, jo grib zināt, kam tas paredzēts un kā izvēlēties sev piemērotāko, jo veikalos un aptiekās ir patiešām plašs šādu produktu klāsts. Uz jautājumiem par šo tēmu atbildēs ginekoloģe Oksana Babula.

Sāksim ar to, ka dabīgā bakteriālā vide sievietes makstī ir skāba, attiecīgi, tāds skābes līmenis ir arī jāuztur, lai izvairītos no sēnīšu infekcijas saslimšanām, patogēno baktēriju izraisītām saslimšanām un iekaisumiem.

Bakteriālā vide vīrieša dzimumorgāniem ir atšķirīga, ne tik jūtīga, tāpēc arī vīrieši var mazgāties ar parastajām ziepēm, dušas želeju vai jebkuru citu mazgāšanās līdzekli, bet sievietei jāapskalojas vien ar ūdeni, bet priekš mazgāšanās jālieto tieši īpaši intīmajai zonai izstrādāts gēls.

Nereti sievietes izdara kļūdu, mazgājoties ar bērnu ziepēm un cerot uz to labvēlīgo iedarbību, bet jāatceras, ka arī tās satur vielas, kas nebūs piemērotas sievietes intīmajai zonai. Attiecīgi sievietei jāizmanto ir tieši intīmās higiēnas gēls.

Kā atrast gēlu, kas piemērots tieši man? 

Te viss ir vienkārši.

Ja sieviete ir vesela, bez noslieces uz sēnīšu infekcijas slimībām vai citām saslimšanām, viņa var lietot jebkuru intīmās higiēnas gēlu.

Ja tomēr sievietei novērotas problēmas vai maksts mikrofloras traucējumi, tad profilaktiski vajadzētu izvēlēties intīmo gēlu, kura sastāvā ir pienskābe, piemēram, lakto baktērijas, kas nodrošina aizsargbarjeru, palīdzot saglabāt dabīgo pH līmeni (4-4,5). Tad vēl noteikti jāizvēlas gēls bez aromatizatoriem, lai samazinātu alerģijas rašanās risku.

Vai intīmās higiēnas gēlu var izmantot arī grūtniecības laikā?

Var un pat vajag!

Grūtniecības laikā organisma hormonālo pārmaiņu rezultātā pastāv risks bakteriālās vaginozes attīstībai, kas var agrīnās grūtniecības stadijās izraisīt pat spontāno abortu. Tāpēc gēla lietošana profilikatiski ir tikai un vienīgi ieteicama!

Ginekoloģe neiesaka ar gēlu mazgāties pārāk bieži, lai neizjauktu bakteriālo balansu. Kopumā pilnībā pietiek, ja to lietosiet ikdienas dušas laikā.

Vai gēlu var mainīt? 

Vai nerodas pieradums? To jautā daudzas sievietes. Izvēlēto gēlu var lietot, cik vien ilgi katra sieviete vēlas. Mainīt var atkarībā no pašas vēlmēm.

Māmiņu Klubs