SuperBēbis 2020: "Zaļāka" dzīve ar jaundzimušo

SuperBēbis 2020: "Zaļāka" dzīve ar jaundzimušo

Esat pamanījuši, ka mūsdienās daudz uzmanības tiek pievērsta zero waste vai less waste dzīves veidam? Es noteikti. Atklāti varu teikt, ka strikti neievēroju šo dzīves veidu, bet apkārtējie cilvēki liek domāt, aizdomāties un filosofēt par šo tēmu. It īpaši tā ir interesanta pielietojumā, kad ģimenē ir ienācis mazulis. Kā samazināt izlietoto autiņbikšu apjomu? Kā iztikt bez vienreiz lietojamajiem paladziņiem? Jāsaka, ka alternatīvas ir, bet mūsu ieradums dabūt visu ātri un viegli, dažreiz traucē integrēt jaunos ieradumus mūsu dzīvē. Kā es cenšos samazināt atkritumus? Lūk šādi:

Autiņbiksītes

Neesam pilnībā pārgājuši uz mazgājamajām autiņbiksītēm, bet velkam tās dienas laikā. Garāku pastaigu un nakts gadījumos velkam vienreizlietojamās autiņbikses. Kāpēc? Jo, lai garantētu sausas naktis un pastaigas, tomēr uzticamākas būs vienreizlietojamās autiņbiksītes, jo mazgājamās tik labi neuzsūc, bet tām ir daudz citu labu īpašību.

Padomājiet, dienā tiek iztērēti vidēji 5 pamperi un cik kopā ir šādas dienas? Lai mazliet samazinātu daudzumu, Odetai lieku mazgājamās autiņbikses. Tās ir īpaši ērti uzvelkamas, ļauj ādiņai vairāk elpot un viegli mazgājamas. Protams, tās nebūs ērtas tikko dzimušiem bērniņiem, bet jau lielākiem bērniem tā ir laba izvēle. Sasmērētās biksītes iemetu veļas mašīnā un izmazgāju, varu lietot atkal. Odetas biksītes pirku andelē un tieši tur var medīt šīs lietas, jo autiņbiksītes nenolietojas. Mūsu krājumos ir 5 biksītes un 20 ieliktņi, tāds daudzums ir pietiekošs divām dienām, kad viss ir sasmērēts, tad liekam mazgāt. Protams, vieglāk ir uzvilkt vienreizlietojamo autiņbiksi, bet šis ir daudz foršāks ieradums.

Vienreiz lietojamie paladziņi

Ar paladziņiem ir ļoti līdzīgi, tie mēdz bieži lidināti miskastē. Tādēļ nereti sāku aizdomāties par gudrākām opcijām. Nopirku Ikea ūdens necaurlaidīgo paladziņu, bet tas man liek vilties, jo tikko palaistā čura, mēdz aiztecēt prom no paladziņa, rezultātā virsma ir slapja. Kā nākamā izvēle bija balti, dvielīšu tipa paladziņi, kuros iestrādāts mitruma necaurlaidīgs materiāls - perfekti paladziņi, jo slapjums iesūcas iekšā un nelaiž to uz sargājamajām virsmām. Odetai ir no TinyOne un jāsaka, ka tie ikdienā ir ļoti lietoti. Vienreiz lietojamos paladziņus atstāju tikai ārsta vizītēm vai arī mirkļiem, kad mazgājamie autiņi vēl nav izžuvuši.

Mazāk rotaļlietu

Domāju, ka katrs vecāks ir saskāries ar rotaļlietu kaudzēm. Protams, vienā vecuma posmā no tā neizbēgt, bet tagad, kad var kontrolēt mantu daudzumu, esam sapratuši, ka interesantās lietas tieši ir sadzīves lietas. Odetai ir divi grabuļi un kādas trīs karināmās mantas un domāju, ka tas jau ir daudz. Interese par vienkāršiem objektiem, piemēram, kā grozu, augļiem, lieliem kontrastu laukumiem, ir diezgan forša lieta, jo tad tieši saproti, ka tās mantas var iet ieskrieties un, ka nebija jēga pirkt tik daudz. Lūdzam nedāvināt liekas rotaļlietas un arī rūpīgi pārdomājam vai mums tiešām vajag šo mantu, vai tā ir vērtīga mazulim?

Saprātīga drēbīšu pirkšana

Ar pirmo bērnu gribējās pirkt visu, pat dažreiz netika domāts vai tam būs reāls pielietojums. Tagad mēdzu padomāt pirms acis iekrīt kārtējā veikalā. Pirmā atziņa - labāk nopirkt kvalitatīvus komplektus un mazā daudzumā, nekā pirkt daudz drēbīšu, kuras, iespējams, netiks uzvilktas. Tāpat jādomā vai bēbim būs vajadzīgi džinsi un 30 matu lentes jādomā vai apģērbs tiešām tiks lietots. Odetai ir superīgs Lindex bodijs un legingi ar sirsniņām, to viņa velk no pirmā mēnesīša un tas der joprojām, jo bodijam ir pagarinājums. Tāpat ir nopērkami arī gatavi bodija pagarinājumi, kuri ļauj šo apģērbu vilkt ilgāk. Vēl mēdzu iemest acis Andelē Mandelē, jo bieži mammas pārdod mazlietotas drēbītes par labām cenām.

Bēbju krēmi

Man vienmēr ir bijis jautājums, vai tiešām kāds lieto visus bēbju pūderus, krēmus, eļļiņas, šampūnus utt? Manā atvilktnē stāv atdoti un sadāvināti krēmi, kuriem pielietojumu neredzu. Vajadzības gadījumā, Odetu saziežu ar kokosriekstu eļļu, kuru lietoju arī cepšanai, apsārtumus apstrādāju ar sudokrēmu, nesmukākām lietām lietojam likopodiju, reizi nedēļā Odeta redz ziepes, bet tāda bēbju kosmētika paliek aiz svītras, jo ne vienmēr tai ir pielietojums. Skatāmies, lai katram produktam ir pielietojums un tas tiek izgatavots no kvalitatīvām sastāvdaļām. Starp citu, kartupeļu ciete ir lielisks bērnu pūderis.

Auduma izmantošana bērna apkopē

Mitrās salvetes lietoju tikai ārpus mājas, jo tad var nebūt vietas, kur dabūt ūdeni, kaut gan dažreiz pat labāk ir uzliet ūdeni no pudeles, bet tas vairāk derēs vasaras laikam, kad saulīte silda un dupsim nav jāpiedzīvo aukstas izjūtas. Dažādas auduma lupatiņas izmantoju kā salvetes, dvielīšus, pārklājus virsmām, kuras negribas nejauši sasmērēt ar atgrūstu pienu. Sašuvu no audumu atgriezumiem, jo man ir lieli krājumi ar kokvilnas audumu, bet daži gabaliņi ir pārāk mazi, lai no tiem šūtu ko lielu. Tā nu top dažādi autiņi, salvetītes un pārklāji.

 

Ikdiena paiet steigā, bet vienmēr ir forši atrast laiku, lai smeltos idejas kā samazināt manu apjomu, drēbju apjomu, kā dabai draudzīgāk audzināt bērnu. Katram ir savi mazie knifiņi un padomi, kuri strādā tieši viņu ģimenei. Kādi ir jūsu ieradumi?