SuperBēbis 2020: Uzturs zīdīšanas laikā

SuperBēbis 2020: Uzturs zīdīšanas laikā

Nebiju domājusi veidot šāda veida rakstu, bet uzturs ieņem ļoti svarīgu lomu mūsu dzīvēs un kādēļ gan nepadalīties ar saviem uzskatiem un ieradumiem? 

Neteiktu, ka mans uzturs ir ideāls, bet cenšos ievērot dažus pamatprincipus, kuri strādā tieši man. Jāsaka, ka šajā periodā, kad “sēžu mājās” ir grūtāk atteikties no našķiem. Nav, protams, jāatsakās pilnībā no tiem, bet ja gribu nomest dažus liekos kilogramus un uzlabot pašsajūtu, būtu vēlams ieturēt divu metru distanci no virtuves. 

Man ir paveicies, ka vienīgā lieta, kuru nevaru ēst ir putukrējums. Odetas vēdera izeja uzreiz signalizē - eu, šis galīgi nav labi. Ja godīgi, tad es priecātos, ja viņas vēders šādi reaģētu uz šokoladi, baltajiem miltiem, cukuru, sviestu, jo tad būtu daudz vieglāk atteikties no šiem produktiem. Jā, protams, varēt pilnībā nepirkt šīs lietas, bet nedzīvoju viena un vīram nevaru aizliegt viņa izvēlētos našķus. Atklāti sakot, esmu no tiem cilvēkiem, kuri var mierīgi apēst tāfelīti ar šokolādi un uzdzert iebiezināto pienu, bet ts ir ekstrēmos mirkļos un tādi gadā ir max 4x. Tāpēc mūsu mājās arī ir saldumi, bet mēģinam tos speciāli nepirkt vai arī izvēlamies veselīgākas alternatīvas.

Darba dienu brokastis - griķu manna ar medu un datelēm. Medus ieņem svarīgu vietu manā ikdienā

Atgriežoties pie pamatprincipiem - viens no svarīgākajiem ir tas, ka nelietoju saldinātas sulas, saldinātus gāzētos dzērienus. Coca colu dzeru, kad kuņģis nestrādā kā vajag vai arī tad, kad vajag ātro enerģiju. Tāpat atsakos no cukura pievienošanas tējām. Nekādu šķidro kaloriju! Cukuru pievienoju savām kafijām vai arī mēdzu izvēlēties veselīgāku saldinātāju - medu. Ja dikti gribas augļu sulu, tad vietējā tirgū nopērku ābolu sulu, kura ir veselīgāks variants. Protams, var spiest arī svaigu augļu sulas, bet man nav sulu spiedes un es esmu slinka Šim procesam :)

Otrais pamaptincips - nelietoju melno un zaļo tēju. Ja dienas kofeīna devu uzņemu ar kafiju, tad man to nevajag darīt ar tēju. Izvēlos organiskās tējas, piemēram, kā Pukka vai Yogi tējas. Nesmādēju arī zāļu tējas, bet ar tām neaizraujos. Protams, vislabāk ir dzert tīru ūdeni, bet šajā drūmajā laikā labprāt izdzeru tējas krūzi.

Trešais pamatprincips - sekot līdzi, lai vakarā netiek uzņemti daudz ātrie ogļhidrāti, jo rīta aizpampums būs garantēts. Tā kā man ir problēmas ar kāju vēnām, man ļoti būtiski, lai neveidojas tūska. Pašai būs garantēta laba labsajūta pamostoties bez pampuma. Vakarā izvēlos ēst olbaltumvielas un šķiedrvielas. Ja ir pamatīgs besis un gribas ko saldu, izvēlos zefīrus.

 

Ceturtais pamatprincips - dārzeņi, dārzeņi un dārzeņi. Ļoti sekoju, lai tie ir vajadzīgajā daudzuā katru dienu. Ne vienmēr tie būs svaigi, gatavošanā izmantoju arī saldētos dārzeņus, kuru uzturvērtība ir gandrīz tāda pati kā veikala plauktos pieejamajiem dārzeņiem. Tikai tie jau ir nomizoti un sašķērēti gabaliņos. Vasarā un rudenī izmantoju vietējos labumus, bet ziemā labprāt pielietoju saldētus dārzeņus. Mājās vienmēr ir burkāni, kurus grauzt un bieži taisu salātus no rutka, redīsa vai kāposta. Lēti un veselīgi!

Ja brokastis taisa vīrs, tad visbiežāk tās izskatīsies šādi

Piektais pamatprincips - es netaisu sarežģītus ēdienus un izmantoju sezonālos produktus. Mani tiešām kaitina 20 sastāvdaļu pirkšana, lai varētu pagatavot vienu ēdienu. Jā, protams, tas dažreiz tiek darīts, bet ne ikdienā. Turklāt, tagad nav daudz brīva laika,lai izpaustos virtuvē, tādēļ nekas netiek sarežģīts - graudaugi, dārzeņi, olbaltumvielas. Tagad daudz ēdu griķus, kuskusu, pilngraudu makaronus, kartupeļus. No dārzeņiem izvēlos kāpostus, burkānus, bietes. Olbaltumvielas - zivis, cūkgaļa, vistas gaļa, olas. Esmu iemācījusies mīlēt biezpienu un auzu pārslu putru, lieliski pārtikas produkti, kuri kalpo kā bāze dažādiem interesantiem salikumiem.

Sestais pamatprincips - sēklas un rieksti uzturā. Nevajag pārforsēt, bet lieliska piedeva, lai papildinātu jebkuru ēdienu. Linsēklas, kaņepju sēklas ir burvīga piedeva biezpienam, kefīram, putrām. Ja gribas ko svaigāku, tad var pasūtīt vai izaudzēt mikro zaļumus, kurus pievienot pie zupām vai salātiem. Rieksti būs lieliska uzkoda starp ēdienreizēm un turklāt tos nevajag daudz - pilnīgi pietiks ar desmit mandelēm.

Septītais pamatprincips - ja gribas kūku, tad apēdu viņu. Apēdu un dzīvoju tālāk. Apēdu un izeju raitā pastaigā uz divām stundām. Mans uzskats ir, ka apēstā enerģija ir jāsadedzina, tādēļ kustība iet roku rokā ar ēdienu. Bet aizliegt sev kādu kārumu nevajag, it īpaši, kad eklērs rēgojas acu priekšā un neatstāj tevi visu vakaru.

Ja gribas kaut ko saldu, tad var arī gatavot veselīgākas alternatīvas - šie ir ķirbju miltu mafini ar šokolādi no gatavā maisījuma.

Astotais pamatprincips - darba dienās ēdu pieticīgi, bet brīvdienās atļauju sev vairāk. Lai tā būtu pica, kāda treknāka mājas kūka vai makaroni ar bagātīgu siera kārtu. Mēģinu sabalansēt grēcīgās lietas, lai nebūtu pamatīgas noraušanās.

Kopumā bija grūti pārslēgties no grūtniecības uztura, jo biežāk atļāvos kādu šokolādi vai citu kārumu, bet tagad esmu stingri apņēmusies atgriezties pie uztura, kuru ievēroju pirms grūtniecības. Pirmkārt, lai justos enerģiskāk un veselīgāk, otrkārt, lai zaudētu lieko tauku kārtu, kura man neliek justies slikti, bet tomēr gribētu atgūt savu komforta svaru. Protams, barojot ar krūti, uzturam jābūt pilnvērtīgam un nedrīkst sevi apdalīt, lai arī gadās izlaist ēdienreizes, bet kopumā jārūpējas pa sevi un jāuzņem nepieciešamās uzturvielas ar pilnvērtīgu uzturu.

Mīlestība Mīlestība 07. Apr 2020, 17:27

Ļoti forši uzrakstīts! Tā kvalitatīvi, godīgi un garšīgi! Paldies par to! 😀