SuperBēbis 2020: Rūpes par savu veselību

SuperBēbis 2020: Rūpes par savu veselību

Ir pagājuši septiņi mēneši kopš dzemdībām un jāsaka, ka beidzot esmu atgriezusies savā vecajā augumā. Vēl gan ir cīņa ar diastāzi, bet varu pateikt atklāti, esmu diezgan slinkojusi fizisko aktivitāšu jomā. Kas jādara ir zināms, atliek sevi motivēt un regulāri pavingrot. Esmu mazliet atgājusi no skriešanas, jo man nav spēks. Odetas pusgulētās naktis dara savu un melošu, ja teikšu, ka fiziski jūtos lieliski. Nē, tā nav un tas ir normāli. Šoreiz gan gribas uzrakstīt, ko esmu darījusi šo mēnešu laikā, lai parūpētos par savu veselību.

Pēcdzemdību vizītes apmeklējums

Dēļ Covid19 mana vizīte atcēlās un to vajadzēja veikt diezgan novēloti, bet labāk vēlāk nekā nekad. Arī īpašas sūdzības man nebija, tādēļ satraukums nebija. Ginekoloģe veica apskates, parunājām par kontracepciju, manu pašsajūtu kopumā. Ļoti patīkami, ka tika jautāts arī par emocionālo pašsajūtu, kāda ir vīra iesaiste bērna aprūpē un tamlīdzīgi. Protams, tika arī veikta krūšu diagnostika, ņemtas analīzes, lai būtu skaidrs kas man kaiš/nekaiš. Ieteikums veikt regulāru krūšu pašdiagnostiku

Analīzes

Šo es veicu pusgadu pēc dzemdībām. Mērķis ir saprast kādā stāvoklī ir mana veselība. Kas ir kārtībā, kas nav kārtībā, kas pietrūkst. Šoreiz vairāk interesēja D vitamīna līmenis (informācijai - NVD to neapmaksā), hemoglobīna līmenis, jo tas mēdz būt zems. Pēc nosūtījuma vērsos pie sava ģimenes ārsta un vēlētos uzsvērt, ka ir svarīgi atrast ārstu, kam uzticies, jo šis ir speciālists pie kura jāvēršas ar jebkuru sūdzību par savu veselību. 

Fizio

Esmu bijusi jau pie diviem fizioterapeitiem, lai saprastu pareizo ceļu fiziskām aktivitātēm. Paši vingrojumu ieteikumi mazliet atšķīrās, bet kopsaucējs gan atradās - viss jādara lēni un pakāpeniski. Ļoti svarīgi būtu ievērot arī ergonomiku, kā pareizi apgulties uz paklāja un piecelties. Ikdienā par šo ļoti maz piedomāju un ilgtermiņā tas var ietekmēt ķermeni. Ieteikums bija arī neskriet, bet nūjot. Nūjošana man nepatīk, bet skriešanai tagad atvēlu ļoti maz laika. Vairāk staigāju ar ratiem un veicu vingrinājumus dziļajai vēdera muskulatūrai. Vēl bija lielisks ieteikums kēgela vingrinājumiem un, ka tie ir svarīgi jebkurā vecumā. Galvenais ir tos pildīt un rezultāts būs.

Vitamīni un citi zvēri

Pēc ginekoloģes ieteikuma lietoju tikai naktssveces eļļu. Kādu laiku lietoju vitamīnus barojošām mammām, bet jāsaka, ka bija alerģija un nepanesamība. Pat nezināju, ka tā var būt no vitamīniem. Mēģinu uzturā ietvērt daudz dārzeņus, piena produktus. Ar gaļu iet sliktāk, jo neēdu cūkgaļu un liellops mani arī neuzrunā. Bet cenšos dzelzi atrast augu valsts produktos. Starp citu biete, ķirbis un granātābolu sula ir lieliski dzelzs avoti.

Neiegrimt 100 darbos

Ja jūtos slikti, nogurusi vai nomākta, neķeros pie mājas darbiem, pie saviem darbiem un vienkārši apstājos. Nesen aizdomājos, ka esam ieprogrammēti skriet, skriet un skriet un apstāties no pēkšņa pārguruma, kurš ir kā loģisks rezultāts mūžīgajam skrējienam. Apstāties, paslinkot un darīt neko. 

Savu dienu nevaru iedomāties bez svaiga gaisa

Pārbaudes nakotnē

Mana problēma, joprojām, ir kāju vēnas. Problēmas parādījās jau pēc pirmajām dzemdībām un tās man ir joprojām. Drīzumā došos pie flebologa, kurš noteiks manu vēnu tagadējo stāvokli un nozīmēs ārstēšanu. Operācijai jau briestu ilgu laiku, bet cik zinu, to nevar veikt, kamēr baro ar krūti. Ceru kādreiz sakārtot šo problēmu.

 

Cenšos 1x gadā nodot analīzes un veikt vajadzīgos izmeklējumus, lai pārbaudītu savu veselības stāvokli. Laikam ejot, esmu sapratusi savas vājās vietas un kam būtu jāpievērš uzmanība, tad arī regulāri "turu roku uz pulsa", lai nepalaistu garām svarīgo.

Ja agrāk prioritāte bija vizuālais izskats, tad tagad vairāk pievēršu uzmanību savai pašsajūtai. Laikam vecums nāk :)