Superbēbis 2020: Kāju vēnu veselība

28. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katra sieviete grūtniecības un pēcdzemdību periodā saskaras ar citām problēmām. Superbēbītes Odetas mammai Kristīnei aktuālais jautājums ir kāju vēnu veselība, tāpēc viņa devās uz pārbaudēm pie ārsta.

Kristīne atklāj, ka pēc pirmās grūtniecības viņas kājas kļuva smagākas un kāju vēnu pārbaužu laikā atklājās, ka nepieciešama operācija. Arī gaidot pasaulē nākam Superbēbīti, Kristīne novēroja kāju vēnu problēmas. 

Jautājot VCA Ginekoloģijas dienesta vadītājai Karlīnai Elksnei, kāpēc topošajām un jaunajām māmiņām dažkārt tiek novērotas kāju vēnu veselības problēmas, ārste skaidro, ka grūtniecības laikā izdalās hormons progesterons, kuram ir fizioloģiska nozīme. Šis hormons atslābina dzemdi, taču vienlaikus arī citus orgānus sievietes ķermenī, tostarp arī kāju vēnas, kuras vairs nav tik lielā tonusā kā iepriekš, tā veicinot kāju vēnu problēmu attīstību. Ne mazāk būtisks faktors ir arī dzemde, kura gaidību laikā palielinās, tā nospiežot tai apkārt esošos orgānus un mainot iegurņa anatomiju, kam cenšas pielāgoties vēnas.

Der zināt, ka varikozo vēnu saslimšana ir ģenētiska problēma, ko ietekmē arī grūtniecība. VCA poliklīnikas “Pluss 5” ķirurgs un sonogrāfijas speciālists Sergejs Lukincovs skaidro, ka kāju vēnās var rasties diskomforta sajūta, radot arī kosmētisko aspektu. Šī iemesla dēļ, lai parūpētos par savu veselību, ikvienai topošajai māmiņai ieteicams gaidību laikā pārbaudīt kāju vēnu stāvokli, jo gaidot bērniņu palielinās svars, tāpat arī asins apjoms organismā, kas spiežot uz vārstuļiem var neizturēt, izraisot varikozo vēnu saslimšanas. 

“Problēmu labāk risināt jau tās sākumstadijā, nēsājot kompresijas zeķes, kas atvieglos grūtniecību un arī pēcdzemdību laiku, jo situācijā, ja būs nepieciešama kāju vēnu operācija, tās apjoms būs daudz mazāks, vai arī būs iespēja iztikt vispār bez operācijas,” saka Sergejs Lukincovs. Viņš vērš uzmanību, ka pašam pacientam ir grūti konstatēt problēmu, jo sevišķi sākuma stadijā, kad to vizuāli nav iespējams diagnosticēt, tāpēc ir ieteicams vērsties pie speciālista.