SuperBēbis 2020: Būt aktīvai

SuperBēbis 2020: Būt aktīvai

Ja tā padomā, tad ir pagājuši tikai divi mēneši pēc dzemdībām un nav kur steigties ar formas atgūšanu. Pirmkārt, man vienmēr ir mazliet kaitinājis vārdu salikums "formas atgūšana", jo arī tagadējais ķermenis ir forma un nav slikta forma, jo ir iznēsājusi bērnu deviņu mēnešu garumā. Bet tomēr ir jātiek vaļā no dažiem kilogramiem, lai savā ķermenī justos komfortablāk un vieglāk. 

Lielu lomu manā dzīvē spēlē fiziskās aktivitātes. Pirms pirmās grūtniecības biju max neaktīva, smēķēju un neko nesapratu no veselīga uztura, bet tas radikāli mainījās pēc pirmās grūtniecības. Nometu 20kg, sāku aizrauties ar garām ratu pastaigām un beigu beigās sāku skriet, iet uz svaru zāli un būtiski sekoju savam uzturam. Veselīgie ieradumi palika un man tagad ir grūti dzīvot savādāk - vienkārši jāturpina šis ceļš, savādāk labā pašsajūta zūd. Vīrs arī to ir akceptējis un labprāt paauklē abus bērnus, kamēr izskrienu pa vietējo mežu.

Pastaiga ar abiem bērniem

Pēc Odetas dzimšanas gribēju skriet uzreiz, bet saprotams vajadzēja gaidīt vismaz līdz sestajai pēcdzemdību nedēļai. Bet neviens neaizliedza ratu pastaigas. Dienā nostaigāju vismaz 6km, jo līdzi ir četrgadnieks, kurš vēl nevar tik daudz nostaigāt. Vienreiz gan mums sanāca 11km, bet tad bija liels nogurums un sāpēja kājas. Kad tieku staigāt divatā, tad nostaigājam 10 - 12km, ja pievienojas vīrs, tad mēdzam nostaigāt arī garākus gabalus, jo ir sarunu biedrs. Pastaigas svaigā gaisā būtiski uzlabo garastāvokli un ir lieliska aktivitāte pēcdzemdību periodā. Ir dienas, kad Odetu lieku gulēt ratos uz balkona, bet primāri eju pastaigāties, jo bez kustības nespēju pamosties. Paķeru līdzi kafiju un austiņas, sanāk lieliska atpūta.

Esmu iegādājusies arī otrus ratus - skriešanas ratus, bet esmu izmantojusi tikai vienu reizi, jo patlaban tieku skriet arī vakaros, kad vīrs atbrauc no darba.

Protams, esmu arī atsākusi skriet. Zināju, ka tas būs grūti, bet nedomāju, ka pirmais skrējiens būs tik briesmīgs. Grūti ir apjaust, ka veco tempu esmu zaudējusi un jāmācās lēni, kontrolēti skriet. Skriešanai izmantoju pulsometru, jo ir svarīgi nepārsniegt attiecīgo pulsa zonu. Vairāk par sešiem kilometriem neriskēju skriet, jo mēdzu pat apstāties, lai nomierinātu sirdi. Grūti ir kontrolēt tempu, kad ierasts skriet daudz ātrāk, bet esmu ceļā uz uzlabojumiem. Galu galā skrienu tikai priekš sevis un sacensībās nepiedalos. Šogad gan vēlētos piedalīties kādā taku skrējienā, bet tad manīs, vai šī vēlme nepaliks tikai ilūziju veidolā. Kopš esmu atsākusi skriet, svars ir izkustējies uz leju un nu jau arī bikses sākušas palikt platākas - protams, tas liek justies labāk un turpināt iesākto atkopšanās ceļu. Un esmu sapratusi, ka nav slikti skriet kā gliemezim, galvenais ir vispār darīt un nesēdēt uz vietas.

mazs "throwback" - kā es priecīga skrēju pa takām :)

Vizītē pie fizioterapeita es ieguvu vērtīgus padomus kā sākt vingrot pēc dzemdībām. Man bija būtiski noskaidrot vai man ir diastāze vēdera muskuļiem, tādēļ bija atvieglojums uzzināt, ka tā ir tikai 2cm un nekas tāds, ko nevarētu "salabot" ar pareizu vingrojumu izpildi. Uzzināju, ka ir būtiski pareizi elpot un sasprindzināt muskuļus, kā arī pareizi strādāt ar savu ķermeni. Uzzināju arī par vingrojumiem, kuri ir aizliegti uzreiz pēc dzemdībām, piemēram, taisnu kāju celšana guļus stāvoklī. Noteikti iesaku apmeklēt fizio, lai novērtētu ķermeņa stāvokli un izstrādātu vingrojumu kompleksu. Vingrot cenšos četras reizes nedēļā un tas prasa 20 minūtes laika, bet katru vingrojumu var varietēt un izpildīt vairāk/mazāk. Atkarīgs kā jūtos dotajā mirklī un kā reaģē mans ķermenis. Svarīgi ieturēt regularitāti un izpildīt vingrojumus pareizi.

Pie jūras var arī lieliski pavingrot. Skriešanai gan neizvēlos smilšu segumu, jo kājām tas ir daudz grūtāk, nekā meža takas.

Kad jutīšu, ka mans ķermenis ir sācis palikt stiprāks, tad plānos ir pievērsties arī pilatēm. Tās arī ir veicamas mājas apstākļos, galvenais ir mācēt saprast savu ķermeni un nepārspīlēt ar slodzi. Kādreiz regulāri sevi "nodzinu" un jutu arī sekas, tādēļ ar savu šī brīža domāšanu ceru, ka spēšu kustēties gudri :) Enerģija jāatlicina diviem bērniem, tādēļ kustību mērķis ir padarīt sevi enerģiskāku, nevis nogurušāku.