Strijas: profilakse un ārstēšanas iespējas

Strijas: profilakse un ārstēšanas iespējas

23. Jul 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Itin bieži parādās jautājumi par strijām – kā tās rodas, kā var no tām izvairīties un vai pastāv iespēja tās ārstēt.

Šos jautājumus uzdevām dermatoloģei, Dr. med. Kristīnei Azarjanai.

Līdz 31.08.2019. Stratamark silikona gelu interneta veikalā stratpharma.lv var iegādāties ar 30% atlaidi,

izmantojot Promo kodu 3ZTZPP.

Kas ir strijas un kāpēc tās rodas?

Strijas vizuāli ir garas, parasti, šauras svītras, kas attīstās uz ādas, kad āda tiek pēkšņi izstiepta.  Ķermenim augot, ādas vidējā slānī jeb dermā saistaudi lēnām stiepjas, lai pielāgotos pakāpeniskai ķermeņa augšanai. Tomēr ļoti strauja augšana izraisa pēkšņu ādas stiepšanos, kas izraisa dermas audu plīsumus, ļaujot parādīties dziļākiem, zem dermas esošiem ādas slāņiem. Izveidojas strijas jeb atrofiskas rētas.

Ikvienam var veidoties strijas, tomēr ievērojami biežāk tās tiek novērotas sievietēm nekā vīriešiem.

Tās var rasties dažādās ķermeņa daļās, tostarp uz vēdera, augšstilbiem, gurniem, krūtīm un muguras lejasdaļā. Šāda veida rētas rodas gadījumos, kad āda nevar atjaunot normālu formu pēc intensīvas augšanas perioda, bieži vien grūtniecības, svara pieauguma, bodibildinga rezultātā vai straujas attīstības un ķermeņa augšanas dēļ pubertātes laikā. Atkarībā no populācijas striju veidošanos novēro 50 - 90% sieviešu grūtniecības laikā. 15% grūtnieču strijas parādās līdz 15. grūtniecības nedēļai.

Strijas nav kaitīgas vai bīstamas, tās nerada medicīniskas problēmas. Tas ir tikai estētisks defekts. Bet tanī pat laikā tas ir defekts, kas var radīt pašapziņas traucējumus, kas var ietekmēt ikdienas dzīvi un vienmēr likt piedomāt pie tā, kādu apģērbu uzvilkt, lai bojātais ādas laukums nebūtu redzams. 

Kādas ir striju veidošanās pazīmes?

Striju veidošanās sākumposmā āda sāk izskatīties plāna un iegūst viegli rozā toni. Bieži šos simptomus pavada arī kairinājuma un niezes sajūtas. Sākotnēji strijas attīstās kā piepaceltas svītras, kas var būt rozā, sarkanīgā vai sarkanīgi brūnā tonī, atkarībā no ādas krāsas (Striae Rubra). Ar laiku strijas izbalē,  kļūst mazāk pamanāmas, taču šis process var ilgt vairākus gadus (Striae Alba).

Striae Rubra                 Striae Alba

Vai ir zināmi kādi izteikti riska faktori, kuri palielina striju rašanās varbūtību?

Ar striju veidošanos saistīti vairāki riska faktori, bet pierādījumi ir neviennozīmīgi, tāpēc būtu nepieciešams veikt vairāk pētījumu, lai pierādītu striju rašanās cēloņus.

Galvenie riska faktori ir ģenētiska nosliece, dažas iedzimtas, kā arī hroniskas slimības, strauja pieņemšanās svarā, grūtniecība, pārmērīgi lieli krūšu implanti. Tāpat pie riska faktoriem var pieskaitīt ilgstošu sistēmisku un lokālu kortikosteroīdo līdzekļu lietošanu, kas veicina ādas atrofiju, tādējādi  palielinot striju rašanās risku.

Kas būtu jādara, lai samazinātu striju veidošanās varbūtību?

Ne vienmēr var pilnībā izvairīties no striju izveidošanās, tomēr zināma rīcība var samazināt to rašanās varbūtību, piemēram:
-    rūpēties par ķermeņa svaru,
-    ievērot sabalansētu diētu, lietot uzturā minerālvielas un vitamīnus, sevišķi A un C vitamīnus, kas ir svarīgi elementi ādas veselības uzturēšanā,
-    grūtniecības laikā censties panākt lēnu un pakāpenisku svara pieaugumu,
-    izdzert  5-7 glāzes ūdens dienas laikā,
-    lietot ādu mitrinošus līdzekļus.

Striju ārstēšana var būt dārga un ne vienmēr efektīva. Pie striju ārstēšanas līdzekļiem un metodēm tiek pieskaitīta speciālu krēmu, želeju, losjonu lietošana un estētiskās medicīnas procedūras, lai gan ir maz klīnisku pierādījumu, kas apstiprinātu šādu ārstēšanas metožu efektivitāti. Tāpēc vislabākā pieeja būtu maksimālu uzmanību veltīt striju profilaktiskiem pasākumiem.

Viens no tādiem līdzekļiem, ko es varu ieteikt, ir Šveices kompānijas Stratpharma AG izstrādātais Stratamark silikona gels, kurš nesen ir parādījies arī Latvijā. Veiktie klīniskie pētījumi* parāda, ka, profilaktiski izmantojot šo preparātu grūtniecības laikā, striju veidošanās risks izteikti samazinās. Lietojot Stratamark gelu, strijas izveidojas tikai 18.2% grūtnieču, iepretim vidējam statistiskajam rādītājam 60-70% gadījumos, kad nekādi citi profilaktiski pasākumi netiek veikti. Silikona produkti ir vienīgie, kas nodrošina pilnvērtīgu ādas mitrināšanu un normalizē ādas kolagēna sintēzes ciklu, kas mazina rētaudu, tai skaitā striju veidošanos. Tāpēc silikona produkti ir iecienīti arī plastisko ķirurgu vidū un tiek nozīmēti rētu korekcijai pēc plastiskajām operācijām. Striju profilaksei un ārstēšanai Latvijā Stratamark ir vienīgais silikona produkts. Gels ir absolūti drošs, saņēmis FDA (Food and Drug Administration, ASV) apstiprinājumu. Tas ir piemērots lietošanai grūtniecības laikā, barojošām mātēm, bērniem un cilvēkiem ar jutīgu ādu. Kompānija, kas ražo Stratamark gelu, ir ilgstoši specializējusies rētu profilakses un ārstēšanas produktu izstrādē. Citi Stratpharma produkti tiek izmantoti traumu,virspusēju apdegumu rezultātā radušos vai ķirurģisku rētu profilaksei un ārstēšanai.

Stratamark gelam ir ne tikai profilaktisks, bet arī ievērojams ārstniecisks efekts. Veicot klīnisko pētījumu, līdz pat 80% sieviešu tika uzrādīti ievērojami jau izveidojušos striju uzlabojumi.
Preparāts būtu jālieto 1 reizi dienā vismaz 2-3 mēnešus. Grūtnieces var sākt lietot preparātu no 13. grūtniecības nedēļas. Jai ir runa par striju ārstēšanu, tad šis preparāts var tikt kombinēts arī ar citām ārstēšanas metodēm (piem., lāzerprocedūrām), konsultējoties ar ārstējošo ārstu.

* Stratamark klīniskajos pētījumos piedalījās vairāk kā 500 sievietes. 

Līdz 31.08.2019. Stratamark silikona gelu interneta veikalā stratpharma.lv var iegādāties ar 30% atlaidi,

izmantojot Promo kodu 3ZTZPP.