Šoreiz par karupeļiem

Šoreiz par karupeļiem

15. Aug 2014, 13:35 nosiguldas nosiguldas

Šoreiz parunāsim par kartupeļiem. Manā mazajā dārziņā parasti atrodu mazu vietiņu arī kādam kartupelim, lai vismaz zupai sanāktu un nevajadzētu skriet uz tirgu un veikalu. Šogad savā audzētājas praksē izmantoju dažus manas draudzenes Singas ieteiktos padomus.

Pirmkārt- Kad kartupelītis ir tikko uzdīdzis pēc iespējas ilgāk mēģināt viņu ierušināt zemē ar visiem lakstiem. Godīgi, darīju to cītīgi, bet tā kā pie mums, ja zeme sausa, tad tā ir ļoti smalka un birstoša, izdevās ne pārāk labi.
Otrkārt- Kartupelīti neroku ārā ar visu lakstu uzreiz, aprušinu katru kartupelīti un no sāniņa paņemu pa vienam kartupelim, lai tas var turpināt augt un dot man tālāko ražu.

  • Kā tad pareizi būtu jāstāda kartupeļi.

Stādīšanai paredzētos kartupeļus ir iespējams iedzīvināt jeb pamodināt, kastītēs novietojot gaišā telpā. Kartupeļu modināšanu sauc arī par diedzēšanu, jarovizēšanu vai asnošanu. Gaisa temperatūra diedzēšanas telpā nedrīkst būt zemāka par 0 grādiem pēc Celsija, jo tad kartupeļi nosals. Labi būs, ja temperatūra turēsies 5-10 grādiem. Kartupeļus norūdīs temperatūras maiņa dienā un naktī, bet ne sals. Diedzēšanas laiks var būt no pāris nedēļām līdz pāris mēnešiem, atkarībā no iespējām.

Te es piemetu populārākās šķirnes, kā mums vēsta internets. Ja godīgi man ir tik mazs gabaliņš, ka es parasti lieku zemē to, kas man ir, īpaši neiedziļinoties.

Šķirņu TOP 8

 “Agrie Dzeltenie” - šķirne izaudzēta 1948.gadā, ļoti populāra agrā kartupeļu šķirne – jau jūlijā var iegūt labu ražu. Bumbuļi izskatīgi, izlīdzināti, ovāli, ar stingru mizu. Vārīti kartupeļi ļoti miltaini, dzelteni. Mazs cietes saturs.

- “Madara” - bumbuļi izskatīgi, apaļi, nedaudz plakani, gaiši dzelteni. Vidējs cietes saturs. Vārīti kartupeļi nedaudz miltaini, ļoti garšīgi, garšas īpašības saglabājas līdz pavasarim. Ne vārīti, ne mizoti bumbuļi nekļūst tumši.

- “Borodjanskij Rozovij” - bumbuļi apaļi, lieli, izlīdzināti, rozā miza, mīkstums dzeltens. Vārīti bumbuļi ir vidēji miltaini, ar labu garšu.

- Viena no jaunākajām Priekuļos izveidotajām agrajām šķirnēm “Monta”, atšķirībā no iepriekšējām, ir izturīga pret nematodi – postīgu kartupeļu kaitēkli. Bumbuļi ovāli, izlīdzināti, miza dzeltena, bet mīkstums gaiši dzeltens. Vārīti bumbuļi ir vidēji vai maz miltaini, netumšojas, tiem ir laba garša.

Latvijā pieejamas arī citās valstīs selekcionētas agras kartupeļu šķirnes.

- “Vineta” -  bumbuļi ieapaļi ovāli ar seklām acīm. Miza dzeltenīga, gluda, mīkstuma krāsa gaiši dzeltena. Ātri uzdīgst, attīstības sākumā spēcīgs lapojums, laksti noturīgi.  Izturīga pret nematodi. Vārīti bumbuļi ir vidēji miltaini ar labu garšu.

- “Solist” - izturīga pret nematodi. Bumbuļi lieli, apaļi ovāli, gluda dzeltena miza, mīkstums gaiši dzeltens. Pēc vārīšanas neizjūk, labas garšas īpašības.

- “Arielle” - augstražīga, pret nematodi izturīga šķirne. Bumbuļi lieli, ovāli, gluda dzeltena miza, mīkstums dzeltens. Vārot bumbuļi paliek nemiltaini, neizjūk. Zems cietes saturs.

- “Riviera” - izturīga pret nematodi. Bumbuļi ovāli, izlīdzināti, bet cerā pamaz. Gluda, dzeltena miza, gaišs mīkstums. Vārot kartupeļu bumbuļi neizjūk, nemiltaini. Zems cietes saturs .

 20140815133306-85535.jpg

Kartupeļi auga griezdamies un te vienā brīdī skatos, kaimiņiem un arī man piemetusies pelēkā puve.

 20140815133321-58221.jpg

 Izmeklējos kā cīnīties un secināju, ka ķīmiju vēl neliešu dārzā. Kādā krievu saitā izlasīju, ka var mēģināt ar ziliem graudiņiem 1.ml uz 1.litru ūdens. Domāts darīts. Cītīgi notīrīju katru kartupelīti no brūnajām lapām un nosmidzināju ar zilo graudiņu šķīdumu. Lai kā jāatzīst, ka laksti bojāties pārstāja un vēl jo projām zaļo, gan tikai galotnes, jo pārējais jau bija aizgājis bojā. Kaimiņiem lakstu vairs nav. Protams saprotams, ka šis nezvērs ir sēnīšu slimība un ja mani kaimiņi neko nedarīs draugs būs klāt atkal.

Nākošais, kas laiku pa laikam uzbrūk kartupeļiem ir pa vienai otrai Kolorādo vabolei, te nu es protams tās nīcinu savācot un iznīcinot. Bet pie lieliem uzbrukumiem, mani kaimiņi bija labi tikuši galā ar DECI.