Sieviete, kas iznākusi ārā no alas

Sieviete, kas iznākusi ārā no alas

18. Feb 2020, 09:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rita Muižniece ir astroloģe un sieviešu pašapziņas skolas vadītāja, kuras pārziņā ir arī žurnāls “Mistērija”, kas nesen ieguvis jaunu veidolu. Sieviešu Festivālā, kas pulcēs simtiem sieviešu 29.februārī, Rita Muižniece arī uzstāsies kā lektore par sievietes pašapziņas tēmu - būtisku tik daudzām mūsdienu sievietēm!

“Māmiņu Klubs” sarunā ar astroloģi atklāj arī mūsdienu sievietes iezīmes - laiki ir mainījušies un līdz ar tiem arī sievietes vēlme būt vairāk pasaulē, ne mājās - vēsturiskajā “alā”. “Māmiņu Klubs”, kurš organizē Sieviešu Festivālu jau otro gadu pēc kārtas, nesen veiktajā aptaujā, kurā piedalījās vairāk nekā 500 sieviešu, uzdeva jautājumu - kas sievietēm šobrīd visvairāk dzīvē pietrūkst? Atbildēs dominēja divas lietas - sievietēm katastrofāli pietrūkst laika sev un ir liela vēlme atrast sevi un savu ceļu.

Ļoti daudz ar savu pašizaugsmi mūsdienās nodarbojas tieši sievietes. Apmeklē dažādus kursus, mācās par jogas skolotājām, ezotērisko prakšu nesējām, dodas svētceļojumos, veicina savu garīgo izaugsmi visdažādākajos iespējamos veidos. Izskatās, ka sievietes ar to nodarbojas vairāk nekā vīrieši: “Astroloģiski sievietes enerģija ir Mēness enerģija. Sievietes daba pēc būtības ir ļoti mainīga. Viņai patīk būt, izbaudīt, pajust, izmēģināt! Sievietē jau iekšā ir savs cikls, un, mēs, sievietes, reaģējam arī uz Mēness ciklu. Vienā sievietē mājo liela dažādība. Ja sieviete sajūt savu dažādību, ļaujas tai, tad šī tieksme dzīvē viņu arī izved uz dažādiem ceļiem, kur un kā sevi atrast. Tāpēc reti kurai sievietei ir ērti būt vienā un tajā pašā vietā un stāvoklī, darīt visu mūžu vienu un to pašu. Viņa vēlas piedzīvot jaunas sajūtas! Mūsdienu iespējas paver sievietei visas durvis, tās ir atvērtas. Viņai vairs nav nekādu ierobežojumu! Viņa vēlas kaut ko izzināt, iet un dara to!”, skaidro astroloģe Rita Muižniece.

“Manā skatījumā tas ir viens no lielākajiem kaifiem sievietei, ka viņa atrod un ir uz sava ceļa. Tā vienlaicīgi ir arī grūtība, jo sievietei pretī stāv sistēma, vīrietis, ģimene, ļoti daudz pienākumi, kas ir piemītoši viņas vēsturiskajai lomai. Ja sieviete sāk izvēlēties kaut ko, kas ir ārpus šīs ierastās sistēmas, tad apkārtējie var sākt uzskatīt viņu kā neprātīgu. Vīrietis labprāt vēlētos sievieti redzēt mājās, pie bērniem, pie pavarda, nevis apmeklējot pašizaugsmes kursus, attīstot savu karjeru vai meklējot savu garīgo ceļu. Šis patriarhālais modelis vēl ir ļoti spēcīgs, un vīriešiem ir grūti pieņemt, ka sieviete var būt  vairāk “ārpusē”, nekā mājās.”

Ja sieviete ir sajutusi savu ceļu, viņai tur ir viegli un viņai tur patīk. Sieviete redz, ka šobrīd viņai visas durvis ir vaļā, bet pretī stāv tas vecais ceļš, kas grib, lai viņa paliek pie ģimenes, pie saviem vecākiem, tuviniekiem, mājām, ierastajās sliedēs kā māte, sieva, meita. Sievietei arī pašai ir ļoti grūti atteikties no šīm lomām - viņai šķiet, ka ir jābūt mājās, jātaisa ēst, jārūpējas par visiem. Nemaz nav tik viegli nolikt malā šos pienākumus, dažreiz praktiski neiespējami.

Tomēr bērni izaug. Sieviete savos 40+ gados nav vairs piesieta bērniem un ģimenei. Pēkšņi viņa atklāj sev dāmu pulciņus, ezotēriku, ceļojumus un radikāli mainās.

Vecuma krīze liek mainīt dzīves kvalitāti!

Astroloģijā pieņemts uzskatīt, ka no 39 līdz 42 gadiem cilvēka dzīvē iezīmējas spēcīgi pagrieziena punkti, ko dēvējam par tā saucamo “40 gadnieku” krīzi. Kaut kāds ceļa posms jau ir iziets, un rodas jautājums, kur un kā es eju tālāk? Ja sieviete nav līdz tam daudz mācījusies no dzīves un lielajiem pārbaudījumiem, tad šis ir vecums, kur nākas tomēr sevi piespiest mainīties, jo dzīve, kāda tā bijusi iepriekš, nešķitīs vairs baudāma. Un sieviete var izmainīties tā, ka viņu neviens vairs nepazīs! Ne bērni, ne ģimene!

“Māmiņu Kluba” aptauja rāda, ka sievietēm ikdienā tiešām pietrūkst laiks sev, pat līdz miegam un atpūtai.  Otrs būtiskākais problēmu loks, ir kā atrast sevi, kur ir ceļš pie sevis, kur ir mana vieta? Ko sieviete gribu savā dzīvē vēl sasniegt?

“Kamēr mēs neveltam laiku sev, mēs nevaram arī atrast sevi un nodefinēt - kas tad ir tas mans ceļš? Atdodod visu savu laiku, savu resursu bērniem, vīram, grīdas mazgāšanai, suņiem, un vēl kaut kam, kas nu katru dienu šķiet kā obligātais darāmais, mēs bieži vien pazaudējam sevi un nenonākam attiecībās pašas ar sevi! Jo intensīvāks ir tas pienākumu loks, ko apkārtējie prasa no mums, jo vairāk attālināmies no tā, kas esam mēs pašas un ko mēs gribam? Sievietes bieži to nemaz neierauga savā dzīvē, ka ir ieslīgušas neskaitāmos pienākumos un turpina to darīt līdz pat vecuma krīzei, kad jau var būt par vēlu. Tad rodas nožēla: “Bet es nemaz neesmu dzīvojusi savu dzīvi!” Pārējie neiedos to iespēju pabūt sievietei pašai ar sevi vai to mieru, ko viņa tik ļoti vēlas, bet nesaņemas priekš sevis paprasīt! Vīriešiem tādā ziņā piemīt daudz veselīgāks egoisms un viņi atradīs laiku sev, sportam, draugiem, makšķerēšanai, pat nepainteresējoties, ko tajā laikā darīs bērni vai viņu sieviete. Viņiem laiks sev ir pašsaprotama lieta, kam atļauju nav jāprasa!”, tā astroloģe.

No vīriešiem nereti var just skeptisku attieksmi pret sieviešu pulciņiem, vēlmi pēc pašizaugsmes. Viņiem visi šie pulciņi, jogas un sieviešu nometnes var šķist muļķīgas. Var rasties vēlēšanās savu sievieti no tā visa norobežot un neļaut doties turp, kur dāmas pulcējas savos raganiskajos rituālos vai mācās kārtējā ezotērikas skolā. Un tas ir saprotami!

“Vīrietim pazūd kontrole, kas bieži vien ir vīrieša galvenais instruments, kā vadīt savu sievieti. Tas, protams, nav veselīgs instruments, bet ļoti izplatīts. Vīrietis arī saprot -  ja sieviete iziet ārpus mājām, iegūst jaunus impulsus, iepazīstas ar jauniem cilvēkiem, viņa mainās! Tas vīrieti var nobiedēt. Ir bailes, ka viņš viņai vairs nebūs interesants! Tās ir fiziskā plāna attiecības, kur izaugsme nenotiek pārī kopā. Katrs ar to nodarbojas atsevišķi, vai to dara tikai sieviete. Jo viņa vairāk mācīsies, jo vairāk attālināsies no sava vīrieša.”, atzīst Rita Muižniece, kas savā praksē novērojusi vīriešu vēlmi sievietes ierobežot viņu centienos pēc izaugsmes.

Vajadzība pabūt ar sevi šodienā ir cilvēkiem liela nepieciešamība. Ja vīrietis to sievietei neļauj vai nenovērtē viņas laiku, ko viņa vēlas veltīt sev un savai attīstībai, tad agri vai vēlu šādā pārī būs problēmas. Sieviete nejutīsies novērtēta, vīrietis jutīsies bailīgs.

Sievietes izglītojas, veido spožas karjeras, pelna naudu, labi izskatās, bet tomēr ir vienas. Kāpēc tā?

Arvien vairāk sievietes sūdzas, ka palikušas vienas pašas un piemērotu partneri atrast ir ļoti grūti.

“Tā ir šodienas tendence! To nosaka gan ekonomiskie faktori, gan enerģētiskie. Sieviete izteikti iemanto Saules enerģiju. Tā ir pārliecība par sevi, varas sajūta, ka varu darīt tās lietas, ko esmu iecerējusi! Problēma rodas tajā brīdī, ka spēcīgā Saules sieviete negrib sev blakus vājo vīrieti Mēnestiņu - to, kurš sēž mājās un neko aktīvu dzīvē darīt negrib. Sievietēm ir ļoti grūti pieņemt šo vājo vīrišķību. Viņas grib vēl spēcīgāku Sauli par sevi. Tomēr harmoniskā savienībā nevar ielikt divas Saules! Tur arī rodas problēma. Spēcīgās sievietes ar stipro mugurkaulu, kurām gribas spīdēt - viņas nepieņem vājus vīriešus, bez mugurkaula! Arī pašiem vīriešiem ir ļoti grūti pieņemt savu - vājākā lomu, bet ļoti daudzi vīrieši šodien dzīvo savu sieviešu ēnā!”, skaidro astroloģe.

Jo spēcīgāka sieviete, jo vājāks vīrietis!

Ideālā gadījuā sievietei un vīrietim vajadzētu tiekties uz līdzvērtību, vienlīdzību, partnerību. Nevis, ka kāds ir galvenāks par kādu, bet savienība kā divu līdzvērtīgu cilvēku kopā būšana. Ļoti grūti var nākties pieņemt, ka sieviete var pelnīt vairāk nekā vīrietis, bet- kāpēc gan nē? Tie ir vecie stereotipi,kas liek gan sievietei, gan vīrietim ciest par to,ka nedzīvojas vairs pēc vecajiem standartiem un nepieņemt  jauno - ka lomas var mainīties un mainās, un, ka tajā nekā slikta nav. Vīrietim nav obligāti jābūt mamuta nesējam, un sievietei pavarda sargātājai alā. Ja viņa grib iet ārā pasaulē pēc sasniegumiem, viņa to darīs, un neviens viņu vairs neapturēs. Ja vīrietis gribēs būt mājās, mierā, un būt iejūtīgs un atbalstošs draugs šādai aktīvai sievietei, un jutīsies ar savu lomu labi, tad arī pārī būs miers, jo tas nedzīvo pēc stereotipiem.

“Ja mans vīrietis nepelna naudu, man to vajadzētu tāpat pieņemt, kā es gribētu, lai viņš pieņemtu, ja es nepelnītu! Vīrieša pasaulē nauda ir līdzvērtīga varai - ja viņš nepelna, tad viņam nav vara, un otrādi. Tad sākas varas dalīšana, ar ko daudzi vīrieši var būt ļoti lielā nemierā. Ja abi divi pieņem līdzsvaru, tad šķiet mazsvarīgi, kurš par ko maksās un kurš gatavos vakariņas.

Mēs kopā atsakāmies no vecajiem stereotipiem. Es zinu ļoti maz vīriešus, kuriem tas šķiet pieņemami. Vīrieši nereti vēl dzīvo vecajā modelī, bet sievietes ir izgājušas ārā no alas!”

Kā sievietei izveidot harmoniskas attiecības? Kā atrast savu sapņu vīrieti?

Apkārt virmo ļoti daudz padomu, kādai jābut sievietei, lai viņa piesaistītu sev atbilstošu vīrieti. Padomu džungļos var apjukt, bet astroloģe iesaka ieklausīties savās sajūtās un partneri nemaz nemeklēt, pirms sieviete nav sapratusi, kāda viņa ir pēc savas būtības: “Nekādi rituāli un svārku valkāšana nepalīdzēs atrast “otro pusīti”, jo tādas nemaz nav! Mēs tiešām pievelkam tādus partnerus, kas liek mums atstrādāt mūsu ievainojumus, mātes un tēva stāstus. Var teikt, ka ikviens partneris, ko sieviete satiek savā ceļā, savā laikā ir “tas īstais”, jo caur attiecībām mēs risinām savus dzīves uzdevumus. Lielākās problēmas attiecībās sākas ar bailēm, ka es nevaru otram pateikt, kā ir ar mani?Parasti tas notiek tad, kad es pati nezinu, kāda es esmu, kas man patīk vau nepatīk, kāda ir mana patiesība!”, astroloģe Rita Muižniece ir pārliecināta, ka pie katras sievietes dabīgi atnāks tāds partneris, ar kuru būs viegli un dabīgi būt pašai, ar kuru sieviete varēs būs īsta un dzīva.

“Ja mēs nemākam un neprotam pašas sevi, mēs kritīsim attiecībās vēl zemāk! Es aicinu sievietes vairāk izzināt un pieņemt sevi! Dejot, smieties, nodarboties ar to, kas pašām patīk - tas paceļ pašsajūtu un stiprina pašapziņu!  Tad, kad sieviete sāk dzīvot, viņa uzzied kā košs zieds un līdz ar viņu, kā krāsaina pļava uzplaukst ar visa dzīve ap viņu!”, iedrošina Rita Muižniece.

“Saruna starp savām divām būtībām” un meistarklase “Karalienes pieskāriens: ceļš pie sevis” būs Ritas Muižnieces programma Sieviešu Festivālā, 29.februārī, Jūrmalā, Semarah Hotel Lielupe. Vairāk par lielāko šā gada sieviešu pasākumu uzzini šeit->>>