Sausās acs sindroms. Kas tas ir?

26. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās aizvien vairāk laika tiek pavadīts pie viedierīcēm, kas, protams, nepaliek bez sekām. Vienas no pirmajām, kas ziņo, ka pie datora, telefona un planšetes pavadīts par daudz laika, ir acis.

Ikdienā daudz laika pavadot pie ekrāniem, ilgi uzturoties telpās vai kondiconētā gaisā, var parādīties tā dēvētais “sausās acs sindroms”, kas rodas nepietiekamas acs mitrināšanas rezultātā. Kā norāda “Latvijas Amerikas acu centrs” oftalmoloģe Gunta Blezūra-Ūdre, tas nozīmē, ka cilvēkam vai nu pietrūkst asaru, vai arī to sastāvs nav pietiekami kvalitatīvs, lai samitrinātu acis. “Katru reizi, kad cilvēks mirkšķina acis, to caurspīdīgo virsmu pārklāj asaru plēvīte. Lai acs justos komfortabli, asaru plēvītei nemirkšķinot jāsaglabājas vismaz 10 sekundes. Ja plēvīte saplīst ātrāk, rodas sausuma un diskomforta sajūta,” teic speciāliste.

 

“Sausās acs sindroma” pazīmes:

- Acs graušana;

- Acs diskomforts;

- Sausuma sajūta acīs;

- Sajūta, ka acī iekļuvis svešķermenis, kas parādās un pēc brīža pazūd.

Lai mazinātu acu diskomfortu, ieteicams pievērst lielāku uzmanību redzes higiēnai, viedierīču lietošanas laikā ik pēc 20 minūtēm vismaz 20 sekundes skatoties tālumā, kā arī dodoties pastaigās, ierobežojot datora lietošanas ilgumu un lietojot aptiekās nopērkamos bezrecepšu acu pilienus jeb tā dēvētās “mākslīgās asaras”. Kā norāda speciāliste, “sausās acs sindroms” parasti neizraisa paliekošas redzes sekas.

Īpaša uzmanība jāpievērš arī bērnu redzei un tam, cik ilgu laiku atvases pavada pie ekrāniem. Ja tiek konstatēts, ka bērns pēkšņi sāk stipri miegt acis, viņam nepatīk saules gaisma, acis ir apsārtušas vai arī pastiprināti asaro, arī šīs pazīmes liecina par “sausās acs sindromu”. Šādos gadījumos ieteicams pievērst uzmanību tam, cik daudz laika bērns pavada pie ekrāniem, un sekot līdzi redzes higiēnai.