Sadzīvot ar lieko svaru pēc dzemdībām. Cik grūti tas ir?

Sadzīvot ar lieko svaru pēc dzemdībām. Cik grūti tas ir?

20. Aug 2017, 18:45 muzikantu_mamma muzikantu_mamma

Pirms grūtniecības svēru 65kg, bet pirms dzemdībām 91kg. +26kg!!! Jā, zinu, ka ļoti daudz. Man teica, lai grūtniecības laikā nepārspīlēju ar ēdienu, jo pēc tam būs grūtāk nomest svaru, bet es nekādi nevarēju neēst. Man tiešām ļoti garšoja. Un tad tik sev noteicu - man jau nebūs tik traki. Un pēc dzemdībām mani sagaidīja tas, ko es vismazāk gaidīju - mana krūtsbarošana neizdevās.. Pēc dzemdībām svēru 78kg, tātad jau 13kg bija nost, bet tas jau bija tas vieglākais un tagad 13kg tik viegli nenāk nost.

Kāre pēc treknāka ēdiena ik pa laikam uznāk, lai gan citreiz pieķeru sevi pie domas, ka neko neesmu apēdusi, taču tas jau arī nav tas labākais, ko darīt. Tad nu nedaudz pastāstīšu kā es cenšos ar to sadzīvot un vienlaicīgi arī tikt galā, jo nepavisam nevēlos izskatīties tā, kā man nepatīk.

1. Pieņemt domu, ka tas ir pēc dzemdībām, nevis vienkārši no sēdēšanas mājās, nekā nedarīšanas un ēšanas. Šis ir pirmais un pats svarīgākais, bet man gāja ar šo visgrūtāk. Visu laiku skatījos spogulī un raudāju. Biju neapmierināta un sev tikai noteicu - nu kā es tā varēju, kāpēc man bija tik daudz jāēd? Jo, ja nebūtu tik daudz aizrāvusies ar ēdienu, tad nebūtu tik traki. Vēl sāpīgāk bija tad, kad ieraudzīju māmiņas, kuras pēc dzemdībām izskatās satriecoši - nu kāpēc es nevarēju būt viena no viņām? Vēl jau arī vielmaiņa mums katrai ir citādāka, tas arī ir ļoti ietekmējošs faktors. Protams, es ļoti priecājos par tām māmiņām, kuras pēc dzemdībām izskatās lieliski (ļoti laba motivācija izskatīties tāpat), bet mājās aizejot es raudāju. Pateicoties vīram, es iemācījos vairāk priecāties par to, ka esmu piedzemdējusi dēliņu un aizmirst par lieko svaru. Un patiesi - bērns lika man kaut uz brīdi aizmirst par to, ko esmu neapmierināta. Un tad arī mana ikdiena bija vieglāka, jo nevajadzēja visu laiku skatīties spogulī un raudāt.

2. Sākt ēst sabalansēti. Šis nav nemaz tik viegli kā izklausās, bet, ja labi grib, tad viss ir iespējams. Man vienmēr bija "mode" uzlikt lielas porcijas un pārēsties. Šim pieliku punktu. Tagad ēdu biežāk, bet mazas porcijas. Un vairāk uzturā lietot gaļu un salātus, nevis likt daudz ceptus kartupeļus uz šķīvja. Vasarā vislabāk sanāk ēst daudz lapu salātus un nemaz neko tik treknu neprasās. Un es arī vairāk uzturā tik daudz nelietoju kartupeļus un makaronus, prakstiski izvairījos. Nedaudz piedomājot pie tā, ko ēd un neliekot lietā nekādas drastiskās diētas, var uzlabot savus ēšanas paradumus uz labo pusi. Un ir iespēja arī tik pie mazāka svara, tik ir jābūt lielam gribasspēkam. Ne katru dienu izdodas, bet es patiesi cenšos.

3. Vairāk fiziskās aktivitātes, treniņi. Šis gan man padodas un pat ļoti patīk. Sāku gan tikai ar sportisku staigāšanu, jo daudzi teica, ka tas palīdz. Nu es nebiju no tiem gadījumiem, jo pēc sportiski noietiem 300km mēnesī, no manis nepazuda pat viens kilograms. Nopietni?? Šajā brīdī es biju patiesi dusmīga uz sevi, bet nu neko darīt. Tad sāku ar vēdera treniņiem tieši lejas daļas muskuļiem - ļoti patīk. Sāku taisīt katru otro dienu vēdera treniņu. Rezultāts? - Nekāds!! Nulle izmaiņas.. Tad internetā atradu četrus vēdera treniņus, kuros ietilpst seši vingrinājumi (divi katrai vēderai grupai). Un tur līdzās arī treniņplāns - vienu dienu treniņš vēderam, otru dienu kardio treniņš - un tā pa rinķi. Un tur tieši arī rakstīts - visu laiku neder taisīt vienu un to pašu treniņu, jo muskuļi pierod un rezultāta nav. Jā, tagad palēnām, bet sevī jūtu izmaiņas.

Šie ir mani tādu trīs svarīgākie punkti, pēc kuriem skatos un cenšos ko mainīt. Jā, man vēl tāls ceļš ejams līdz manam svaram pirms dzemdībām, bet neiespējami nav. Ir vajadzīgs liels gribasspēks šim visam, jo nepavisam nav viegli neapēst ko saldu no rītiem, it īpaši, ja ir slikti gulēta nakts. Protams, ik vakaru vēl joprojām skatos uz to ķermeni, kurš mani nu galīgi neapmierina, bet tas arī ir labs motivātors. Vairāk gan cenšos neraudāt, jo saprotu, ka tas nenāk par labu ne man, ne manam dēliņam. Ar asarām liekais svars nepazudīs. Un bērniņam arī ir jājūt, ka viņš ir laimīgā, harmoniskā ģimenē. Viegli nav, bet nav arī neiespējami. Cīņa ar sevi, tas ir liels darbs, bet ja tu mērķtiecīgi ej savu ceļu, tad viss izdodas. Protams, ļoti svarīgs ir līdzcilvēku atbalsts, kuriem vajag atbalstīt tevi, nevis noniecināt un visu laiku pieminēt vārdus "liekais svars", jo tas nepavisam nepalīdz, bet tieši otrādi - vēl vairāk sāp.

Ļoti lepojos par tām mammām, kurām šis izdevās viegli - jūs esat lieliska motivācija! Bet arī mēs, kurām tik viegli tas neizdodas, varam sev atgādināt - mēs esam laidušas pasaulē mazulīšus, kas arī ir vislielākā bagātība. Un bērni mūs mīlēs neskatoties uz to, kādas mēs esam ārēji, bet gan cik daudz laika viņiem veltam, un cik laba sirds mums ir un cik lielu mīlestību viņiem sniedzam. Ārējā izskata uzlabošana ir tikai un vienīgi priekš mums pašām, lai justos labāk, bet tas nenozīmē, ka, ja mums ir liekais svars, tad mēs esam sliktākas. Ar lielu gribasspēku un labu atbalstu, to visu var mainīt! Galvenais ir nepadoties!

Vaii, paldies par jauko komplimentu 😀

lauvinja lauvinja 22. Aug 2017, 09:34

Vispār ir daudz un dažādas aplikācijas, kuras plaīdz/piedāvā automātiski saskaitīt patērētās kalorijas, ja ieraksti apēstos produktus.

Dažas ietestēju, bet man nepatika, jo tās radītas lielākoties amerikā un "iebūvētās" kalorijas atšķiras ļoti, visas piedāvā pievienot savus produktus un kalorijas, bet tāpat pēc tam no milzu saraksta jāizvēlas. Bet varbūt tev patīk.

Ja gribas kompāniju - vari lūkoties uz figūru draugiem http://figurasdraugi.lv/ . Tie izmanto mazliet citu metodi nekā kaloriju skaitīšanu, bet tāpat pieturas pie veselīga uztura pamatprincipiem. Ja izlem iet, rekomendēju iet pie Ingas Pūces piem uz šiem kursiem http://www.figurasdraugi.lv/client/default.asp?wa_id=1601&wa_object_id=1&wa_id_key=

muzikantu_mamma muzikantu_mamma 21. Aug 2017, 18:09 lauvinja

Starpcitu, to kaloriju kalkulatoru gan vajadzētu pamēģināt, paldies!
Noteikti neesmu par drastiskām diētām, jo esmu redzējusi cilvēkus, kuriem pēc tam viss atnācis dubultā. Visu var izdarīt bez drastiskām diētām. Un visam ir nepieciešams laiks.
Paldies tev! 😀

Tev noteikti viss izdosies, bet pēc blogeru satikšanās, varu vien teikt - tu izskaties satriecoši! 😀

lauvinja lauvinja 21. Aug 2017, 17:28

Pa lielam - mazāk ēst un vairāk kustēt, panākt to, ka reāli visas uzņemtās kalorijas un vēl mazliet, tiek arī notērētas.

Pamēģini pāris nedēļas pierakstīt apēsto (uztura dienasgrāmata), ideālā gadījumā produktus nosvērt, jo ļoti bieži tā vien šķiet, ka es jau ēdu veselīgi, bet izrādās viss ir mazliet citādāk. Dienasgrāmatai nav jābūt publiskai, bet tev ir jābūt patiesai pret sevi.

Būtu vēlams sevi izglītot ar kaloriju saturu produktos, ko mēdz patērēt, neticēsi, bet 100 g maizes kaloriju daudzums var būt pat dubultā! Ja vēlies paniekoties ar koloriju kalkulatoru - to var iemēģināt šeit: http://www.ploome.com/

Piedomā pie veselīgiem saldumiem - augļiem, tumšo šokolādi, zefīru.

Es pati daudzus gadus cīnos ar lieko svaru, dīvaini, bet vislabāk svars ripoja nost pēc pirmā bērna, kuru baroju vien nieka 2 mēnešus ar krūti, bet atmetu bulciņu/konču ēšanu, devos tālās pastaigās ik dienu un sāku gatavot veselīgas maltītes. Ja tevi tas spēj mierināt, pēc otrā, kuru baroju ar krūti līdz gada un 2 mēnešu vecumam, svars negribēja kustēt ne no vietas.

Vienīgais ko tiešām neiesaku ir mesties uz drastiskām diētām, jo kamēr neiemācīsies ēst veselīgi un ilgtermiņā (zinu, zinu, viegli runāt, grūti izdarīt), tikmēs svars peč diētām nāks atpakaļ kā bumerangs!

Lai vai kā - Tev viss izdosies!

Maaminja Diaana Maaminja Diaana 21. Aug 2017, 14:17

Es arī plānoju pievērsties tievēt gribētājiem, kad mazais atteiksies no krūts pieniņa 😀
kad mazais vēl nedaudz paaugsies, tad arī plānojam piedalities ģimenes skriešanas/sportošanas pasākumos, jo tie parasti ir tik sirsnīgi, jauki un aizraujoši 😀
Un - jā, tā ēšana, eh... tai enerģijas uzņemšanai tā prasās kāda kūciņa vai saldumiņš pie kafijas (varētu to ēst pēc katras ēdienreizes), bet gan jau... pamazām jau sāku sevi pārliecināt pāriet uz kaut ko veselīgāku, vai arī retāk pagrēkoju kā pirms tam 😀

muzikantu_mamma muzikantu_mamma 21. Aug 2017, 08:13 mamma88

Protams. Viss sākas ar uzturu. Tikai treniņiem nav jēgas. Tāpēc arī rakstīju, ka cenšos ēst sabalansēti, skatoties arī kādus produktus uzturā lietoju.

mamma88 mamma88 21. Aug 2017, 00:15

Ir ari baigi jaseko lidz uzturam,jo ar sportu vien nepietiks. Kad noslegsim krutsbarosanas posmu un sagaidisim vel paris zobinus,kuri gatavojas nakt,ari es pievienosos tievet gribetajiem.
Viapar baigi interesanti ka nakas,ka tik isa laika perioda tik liels svars klat. Atceros,ka es lidz pat dekretam biju baigi smukina grutniece,bet kaut ka pedejas nedelas viekarsi izpludu "uz visam pusem". Vispar ta grutnieciba loti intereaanta "padarisana", nu vismaz mana gadijuma.

Jūs esat liels malacis! Super! 😀
Es pagaidām neforsēju ar kardio treniņiem - jāuztrenē izturība. Nekad arī nav padevusies skriešana, bet ceru, ka ar mājas kardio treniņiem es šo situāciju uzlabošu, un arī man beidzot sanāks un patiks skriet.

muzikantu_mamma muzikantu_mamma 20. Aug 2017, 21:24 Brīve

Es ticu, ka mums izdosies! 😀

Brīve Brīve 20. Aug 2017, 21:14

Ehhh,saprotu. Bet aplami ir skatīties tikai uz svariem. Aug jau arī muskuļu masa. Un arī krūts barojošām mammām (kā man) neks nepazūd tā pat vien. Man taisni svari tā neapbēdina kā skats spogulī. Man ir kadi 68kg,bet riepa un ciskas ir iemesls kāpēc es neesmu peldējusies šogad. Es nespēju tāda izģērbties,jo neesmu pieradusi pie izteiktiem apaļumiem. Bet šī gada laikā es tikšu galā ar sevi un Tu arī

muzikantu_mamma muzikantu_mamma 20. Aug 2017, 19:37 mamma88

Diemžēl, kā jau rakstīju, mana krūtsbarošana neizdevās. Ļoti neilgu brīdi baroju bērniņu, pieniņš pazuda, respektīvi, jau no pirmās bērna dzimšanas dienas, tas piens trūka..
Paldies, jūs arī motivējat! ❤
Tieši tā - visam vajadzīgs laiks!

mamma88 mamma88 20. Aug 2017, 19:20

Baro vel ar kruti? Lasiju,ka tas del hormoniem(nulle rezultats,lai ari censtos).
Zinu cik loti tas ir gruti,un vel citreiz pie sadiem rakstiem mammuki iekomente cik vinai viss bija lieliski,cik slaida,un pati neko nedarija vispar...☹
Man palidz tas,ka es zinu, pagaidam mana prioritate ir berns,barosana ar kruti un atpusanas. Ja,es majas labak aiziesu pagulet nevis jonosu ntos km ap maju,lai zaudetu pec iespejas atrak svaru,jo pa nakti es esmu ta,kas mazo sirsninu mierinas.
Mana pieredze rada,ka aizejot darba un kaut cik atsakot dzivot ka ieprieks,svars samazinas. Tomer nereali gruti ir ieverot dietu,ja esi majas ar bernu un tas ledusskapis ir vislaik pa rokai. Pietam kermenis tikai 2 gadu laika atgustas no dzemdibam. Dosim sev laiku, un neaizmirsisim,ka ari apalakas sievietes var labi izskatities un smuki sapuceties.