Rietumu tālākais sauszemes punkts. Bernāti

Rietumu tālākais sauszemes punkts. Bernāti

29. Nov 2013, 17:18 Banija Banija

Vien dažu minūšu attālumā no Liepājas atrodas Bernāti. Fantastiska vieta, ar kuru saistās vienas no skaistākajām manas bērnības un skolas laika atmiņām.

Atšķirībā no, piemēram, Madonas puses, kura var lepoties ar kalniem un pakalniem, liepājniekiem nākas samierināties ar samērā līdzenu zemes reljefu, taču tas nav šķērsis, lai bērni nevarētu baudīt ziemas priekus. Atceros, ka vienmēr ziemās, kad uzsniga sniegs, likām mašīnā ragaviņas un braucām uz Bernātiem, kur smiekliem skanot ar ragaviņām traucāmies no vēju sapūstajām kāpām. Vēlāk arī skolas laikā organizējām ekskursijas, ņēmām līdzi plēvi, karstu tēju un maizītes un ar sabiedrisko transportu braucām uz Bernātiem.

Bernāti atrodas vien 15 kilometru attālumā no Liepājas braucot virzienā uz Lietuvu pa A11 šoseju.

Bernāti ir ne tikai vieta, kurā pazust uz vairākām stundām, lai baudītu svaigo jūras un meža gaisu, skraidītu un lēkšotu pa kāpām, bet arī vieta, kur uzzināt šo to jaunu. Piemēram, vai zināji, ka tieši Bernātos atrodas Latvijas vistālākais rietumu puses sauszemes punkts? Jā, par godu tam šeit 1998.gadā uzstādīts Zaļais stars, piemineklis, ko izveidojis tēlnieks Vilnis Titāns. Tāpat arī tālajā 1926.gadā šeit bija ciemojies prezidents Jānis Čakste, kuram Bernāti tik ļoti iepatikušies, ka viņš norādījis, ka šeit noteikti ir jāveido kūrorts. Lai arī kūrorts šeit nav izveidots, lai neaizmirstu prezidenta teikto, šeit uzstādīts piemiņas akmens ar vārdiem „Šeit jābūt kūrortam!”.

Ne tikai ar pieminekļiem var lepoties Bernātu dabas parks, šeit atradīsiet arī vienu no Latvijas augstākajām kāpām – Pūsēnu kalnu, kurš stiepjas 37m augstumā. Kopumā Bernātu dabas parks aizņem teju 3 tūkst.ha lielu platību, no kuriem 732ha sauszeme, bet pārējo – jūra.

Esot Liepājā, noteikti aizbrauciet līdz Bernātiem, jo mēs, kurzemnieki, ar šo vietu lepojamies. Varbūt pat ir vērts mainīt savus ieradumus un kādā no Liepājas apciemošanas reizēm neapmesties pilsētas viesnīcās, bet gan izvēlēties kādu no Bernātu tuvumā esošajiem viesu namiņiem: http://www.nica.lv/turisms/naktsmitnes/

Nākamreiz, kad apsver domu doties ārpus pilsētas, lai svaigā gaisā brauktu ar distanču slēpēm, laistos nebēdnīgi no kalna ar ragaviņām vai nūjotu atceries par Bernātiem! :)

Tiekamies Bernātos!

 

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 29. Nov 2013, 17:32

Esam ļoti daudz reizes bijuši Bernātos, viena no mīļākajām LV vietām😀 Esam palikuši daudzas reizes tieši ChillInn viesu namā, gandrīz pie pašas jūras. Stilīga un feina vieta, ar labām cenām, gardiem ēdieniem un katrai ģimenei savu mājiņu(numuriņu).
Vēl tajā rajonā bišķīņ uz priekšu ir Jūrmalciems,ar fantastisko Papes mežu un Pūsēnu kalnu (vislielākā LV kāpa?)