Remontējam bērnistabu. Kā izvēlēties piemērotāko krāsu?

21. Nov 2021, 08:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba TV raidījuma vadītājas Rūtas meitiņas sasniegušas vecumu, kad jau ir gatavas uzsākt dzīvi savā istabā. Tas nozīmē, ka ir laiks bērnistabas remontam, lai radītu mazajai Grietai un Dorai vidi, kurā viņām labpatiktos uzturēties un rotaļāties.

Rūta atzīst, ka, veicot remontu, viņa konsultējas arī ar meitām, jo tieši Grieta un Dora istabā uzturēsies visbiežāk. Tas, protams, nozīmē, ka starp daudzajām idejām ir jāatrod zelta vidusceļš, lai atrastu, piemēram, istabas sienām piemērotāko krāsu.

Tam, ka, izvēloties bērnistabai krāsu, vajag uzklausīt arī pašus bērnus, piekrīt arī Aura-Soma krāsu terapeite Santa Pīlāce, kura norāda, ka arī mazākie zina, ko vēlas. Vienlaikus speciāliste norāda, ka būtu svarīgi, lai istabas iekārtojumā tomēr dominētu gaišās krāsas, jo tumši toņi būs nomācoši. “Ja bērns ir aktīvas dabas un nepacietīgs, iespējams, nepieciešams izvēlēties krāsas, kas viņu nomierina, piemēram, maigi tirkīzzilu, gaiši zilu vai gaiši zaļu. Dzeltenā ir prieka krāsa un būs lieliska izvēle introvertākiem, uz iekšu vērstiem bērniem, lai būtu vairāk prieka. Savukārt maigi rozā ir beznosacījuma mīlestības krāsa,” stāsta krāsu terapeita Santa Pīlāce, norādot, ka tā bērniem ir ideālākā krāsa, jo neviens nekad nav sūdzējies par to, ka viņam būtu par daudz mīlestības.

Kā izvēlēties piemērotāko krāsu bērnistabas remontam?

Izvēloties krāsu bērnistabai, sāc ar toņa izvēli. Svarīgi toni izvēlēties tādā apgaismojumā, kāds tas arī ikdienā būs konkrētajā telpā, jo apgaismojums spēj mainīt toni līdz nepazīšanai.

Izvēloties krāsu bērnistabai, ieteicams vienā telpā apvienot ne vairāk nekā 4 toņus un faktūras.

Kad tonis ir izvēlēts, nākamais solis ir izvēlēties krāsu. Tikkurila Academy vadītājs Arnis Pastars norāda, ka, izvēloties krāsu, svarīgi ņemt vērā vairākus būtiskus faktorus. Piemēram, kādus marķējumus ražotājs norādījis uz krāsas iepakojuma, tostarp, vai uz tā ir Ziemeļvalstu ekomarķējums vai Eiropas ekomarķējums. “Tie apliecina, ka visā produkta dzīves ciklā ir veikta izsekošana, lai produkts, jau sākot no izejvielu ieguves un ražošanas līdz pat atkritumu pārstrādei, atstātu pēc iespējas mazāk pēdu vidē un neatstātu nekādu ietekmi uz veselību, un telpas varētu ekspluatēt uzreiz pēc krāsošanas,” par ekomarķējumu nozīmi skaidro Arnis Pastars.

Viņš norāda, ka bērnistabai vispraktiskāk ir izvēlēties pusmatētu krāsu, jo tā ir ļoti praktiska, viegli kopjama, jo krāsas plēve ir daudz gludāka, tāpēc mazāk uzņem netīrumus.