Psiholoģe: „Arī pusaudzis ir bērns, tāpēc vecāku šķiršanās jautājumos viņam nav jāiesaistās! „

Psiholoģe: „Arī pusaudzis ir bērns, tāpēc vecāku šķiršanās jautājumos viņam nav jāiesaistās! „

13. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Īpašais, sevis meklēšanas un daudzu jautājumus posms – pusaudža vecums – ikvienam bērnam jau tā nav viegls. Tomēr, ja šajā brīdī šķiras vecāki, tas var kļūt vēl sarežģītāks. Turpinājumā uzzini, kā vecāku šķiršanās var ietekmēt padsmitnieku!

Konsultē psiholoģe Diāna Zande, kura vada seminārus arī Māmiņu Klubā.

Gadījumā, ja vecāku šķiršanās notiek pēkšņi, ļoti iespējams, ka viskrasākā bērna reakcija izpaudīsies tieši pusaudža gados.

Tīņa iespējamās, dažādās reakcijas jābūt gataviem uzņemt abiem vecākiem – ne tikai tam, kurš pēc šķiršanās paliek kopā ar bērnu, bet arī tam, kurš no ģimenes aiziet!

Iespējamā pusaudža rīcība

Vecāku šķiršanās ir ārkārtīgi traumējoša jebkura vecuma bērnam, bet pusaudža gados pastāv īpaši daudzi, dažādi neveselīgi veidi, kā padsmitnieks var paust savu spriedzi! Sliktākais, ka bieži vien šādu, viņa it kā normālu reakciju, pieaugušie notur par ikdienišķu un nodomā, ka pusaudzis ar faktu par vecāku šķiršanos sadzīvo labi.

„Padsmitnieka spriedze vecāku šķiršanās dēļ var izpausties ļoti dažādi. Piemēram, kā ārēja, nepieņemama uzvedība – tīnis var kļūt rupjš, dažkārt iedzert, uzpīpēt vai pazust no mājām. Tāpat viņš var kļūt raudulīgs vai depresīvs. Un depresija nebūt nenozīmē tikai raudāšanu un skumjas!

Depresija var izpausties arī kā smiešanās un citu uzjautrināšana, neizrādot, cik patiesībā nelāga ir iekšējā sajūta.

Vēl viena iespējama reakcija uz vecāku šķiršanās procesu ir gādības uzņemšanās pār to vecāku, kurš ticis pamests un kļuvis vientuļš,” atklāj Diāna Zande.  

Padsmitnieka reakcijas uz vecāku šķiršanos var būt ļoti dažādas, un dažkārt pat tādas, kurām pieaugušie nepievērš uzmanību kā kaut kam potenciāli bīstamam.

Kas nedrīkst palikt nepamanīts?

Jebkuras izmaiņas tīņa uzvedībā ir jāievēro! Ja pēdējā laikā tava padsmitnieka uzvedība kļuvusi atšķirīga no ierastās, ļoti uzmanīgi jāvēro, kas notiek, un kāds ir šo izmaiņu iemesls.

Dažkārt ar dažādām, sev neraksturīgām ārējām izpausmēm, pusaudzis centīsies slēpt to, ka jūtas nomākts. „Bērni nevēlas sāpināt vecākus, tādēļ pēc viņu šķiršanās pusaudzis, iespējams, vēlēsies kompensēt mājās piedzīvotos pārdzīvojumus, slēpjot savas patiesās izjūtas un sāpes.

Tieši tādēļ bērnu rūpīgi jāvēro – ar viņu jābūt kopā un jārunā par to, ka šobrīd visiem ģimenē ir ļoti grūti, bet tā dzīvē dažkārt mēdz notikt,” stāsta psiholoģe.

Kā vecākiem rīkoties?

Sliktākais, ko šādā brīdī var izdarīt vecāki, bērnu noskaņot vienam pret otru! „Pusaudzim nedrīkst likt izvēlēties, kurš no vecākiem ir labāks! Iedomājies, cilvēkam ir divas rokas. Tad, ja viņam pēkšņi liktu izvēlēties vienu – to, kura labāka, to taču nevarētu, jo svarīgas ir abas rokas! Tāpat cilvēkam ir divi vecāki, un tā kā viņš mīl abus, mamma bērnu nedrīkst noskaņot pret tēti, un tētis – pret mammu.

Piemēram, ja mamma savam dēlam stāstīs, kāds viņa tēvs ir cūka, faktiski iznāk, ka viņa šādi dēvē arī savu dēlu, jo arī viņš taču ir vīrietis! Tādēļ bērnam par savu bijušo partneri nedrīkst teikt neko sliktu, jo pusaudzī var rasties arī šādas negatīvas izjūtas,” skaidro Diāna Zande.

Vēl viens ļoti būtisks aspekts – šķiršanās laikā no bērna nevajadzētu atpirkties ar dažādu mantu palīdzību. Tā vietā ar viņu pēc iespējas vairāk jābūt kopā, cenšoties uzturēt sirsnīgu un tuvu kontaktu!

„Tāpat domāju, ka ļoti drīz pēc šķiršanās, savu padsmitnieku nevajadzētu iepazīstināt ar jaunu partneri vai arī bērnu ievest jaunās attiecībās, kurās tētis vai mamma, iespējams, jau kādu laiku ir dzīvojuši.

Pieaugušie dažkārt visu vēlas sakārtot ātri, tomēr ne pieaugušo dzīvē, ne bērnu dzīvē šķiršanās notiek ātri,” atgādina psiholoģe.

Kādas ir tavas pārdomas? Kā, tavuprāt, pusaudzim palīdzēt pārvarēt vecāku šķiršanos? 

Noderīgi raksti

Šķirties vai varbūt – nē?

Psiholoģe: „Pirms šķirties, svarīgi noskaidrot, kādēļ to vēlies!”

Šķiršanās grūtniecības laikā

Psiholoģe: „Šķiršanās process ietekmē arī vēl nedzimušu bērnu un jaundzimušo!”

Šķiroties, galvenais ir prasme vienoties!

Šķiršanās, pēc mazuļa nākšanas pasaulē 

Rūpējies par bērnu – neaizliedz tikties ar tēvu!

Psiholoģe: „Nav jēgas palikt kopā bērnu dēļ!”