Noskaidro, vai tu dienā izdzer pietiekami daudz ūdens!

Noskaidro, vai tu dienā izdzer pietiekami daudz ūdens!

26. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gluži tāpat kā mēs nevaram eksistēt bez gaisa, dzīvība nav iedomājama arī bez ūdens. Vai tu dienā izdzer pietiekami daudz ūdens?

Aptuveni 60% no cilvēka ķermeņa veido ūdens, tāpēc ūdens dzeršana ir svarīgs faktors, lai mēs ikdienā justos labi. Ko tu zini par dzeramo ūdeni?

Palūkojoties uz mūsu zemeslodi no putna lidojuma, varētu šķist pārsteidzoši, ka lielākā daļa uz Zemes esošā ūdens nav dzerama. Kur vien skatāmies, apkārt redzam dažādas ūdens tilpnes, taču 97% no pasaulē pieejamā ūdens atrodas okeānos, kas nozīmē, ka tikai 3% ir saldūdens un vēl mazāka daļa no tā ir patērējama uzturā. 

Ir tikai divi veidi, kā mēs iegūstam ikdienā patērēto ūdeni, ko dzeram, lietojam mazgāšanai, laistīšanai. Saldūdens atrodams ezeros, upēs, strautos un dīķos, taču lielākā daļa, faktiski 98% no visa pasaules saldūdens, atrodas pazemē. 

Cik daudz ūdens dienā jāizdzer?

Ikdienā ieteicamais ūdens daudzums ir atkarīgs no vairākiem faktoriem – gan tava svara, gan arī aktivitāšu līmeņa, kā arī no ārējiem faktoriem, piemēram, no tā, cik karsta diena pagadījusies.

Tavs svars. Jo lielāks svars, jo vairāk ūdens ik dienu nepieciešamas izdzert, jo vīrietim, kas sver 150 kg būs jāizdzer daudz vairāk nekā sievietei, kuras svars ir 50kg.

30 ml uz katru kilogramu. Universāla formula, pēc kuras aprēķināt, cik daudz ūdens dienas laikā jāizdzer, ir reizinot savu svaru ar 30ml. Piemēram, ja tu sver 65 kg, tad dienas laikā vajadzētu izdzert 1,95l ūdens. 

Aktivitātes līmenis. Iepriekš iegūto skaitli ieteicams pielāgot ikdienas aktivitāšu līmenim – jo fiziski aktīvāka tu esi, jo vairāk ūdens jāuzņem. Treniņu laikā šķidrums sviedru veidā no organisma izdalās daudz aktīvāk nekā parasti, tāpēc ieteicams papildus jau iepriekš aprēķinātajam uzņemamā ūdens daudzumam, pievienot vēl 500 – 600 ml. 

Papildu faktori, kas jāņem vērā, rēķinot dienas laikā uzņemamo ūdens daudzumu:

  • Laikapstākļi. Ja ārā ir karsts, tev jāuzņem vairāk ūdens, lai kompensētu sviedros zaudēto organisma šķidruma daudzumu.
  • Zīdīšanas laikā vajadzētu dzert vairāk nekā parasti, vidēji tie varētu būt pat 600ml dienā.
  • Grūtniecības laikā jāizdzer par 300ml ūdens vairāk, jo bērniņu ieskauj ūdeņi, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai tavam organismam netrūktu šķidruma. 

Kāds būs tavs ieguvums, ja dienā izdzersi pietiekami daudz ūdens?

Uzlabosies tavs ādas stāvoklis

Sausais gaiss, ko rada centrālā apkure, veicina negatīvu iespaidu uz ādas stāvokli. Kontrasti starp sauso gaisu telpās un auksto gaisu laukā var radīt ādas plaisāšanu un sasprēgāšanu. Šajā kontekstā ļoti liela nozīme ir ūdenim, jo tas piepilda ādas šūnas, mitrina ādu, samazinot plaisāšanas un lobīšanās risku. 

Blāva āda ir vēl viena problēma, ar kuru var nākties saskarties ziemā, jo to rada sausais gaiss un mitruma trūkums. Lai āda mirdzētu, regulāri padzeries ūdeni neskatoties uz to, ka, iespējams, tajā brīdī nemaz neizjūti slāpes. 

Būsi enerģiskāka

Noteikti esi ievērojusi, ka pēcpusdienā ir lielāks nogurums, tāpēc nepieciešams uzņemt kofeīnu, lai atvairītu nogurumu. Visticamāk, tu ciet no dehidratācijas, kas ir galvenais dienas noguruma cēlonis. Laba hidratācija nodrošinās ķermeņa funkciju atbalstu, jo dehidratācijas laikā ķermeņa funkcijas palēninās, tiek iztērēti papildus enerģijas resursi, radot nogurumu. Tāpēc turi vienmēr rokas stiepiena attālumā glāzi ūdens, lai regulāri padzertos un būtu modra un enerģiska.

Svara pieauguma kontrole

Gada tumšajā un aukstajā periodā mūsu ķermenis alkst pēc mierinājuma. To visbiežāk sniedzam ēdiena veidā, nereti, kalorijām bagāta un neveselīga ēdiena veidā. Lai mazinātu lieku kaloriju uzņemšanu, katru reizi, pirms vēlies sevi uzmundrināt ar kādu našķi, padzeries ūdeni! Mūsu smadzenes bieži vien jauc slāpes ar izsalkumu, tāpēc, iespējams, padzeroties, pēc tam tev vairs nekārosies ēst uzkodas un būs vieglāk pretoties kārdinājumam. Vienlaikus svarīgi, ka regulāra ūdens uzņemšana palīdz gremošanas sistēmai labāk darboties un sekmīgāk pārstrādāt pārtiku.

Imūnsistēmas aizsardzība

Rudens un ziemas mēneši ir liela pārbaude mūsu imūnsistēmai. Dehidratācija var nopietni novājināt mūsu imūnsistēmas barjeras, jo ūdens trūkuma rezultātā kļūst sausāka mūsu plaušu un deguna blakusdobumu gļotāda, kas var samazināt to izturību pret infekcijām. 

Kādu ūdeni izvēlēties?

Ieteicams vismaz pusi no diennakts laikā uzņemamā šķidruma daudzuma uzņemt ar tīru, dabīgu ūdeni. Tas nozīmē, ka svarīgi izpētīt uz ūdens iepakojuma etiķetes norādīto informāciju, pievēršot uzmanību nitrātu un nitrītu daudzumam, kā arī ūdens sārmainumam.

Jo mazāk nitrītu (NO ⁻ ₂) un nitrātu (NO ⁻ ₃) jonu, jo tīrāks ir ūdens. Nitrātu un nitrītu saturs litrā augstākās tīrības kategorijas ūdens nedrīkst pārsniegt 1 mg/l. Viens no zināmākajiem dabiskajiem minerālūdeņiem Lietuvā ir „Akvilė”, tas tiek filtrēts caur pazemes iežu un smilšu slāņiem Dzūkijas Nacionālajā parkā. Unikālās izcelsmes dēļ „Akvilė” ir viens no retajiem ūdeņiem pasaulē, kurā nav ne nitrātu, ne nitrītu, līdz ar to tas ir piemērots ne tikai pieaugušajiem, bet arī mazuļiem.

Izvēloties dzeramo ūdeni, jāpievērš uzmanība arī tā sārmainības (pH) indeksam – jo augstāks tas ir, jo ātrāk ķermenis neitralizē skābumu, kas veicina ķermeņa novecošanos. Ūdens tiek saukts par sārmainu, ja tā pH ir 7,8–10. Jau pieminētā „Akvilė” ūdens pH ir 8 – tas ir dabiski sārmains.