Padomi, ko likt ceļojuma aptieciņā

29. May 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tūliņ sāksies ceļojumu laiks, kad kopīgi dosimies tuvākos un tālākos izbraucienos. Ko ņemt līdzi? Protams, dokumentus, naudu, bet nedrīkst aizmirst arī par aptieciņu, jo nekad iepriekš nevaram paredzēt, kā izvērsīsies brauciens un kādus veselības palīglīdzekļus kādā momentā ievajadzēsies.

Tieši tāpēc vērts jau savlaicīgi sagatavot līdzi ņemamās aptieciņas saturu, lai ceļā nerastos pārsteigumi. Kā stāsta Māmiņu Kluba TV raidījuma vadītāja Kristīne Virsnīte, kura ceļojumos dodas gana bieži, viņu ģimene aptieciņu ņem līdzi arī tad, ja dodas ciemos uz laukiem.

Ko likt ceļojuma aptieciņā?

Labās baktērijas

Ceļojuma laikā kultūršoku piedzīvojam ne tikai mēs paši, bet arī mūsu vēderi, tāpēc ceļojuma aptieciņā jāņem līdzi arī labvēlīgās baktērijas. Grideks pārstāve Līga Cērpiņa atgādina, ka ceļojumu laikā mēs vēlamies pamēģināt dažādu ēdienu, tropiskos augļus, tāpat arī mainās klimats, bet tā kā mūsu organisms ar to nav apradis, labās baktērijas var palīdzēt zarnu traktā saglabāt ierasto mikrofloru. "Baktērijām jābūt apvalkam, lai tās varētu droši uzglabāt, jo ceļojuma laikā nevarēsim nodrošināt speciālu temperatūru, tāpat arī to apvalkam jānodrošina, ka baktērijas izkļūst cauri kuņģa skābajai videi un žultij, nonākot zarnu traktā neskartas. Kad baktērijas nonāk zarnu traktā, tās uzsāk veidot savas kolonijas un paveikt labos darbus," skaidro speciāliste.

Labās baktērijas jeb probiotikas varam lietot ne tikai ceļojuma, bet arī visas dzīves laikā, jo arī gadījumos, kad piedzīvojam stresu, mūsu organismā rodas disbalanss un patogēnās jeb sliktās baktērijas ņem virsroku. Tāpēc labās probiotikas varam vietot visu laiku, sevišķi, ja bijusi saaukstēšanās, ir lietotas antibiotikas vai arī ir stress.

Oglīti

Ja ceļojuma laikā nākas saskarties ar šķidru vēdera izeju, ieteicams lietot granulētu aktivētu ogli, kas izvadīs toksīnus daudz ātrāk un efektīvāk nekā parastā oglīte un būs jālieto mazāks daudzums absorbenta.

Pēcsauļošanās krēmu

Mēs lielākoties aizdomājamies par krēmiem, kas lietojami pirms došanās saulē, bet par ādas labsajūtu pēc sauļošanās lielākoties aizmirstam. Tāpēc ceļojuma aptieciņā ieteicams ielikt arī pēcsauļošanās krēmu. Ieteicams, lai šis krēms saturētu dekspantenolu, kas atvēsinās, mitrinās un arī dziedēs ādu pēc saules apdegumiem.

Brūces dezinficējošu līdzekli

Aptieciņā jāliek arī brūces dezinficējošu un kopjošu līdzekli, kuram, visieteicamāk, būtu jābūt 5% dekspantenola ziedes veidā. Šāds krēms brūcei veidos pārklājumu, mitrinās un arī reģenerēs ādu, neļaujot netīrumiem iekļūt brūcē.

Ko vēl likt ceļojuma aptieciņā?

  • Dažāda izmēra plāksterus brūcēm.
  • Temperatūru pazeminošu līdzekli.
  • Termometru.
  • Deguna pilienus, kad palīdzēs situācijās, kad radies aizlikts deguns.
  • Regulāri lietojamos medikamentus - pārliecinies, ka tie līdzi paņemti pietiekamā apjomā un pareizajās devās.