Siera receptes ir tik daudz un dažādas, cik ir pašas saimnieces.
Ieteikumi:
-Biezpienu labāk ņemt vājpiena,jo tad labak atdalīsies sūkalas,bet ja ir ne tik skābs biezpiens,tad būs jāpievieno citrona sula.
-Sviestu liek arī pēc vēlēšanās,jo vairāk jo terknāks siers,jo mazāk,jo sausāks ne tik trekns.
-Olas var nelikt veselas,bet tikai dzeltenumus,tad būs dzeltenāks siers.
-Siera garšas dažādībai var pievienot gan ķimenes,gan kurkumu,gan paprikas pulveri,gan sīki sagrieztu papriku vai čilī piparus,gan dilles un citas lietas.
-Visas vajadzīgās sastāvdaļas,nepieciešamās lietas sagatavojam pirms sākam gatavot sieru,lai viss ir pa rokai,lai mierīgi var gatavot.Var gatavot pilnīgi bez jebkādām piedevām un būs arī ļoti gardi.
- Ja biezpiens ir graudains un sieru vēlas viendabīgu,tad biezpienu jāsablenderē vai jāsamaļ gaļasmašīnā,vai ar stampiņu jāsastampā.Bet,ja garšo graudains siers,tad var īpaši nepūlēties.Bet var arī uzreiz paņemt viendabīgas masas biezpienu.Man bija graudains biezpiens,es tik mazliet to sastampāju,siers nebija graudains un nebija viendabīgs,tads pa vidam.
- Produktus siera gatavošanai kā piemēram pienu un biezpienu noteikt ņemam lauku,nevis veikala.
Mans pirmais siers.Klasiskais Jāņu ķimeņu siers.
Sastāvdaļas:
* 0,5l piens
* 400g biezpiens,vājpiena
* 1 ola vai tikai dzeltenums
* 40g sviests
* 1/3 tēj.k sāls vai pēc garšas
* 1 ēd.k ķimenes
* citrona sula,ja būs nepieciešama(ja biezpiens skābs,tad nevajadzēs)
Gatavošanas process:
-Pienu liekam katliņā un sildam līdz brīdim,kad jau gandrīz sāk vārīties.
-Pievienojam sablenderētu vai sastampātu biezpienu.
-Karsējam visu laiku maisot līdz atdalās dzelten/zaļas sūkalas,tas aizņems līdz 2 minūtēm,ja biezpiens pietiekami skābs,bet ja neveidojas sūkalas,tad pievienojam nedaudz citrona sulu.
-Uz katliņa liekam caurduri,kam virsū samitrināta marle divās kārtās.
-Lejam marlē mūsu siera masu,lai notek sūkalas.Marles malas saliekam kopā un pakratam,lai labāk atdalās sūkalas.
-Pa to laiku olu sakuļam viegli ar sāli.
-Katliņā liekam sviestu ar ķimenēm un kausējam.Šādi ķimenes atdzīvosies un būs aromātiskākas.
-Kad sviests izkusis pievienojam siera masu no marles,kārtīgi,bet uzmanīgi maisam,lai siers savelkas ar sviestu.
-Tad pievienojam sakulto olu un turpinam maisīt,lai viss savelkas vienā kamolā,viendabīgā massā.Šādu produktu daudzums jākarsē ap 5-8 minūtes.
-Noņemam un liekam pa trauciniem vai iesienam sieru marlē.Liekam aukstumā atdzist.Ja iesienam marlē,tad pēc 3 stundām aukstumā,marli noņemam un turpinam turēt vēl pāris stundas aukstumā.Ļoti labi būs uz nakti.
Mans otrais siera gatavošanas eksperiments.
Uz 1 litru pienu ņēmu 600g vājpiena biezpienu.
Pienu lejam katliņā un uzsildam līdz pirmajiem burbuļiem,tā,ka gandrīz sāk vārīties, tad pievienoju biezpienu.
( Šajā reizē pamēģināju biezpienu pievienot sablenderētu,bet pirmo reizi to nedarīju). Lai vieglāk biezpiens iemaisās pienā, blenderējot biezpienu pievienoju nedaudz piena, lai tāda šķidrāka masa.
Uz mazas uguns karsēju un maisu līdz atdalās sūkalas. Šādi tas izskatās kā bildē.
Saka,ka tas aizņem līdz divām minūtēm, ne ilgāk, ja tad neveidojas sūkalas pievienojam mazliet citrona sulu.Tieši tādēļ labāk ņemt vājpiena biezpienu.
Tā kā man bija vājpiena biezpiens,kas bija nedaudz skābens,tad 1 minūtes laikā jau bija gatavs.
Nokāšam sieru no sūkalām marlē, kas ievietota caurdurī. Tad marli paņemam aiz visiem galiem un papurinam sieru, lai labāk atdalās sūkalas.
Sieru atstājam un pa to laiku katliņā ieliekam 100g sviestu (no sviesta daudzuma atkarīgs cik trekns būs siers) un ap 1 ēdamkaroti ķimenes. Sviestu kausējam ar ķimenēm, šādi ķimenes atdzīvojas un kļūst aromātiskākas.
Sakuļam ar dakšīņu 2 olas un 2 olas dzeltenumus ar 1/2 tēj.k sāli.(Jo vairāk olas,jo labāk turas kopā siers,jo mazāk,jo drupenāks tas būs.
No olas dzeltenumiem atkarīgs siera dzeltenā krāsa, bet krāsai var pievienot kurkumu,ja vēlas)
Izkausētā sviestā liekam mūsu sieru.Uz palielas uguns karsējam,kārtīgi,bet uzmanīgi maisam,lai siers sajaucas ar sviestu.Tad pievienojam olas un atkal kārtīgi maisam,līdz izveidojas viendabīga masa.
Tas varētu aizņemt ap 5-8 minūtes, ja karsēs ilgāk siers būs sīkstāks.
Tā kā man patīk viss, kas neparasts, tad arī siera formām izvēlējos dēla spēļu formiņas.Tās sapildīju ar sieru un liku ledusskapī uz 3 tundām,pēc tam uzmanīgi izņēmu no formiņām un liku atpakaļ ledusskapī.
Teikšu, ka no stikla trauciņiem vieglāk izdabūt sieru,no plastmasas grūtāk,bet tas bija to vērts.
Siers ar sezama sēkliņām:
Šis siers ir no sērijas Brinza.
Es esmu viena liela siera cienītāja.Garšo gan tā pat uz sviestmaizes,gan salātos,gan visur kur vien var.Nu jau šī būs trešā siera recepte ko esmu izmēģinājusi pati pagatavot.
Šis siers ir maigs,bet to var papildināt ar visdažādākajām garšvielām.Un tā katru reizi cita garša.
Mums būs nepieciešams:
0,5l piens
200g skābais krējums
2 olas
1 tēj.k sāls,bet ja vēlas sāļāku pieliekam vairāk
sezama sēkliņas ap 1 ēd.k
Tad vēl būs nepieciešama marle un sietiņš vai caurduris.
Sākam gatavot:
Katliņā ielejam pienu,pievienojam sāli un karsējam līdz pirmajam burbulim,bet nevāram.
Olas viegli sakuļam ar dakšiņu,pievienojam skābo krējumu,izmaisam.
Kad piens jau uzkarsis lēnā strūklakā lejam olu,krējuma maisījumu un maisam.
Uz nelielas uguns karsējam un maisam līdz sāk atdalīties sūkalas un veidojas tādi kā graudiņi.Tas var aizņemt ap 7-10 minūtes.
Citam katiņam pa virsu uzliekam sietiņu/ caurduri,iekšā marli divās kārtās un lejam mūsu uzkarsēto massu.
Kārtīgi notecinam sūkalas,izspiežam.
Tālāk var atstāt ietītu marlē un virsū uzlikt ko smagu,vai arī pārliekam kādā trauciņā kādas formas sieru vēlamies.
Es pārliku trauciņā.Atšķirība būs tāda,ka zem smaguma siers būs cietāks,bet traucņā mīkstāks,irdenāks.
Liekam ledusskapī uz 2 stundām,vai arī ilgāk.
Apgrauzdējam sezama sēkliņas.
Sagriežam sieru lielākos vai mazākos gabaliņos.Katru siera gabaliņu apviļājam sezama sēkliņās.
Sanāca burvīgs siers,kas der gan kā uzkodu pagatavošanai,gan var pievienot salātos.
Siers panīrs,kas ļoti labi der salātos:
Sastāvdaļas sieram:
0,5l piens
200g biezpiens (vājpiena)
200g skābais krējums
šķipsniņa sāls
1 tēj.k vaniļas cukurs
2 olas
Papildus:Marle,caurduris,sviests trauka iesmērēšanai
Katliņā ielejam pienu,pievienojam šķipsniņu sāli,karsējam,bet nevāram.
Pa to laiku biezpienu sablenderējam,pievienojam olas,kas sajauktas ar krējumu un vaniļas cukuru.Izmaisam līdz viendabīgs.
Klāt pienam lejam šo maisījumu un karsējam līdz sāk veidoties graudiņi,līdz atdalās sūkalas.
Kad šķidrums palicis ar tādiem graudiņiem,tas varētu aizņemt ap 7 minūtēm,tad lejam uz marles,kas ievietota caurdurī.
Notecinam sūkalas.Salokam marli un uzliekam virsū ko smagu,atstajam uz 1 stundu.
Sūkalas nelejam ārā,no sūkalām sanāk garda maizīte,ko vēlāk var uzcept.
Kad sūkalas notecējušas liekam mūsu siera massu trauciņā,ko iesmērējam ar sviestu,lai vēlak viegli izņemt.
Liekam sieru ledusskapī līdz nākamai dienai.
Sagriežam mazos kubiņos.
Gatavojam salātus ar šo sieru:
Rupjmaizi sagriežam šķēlītēs un ar cepumu formiņu izspiežam sirniņas.
Izkausējam šokolādi un apviļājam tajā rupjmaizes sirsniņas.Liekam saldētavā uz īsu mirkli,lai ātrak sacietē šokolāde.
Gatavojam mērcīti:
1/2 apelsīna sula
1 apelsīna miziņa
1 tej.k ābolu etiķis
1 tēj.k eļļa
1 ēd.k cukurs,ja apelsīns skābs,bet ja salds tad ap 1-2 tēj.k
Visas sastāvdaļas sajaucam,nogaršojam.Katram tomēr sava gaume.
Sagriežam banānu mazos kubinos,tik pat lielos kā siers.Lai banāns nemaina krāsu,nepaliek melns,to ieliekam šajā mērcītē līdz viss būs sagatavots.
Siers ar zemenēm:
Sastāvdaļas:
0,5 litri piens
0,5 litri kefīrs
100g skabais krējums vai bezpiedevu jogurts
1 ēd.k cukurs
1 tēj.k vaniļas cukurs
1/2 tēj.k ābolu etiķis
svaigas zemenes
želatīns 1 tēj.k uz 50ml ūdens
saujiņa rozīnes
2 olas
50g sviests
Pagatavošana:
Katliņā lejam pienu,pievienojam rozīnes.Karsējam.
Citā traukā sajaucam olas ar cukuru,vaniļas cukuru,krējumu,kefīru,etiķi līdz viendabīgai massai.
Kad piens kārtīgi uzsilis,bet vēl nevārās lejam šo otru maisījumu iekšā un karsējam līdz atdalās sūkalas.
Kad sūkalas kārtīgi atdalījušās lejam šo maisījumu traukā,kur ielikts caurduris,kurā iekšā marle.Notecinam sūkalas.
Sūkalas notecējušas,palikusi siera massa.
Katliņā ieliekam sviestu,kausējam,tad pievienojam siera massu,kurai kartīgi notecējušas sūkalas.maisam līdz viss ir viendabīgs.
Šo siera massu liekam trauciņā,kas iesmērēts ar sviestu.
Pāri pārlejam zemeņu želeju:
5 vidēja lieluma zemenes sablenderēju.50ml ūdenī iemaisīju želatīnu un uzbriedināju.Tad uzsildīju,izmaisīju līdz izšķīdis.iemaisam zemeņu biezenī.
Lejam uz siera.Liekam aukstumā uz 3 stundām.
Apgāžam trauciņu otrādi un pagaidam līdz siers izslīd ārā.
Gatavu sagriežam un pasniedzam!
Saulainais siers ar ķimenēm:
0,5 l piens
250ml skabais krējums
2 olas
50-100g sviests
ķimenes
šķipsniņa kurkuma krāsai
sāls ap 1/3 tēj.k
Katliņā lejam pienu ar sāli,karsējam.
Olas sajaucam ar krējumu un kurkumu.Kad piens karsts lejam klāt olu krējuma massu.
Karsējam līdz atdalās sūkalas.Lejam marlē,kas novietota caurdurī.Ļaujam kārtīgi notecēt sūkalām.
Katliņā ieliekam sviestu ar ķimenēm,kausējam sviestu,šādi atdzīvojas ķimeņu garša.
Kad sieram notecējušas sūkalas liekam katliņā pie sviesta un maisam līdz viss viendabīgs.
Liekam trauciņā uz pāris stundām.
Siers ar olīvām un papriku:
Sastāvdaļas:
0,5l piens
1 l kefīrs
2 olas
1/3 tēj.k sāls( pēc katra garšas)
olīvas un paprika papildinaājumam
Katliņā ielejam pienu,pievienojam sāli,karsējam,bet nevāram.
kad piens jau kārtīgi karsts,tad pievienojam iepriekšs sajauktu kefīru ar olām līdz viendabīgai massai un sasmalcinātas olīvas ar papriku.Visu šo karsējam līdz atdalās sūkalas kā šajā bildē.
Tad lejam marlē,kas novietota caurdurī un notecinam sūkalas.Uzliekam slogu un liekam aukstumā uz pāris stundām.
Tad slogu varam noņemt un atpakaļ ledusskapī.
Es patiesībā nekad nelietoju slogu,jo nav nekā piemērota,lai būtu vieta ledusskapī.Es vienkārši notecinu sūkalas un tad sieru ievietoju sietiņā,ļoti smalkā un šādi lieku ledusskapī.Otrā dienā siers sacietējis.
Sagriežam un nobaudam.
Kausētais siers ar dillēm:
500g biezpiens
1-2 olas,ja viena tad staipīgaks,smērējams,bet ja divas tad jau būs ar nazi griežams,bet joprojām mīksts.
100g sviests
dilles
sāls
Vienā traukā liekam biezpienu ,ja tas graudains sablenderējam līdz viendabīga massa,tur pat pievienojam mīkstu sviestu ar sāli pēc garšas un atkal sablenderējam.tad piesitam olas un pieberam sasmalcinatas dilles.Vel sablenderējam.
Liekam katliņā un karsējam,maisam līdz massa paliek vijīga,viendabīga.Tas var aizņemt kadas 10-15 minūtes.
Sieru liekam iesmērēta traukā ar sviestu un turam ledusskapī pāris stundas.
Nu jau sieru gatavošu 4-to gadu.Ar katru gadu idejas paliek ar vien neparastākas un visas receptes vienlīdz gardas,kaut ļoti atšķirīgas.
Šīs receptes ir no iepriekšajiem gadiem,bet kas būs sanācis šajos svētkos arī padalīšos.
Pilnīgi sakārojās pašai uz svētkiem kaut ko izmēģināt! Cerams sanāks! 😀
Forši atsvaidzināt atmiņu,šīs tavas receptes jau redzēju pagājušajā gadā.Paldies!
Izskatās ļoti gardi! Man ļoti garšo saldie sieri!