Mīļotais cilvēks – mans priekšnieks. Vai veiksmīgs attiecību modelis?

Mīļotais cilvēks – mans priekšnieks. Vai veiksmīgs attiecību modelis?

25. May 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir ne mazums pāru, kurus personiskajā dzīvē vieno romantiskas attiecības, bet profesionālajā – koleģiālas. Kā tas ir – strādāt kopā ar savu mīļoto? Kādi riski pastāv šādās profesionāli – romantiskajās attiecībās? To portālam www.sieviesuklubs.lv stāsta Artūrs Utināns, RSU Psihosomatikas Medicīnas un Psihoterapijas klīnikas ārsts-psihoterapeits.

Kā atklāj speciālists, lielākās problēmas pāriem, kuri strādā vienā darbavietā, rodas dažādo sociālo lomu dēļ, kuras vīrietis un sieviete pilda mājās un darbā.

„Viena šī pāra loma ir romantiskie partneri, kuri viens no otra sagaida pozitīvas emocijas, apbrīnu, komplimentus, nākšanu pretī, arī atklātību. Savukārt otra, pavisam cita loma šajā situācijā ir tā, ko uzspiež darbs. Šīs lomas savukārt var būt dažādas.

Abi partneri var būt viena līmeņa attāli kolēģi un, iespējams, tas viņu romantiskās attiecības ietekmēs mazāk. Savukārt tad, ja darbavietā abām pusēm ir priekšnieka – padotā attiecības, tad privātajā dzīvē iejaucas hierarhiskās lomas, kuras katrs no partneriem pārstāv darbavietā,” skaidro Artūrs Utināns.

Tieši hierarhiskās lomas darbavietā ir tās, kuras visbiežāk apdraud gan profesionālo, gan privāto dzīvi.

Kādos gadījumos darbu tomēr ir iespējams apvienot ar romantiskajām attiecībām?

"Šādu pārbaudījumu var izturēt tikai tad, ja partnerattiecības ir ļoti harmoniskas un veselīgas, un abi partneri ir psihiski stabilas personības.

Vēl romantiskas attiecības un profesionālo dzīvi var apvienot arī gadījumā, ja partneris, kurš ir priekšnieks darbavietā, arī romantiskajās attiecībās uzņemas vadošo lomu.

Citos gadījumos, protams, rodas sarežģījumi," novērojis psihoterapeits. 

Kādi ir lielākie riski?

Visbiežāk problēmas rada tas, ka cilvēki nespēj nošķirt privāto no profesionālās dzīves.

Tad, ja viens no partneriem ieņem vadītāja amatu, skaidrs, ka vienādas prasības viņam jāievēro attiecībā pret katru darbinieku, tostarp, arī savu romantisko partneri!  

Tad, ja viņš savukārt netiek galā ar veicamajiem darba pienākumiem, priekšniekam, kurš vienlaikus ir arī mīļotais cilvēks, viņu ir jākritizē, jāizsaka brīdinājums vai aicinājums laboties.

Problēmas rodas, ja partneris, kurš darbavietā ieņem padotā amatu, nesaprot vai nespēj pieņemt to, ka viņa otrajai pusei pret visiem darbiniekiem ir jāizturas vienlīdzīgi, un par šādu rīcību apvainojas.

Tomēr romantiskajiem partneriem, kuri strādā vienā darbavietā, ir jāsaprot un jāprot pielāgoties lomām, ko viņi pilda savā darbavietā!

Nekādā gadījumā tā puse, kura pilda padotā pienākumus, nedrīkstētu apvainoties par kritiku, attiecībā uz veicamajiem pienākumiem, kurus izteicis viņa romantiskais partneris un vienlaikus priekšnieks.

Gluži pretēji! Lai spētu apvienot karjeru un romantiskās attiecības, starp partneriem ir jāvalda empātijai jeb ir jāspēj iejusties otra ādā. Diemžēl reālajā dzīvē bieži notiek citādāk.

Pārī parasti rodas aizvainojumi, kurus psihoanalīzē dēvē par narcistiskajām traumām, jo ierasti no sava romantiskā partnera sagaidām pozitīvu attieksmi un sajūsmu.

Tādēļ jāsaka, ka apvienot privāto ar profesionālo dzīvi, turklāt, ja darbavietā starp partneriem pastāv priekšnieka – padotā attiecības, var tikai psihiski ļoti stabilas personības. Pretējā gadījumā apdraudēta ir ne tikai profesionālā, bet arī pāra privātā dzīve.

Mīļotajam cilvēkam – priekšrocības darbā?

Vēl viens risks, kas var veidoties, apvienojot romantiskās un profesionālās attiecības, ir priekšnieka pārāk labvēlīgā attieksme pret savu darbinieku un vienlaikus mīļoto cilvēku! 

Situācijā, kad darba attiecībās priekšnieks pret savu romantisko partneri sāk izturēties īpašāk kā pret citiem saviem darbiniekiem - no viņa mazāk prasa, piešķir dažādus bonusus un neizsaka kritiku, kad tā ir pelnīta, ar laiku kolektīvā veidojas neveselīga mikroatmosfēra.

"Raugoties no normālas, veselīgas darba atmosfēras likumiem, vadošajam romantiskajam partnerim pret savu otro pusi būtu jāizturas tāpat kā pret citiem, un šajā situācijā nav nozīmēs tam, ka padotais ir viņa romantiskais partneris," skaidro Artūrs Urināns. 

Arī šajā gadījumā liela nozīme ir personībai un cilvēku spējai pielāgoties savām atšķirīgajām lomām darbā un mājās. 

Diemžēl, ja tas neizdodas, psihoterapeits uzskata, ka vienam no partneriem būtu jāatrod cita darba vieta, un, lai neciestu pāra romantiskās attiecības, partnerim, kurš saglabā esošo darbavietu, savai otrajai pusei jauna darba meklējumos būtu jāpalīdz. 

Kā tu vērtē situāciju, kad vienā darbavietā strādā romantiskie partneri? Kāda ir tava vai tev zināmu cilvēku pieredze? Pastāsti! 

Kassen Badji Kassen Badji 28. Dec 2018, 22:20

Sveiki Mans vārds ir Esther.thanks par manu drauga pieprasījumu, sazinieties ar mani pa e-pastu. (Estherdomingo38@yahoo.com