SASTĀVDAĻAS 1 gl. Cukurs 3 gl. Izsijātu
miltu ½ paciņa sviests 1 tk. soda 1 tk. Skāba
sula vai mazliet citronsk. 3 olas 3 – 6 ēdk. (ar
kaudzi) medus Ievārījums Putukrējums
NORĀDĪJUMI 1. Izsijā miltus, saputo olas ar 2 tējk.
cukura. Izkausē 1 glāzi cukura (lielā pannā vai katlā) uz
lēnas uguns – visu laiku maisot, kad tas ir izkausēts
pievieno sviestu, sodu, olas, medu, miltus – visu samaisa
biezā masā. Ja par šķidru, pievieno vēl miltus. 2. Kad
viss ir gatavs, mīklu sadala 5 daļās – 5 kārtām. Vēl siltu
izrullē uz pergamenta un liek uz pannas cepties cepeškrāsnī
175o C. 3. Cep aptuveni 5 min., kamēr gaiši brūna. 4. Noņem no pannas un veido vēlamo formu, kamēr mīkla vēl
ir silta un nedrūp. Padoms: Kad plāksnes ir atdzisušas,
uz apakšējās klāj putukrējumu, liek nākamo kārtu un klāj
ievārījumu (skābāku) – liek nākamo un atkal putukrējumu utt.
Virsējo plātni ieziež ar putukrējumu, garnē pēc vēlēšanās –
ar cepumu drupatām vai augļiem. Var izmantot arī ko
citu.
MEDUS KŪKA Sastāvdaļas:
6 ēdamk.
Medus 3 ēdamk. Piens šķipsniņa sāls 3
olas 1 tēj.k soda 150 g sviests vai
margarīns 1 glāze cukurs (250ml) aptuveni 4
glāzes milti, man vajadzēja vairāk.
Pagatavošana: Katliņā liekam pienu, medu, cukuru un
sāli. Uz mazas uguns sildām, maisam, līdz cukurs ir izkusis.
Tad pievienojam margarīnu un maisot gaidām līdz izkūst.
Pievienojam sodu un uz lielas uguns maisam kādas 5 minūtes,
līdz veidojas brūnas krāsas masa, līdzīgi kā gotiņas masa,
bet vēl daudz tumšāka. Šajā posmā viss atkarīgs cik brūna
būs gatavā medus kūka. Jo vēlāk liekot klāt miltus masa
paliek gaišāka. Tādēļ ļoti svarīgi šajā brīdī nogaidīt, lai
paliek tik tumša masa kā bildē. Tad noņemam no uguns un
maisam līdz nedaudz atdziest. Kad atdzisa iemaisām pa vienai
olai, rūpīgi maisam. Liekam klāt miltus. Mīkla sākumā
ir mazliet lipīga, bet galvenais, lai var izveidot mīklas
bumbu. Nepārcenšamies ar miltiem, lai gatavā kūka nav
sausa. Liekam maisiņā un atstājam uz 20 minūtēm, lai
milti uzbriest. Mīklu sadalām 6 bumbiņās, tad būs 6
kārtas, bet var sadalīt arī vairāk un mazāk daļās. Labāk jau
tomēr mazāk daļās, lai zemāka kūka, lai krēmam viegli
iesūkties. Ņemam vienu mīklas bumbiņu un izrullējam,
uzliekam šķīvi pēc kura izgriežam kūkas formu. Atgriezumus
iemīcām pie pārējās mīklas, bet izrullēto mīklas ripu
sadurstām ar dakšiņu, lai tā nepiepūšas. Liekam cepties
200°C uz 10 minūtēm, varbūt pat ātrāk uzcepas. Tā
izcepam visas kārtas. Katra nākamā ripa jau cepas mazāk kā
10 minūtes. Uz šo kūku būs nepieciešams 1,5 litri
skābais krējums kuru putojam ar 1-2 glāzēm cukura, cik nu
saldu kurš vēlas. Skābo krējumu putojam ar cukuru līdz
cukurs izkūst, tad krējums paliek jau spīdīgs, vēlāk paliek
krēmīgas un stingrs un palielinās apjomā gandrīz divas
reizes. Katru ripu bagātīgi apsmērējam ar skābā krējuma
krēmu, ļaujam mazliet ievilkties un tad kārtojam vienu uz
otras. Apsmērējam malas un dekorējam kā vēlamies.
Visvienkāršāk būs apbērt ar riekstiem. Liekam kūku
ledusskapī un aizmirstam par to kā minimums uz 12 stundām,
jo ilgāk kūka stāvēs, jo gardāka būs. Ideāli ir 24-36
stundas.
Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
piekrītuUzzini vairāk
kadu tu liki svaigu sieru?
Mans favor;its ir šī http://www.maminuklubs.lv/sieviesu-klubs/20121025-79321-veca-laba-medus-kuka/
esmu cepusi neskaitāmas reizes un visiem garšo!
paldies tev 😀 būs japamēģina
Man ir vēl kādas 5 receptes ar kurām varētu padalīties.
MEDUS KŪKA
Vīramātes recepte
SASTĀVDAĻAS
1 gl. Cukurs
3 gl. Izsijātu miltu
½ paciņa sviests
1 tk. soda
1 tk. Skāba sula vai mazliet citronsk.
3 olas
3 – 6 ēdk. (ar kaudzi) medus
Ievārījums
Putukrējums
NORĀDĪJUMI
1. Izsijā miltus, saputo olas ar 2 tējk. cukura. Izkausē 1 glāzi cukura (lielā pannā vai katlā) uz lēnas uguns – visu laiku maisot, kad tas ir izkausēts pievieno sviestu, sodu, olas, medu, miltus – visu samaisa biezā masā. Ja par šķidru, pievieno vēl miltus.
2. Kad viss ir gatavs, mīklu sadala 5 daļās – 5 kārtām. Vēl siltu izrullē uz pergamenta un liek uz pannas cepties cepeškrāsnī 175o C.
3. Cep aptuveni 5 min., kamēr gaiši brūna.
4. Noņem no pannas un veido vēlamo formu, kamēr mīkla vēl ir silta un nedrūp.
Padoms: Kad plāksnes ir atdzisušas, uz apakšējās klāj putukrējumu, liek nākamo kārtu un klāj ievārījumu (skābāku) – liek nākamo un atkal putukrējumu utt. Virsējo plātni ieziež ar putukrējumu, garnē pēc vēlēšanās – ar cepumu drupatām vai augļiem. Var izmantot arī ko citu.
MEDUS KŪKA
Sastāvdaļas:
6 ēdamk. Medus
3 ēdamk. Piens
šķipsniņa sāls
3 olas
1 tēj.k soda
150 g sviests vai margarīns
1 glāze cukurs (250ml)
aptuveni 4 glāzes milti, man vajadzēja vairāk.
Pagatavošana:
Katliņā liekam pienu, medu, cukuru un sāli. Uz mazas uguns sildām, maisam, līdz cukurs ir izkusis. Tad pievienojam margarīnu un maisot gaidām līdz izkūst. Pievienojam sodu un uz lielas uguns maisam kādas 5 minūtes, līdz veidojas brūnas krāsas masa, līdzīgi kā gotiņas masa, bet vēl daudz tumšāka. Šajā posmā viss atkarīgs cik brūna būs gatavā medus kūka. Jo vēlāk liekot klāt miltus masa paliek gaišāka. Tādēļ ļoti svarīgi šajā brīdī nogaidīt, lai paliek tik tumša masa kā bildē.
Tad noņemam no uguns un maisam līdz nedaudz atdziest. Kad atdzisa iemaisām pa vienai olai, rūpīgi maisam. Liekam klāt miltus.
Mīkla sākumā ir mazliet lipīga, bet galvenais, lai var izveidot mīklas bumbu. Nepārcenšamies ar miltiem, lai gatavā kūka nav sausa.
Liekam maisiņā un atstājam uz 20 minūtēm, lai milti uzbriest.
Mīklu sadalām 6 bumbiņās, tad būs 6 kārtas, bet var sadalīt arī vairāk un mazāk daļās. Labāk jau tomēr mazāk daļās, lai zemāka kūka, lai krēmam viegli iesūkties.
Ņemam vienu mīklas bumbiņu un izrullējam, uzliekam šķīvi pēc kura izgriežam kūkas formu. Atgriezumus iemīcām pie pārējās mīklas, bet izrullēto mīklas ripu sadurstām ar dakšiņu, lai tā nepiepūšas.
Liekam cepties 200°C uz 10 minūtēm, varbūt pat ātrāk uzcepas.
Tā izcepam visas kārtas. Katra nākamā ripa jau cepas mazāk kā 10 minūtes.
Uz šo kūku būs nepieciešams 1,5 litri skābais krējums kuru putojam ar 1-2 glāzēm cukura, cik nu saldu kurš vēlas.
Skābo krējumu putojam ar cukuru līdz cukurs izkūst, tad krējums paliek jau spīdīgs, vēlāk paliek krēmīgas un stingrs un palielinās apjomā gandrīz divas reizes.
Katru ripu bagātīgi apsmērējam ar skābā krējuma krēmu, ļaujam mazliet ievilkties un tad kārtojam vienu uz otras. Apsmērējam malas un dekorējam kā vēlamies. Visvienkāršāk būs apbērt ar riekstiem.
Liekam kūku ledusskapī un aizmirstam par to kā minimums uz 12 stundām, jo ilgāk kūka stāvēs, jo gardāka būs. Ideāli ir 24-36 stundas.
Šīs 2 ir ļoti garšīgas. Esmu pati cepusi.
Paldies 😉
esi taisijusi pec šis receptes?