Māra Upmane - Holšteine: "Trešajam bērnam mēs ļaujam vienkārši būt"

Māra Upmane - Holšteine: "Trešajam bērnam mēs ļaujam vienkārši būt"

21. Oct 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grupas “Astro'n'out” soliste Māra Upmane – Holšteine, runājot par savām sajūtām daudzbērnu mammas statusā, godīgi atzīst, ka sajūtas mēs būt dažādas: “Reizēm ir super kolosāli un reizēm ir tāds kosmoss, kad vīram saku, ka netiekam galā.” Tādās reizēs viņas vīrs, mūziķis Goran Gora, mēdzot atgādināt, ka vienkārši jāmaina prāta uzstādījumi, un pati galvenā atziņa šajās reizēs ir, ka iepriekšējais “normāli” ir projām uz neatgriešanos. 

Palīdzību jāiemācās prasīt jau laikus

Māra stāsta, ka vecākiem ir jāiemācās jau laicīgi prasīt palīdzību, zinot, ka vajadzēs kādreiz vienkārši izgulēties, vēl kādu reizi kaut kur izskriet. Māra Upmane – Holšteine: “Esmu braukusi ciemos pie vecmammas ar visiem trijiem bērniem, lai vienkārši aizvērtu durvis un pagulētu diendusu.” Viņa atzīst, ka ar katru bērnu palīdzību pieņem vieglāk, un tam ir atradusi arī sava veida attaisnojumu, jo, lūdzot savai ģimenei iesaistīties, viņasprāt, vienlaikus tiek arī stiprinātas kopīgās attiecības, veidojot arī bērnu atmiņas. “Es gribētu, lai mans brālis ir tas, kuram zvana mana meita tad, kad mamma būs bijusi sliktā. Es gribu, lai zvana manam brālim nevis kādam svešam čalim no skolas,” nākotnes vīziju uzbur mūziķe.

Mēģinājumi un koncerti dod jaunu spēku

Māra atzīst, ka apbrīno mammas, kuras mājās skolo savus bērnus un visu dienu pavada ar bērniem. “Tā ir kolosāla izvēle, bet es jūtu, ka man ir vajadzīga arī ārpasaule, lai izbalansētu savas emocijas,” teic Māra, sakot, ka bērni viņai dod kolosālu sajūtu, taču dzīvojot tikai mājās ir grūti reģenerēties, tāpēc ir forši reizi pa reizei aizbraukt arī savos darbos. Lai arī pēc mēginājuma viņa ir nogurusi, šis nogurums esot daudz savādāks, tāpēc, atgriežoties mājās, bērni dod spēku un viņa atjaunojusies var atkal pavadīt laiku ar savām atvasēm.

Upmaņu – Holšteinu ģimenē bērnu audzināšanā abi vecāki iesaistās ar vienlīdz lielu atbildību, tāpēc Māra saka, ka viņa ir laimīga, jo viņai ir fantastisks vīrs un bērniem – kolosāls tēvs, kam gan visās ģimenēs vajadzētu būt normai. Viņu ģimenē esot kalendārs, kurā ar trijām krāsām iezīmēti veicamie darbi, un reizēs, kad Mārai ir kaut kur jādodas, ar bērniem mājās paliek Jānis.

Tā kā gan Māra, gan Jānis ir mūziķi, viņi jūtas priviliģēti, jo pastāv daudz lielāka brīvība un arī bērni ar saviem vecākiem var pavadīt daudz laika kopā. “Es jūtos laimīga ka esam profesijā, kas mums rada prieku un varam ar šo prieku iet pie bērniem. Otrkārt, ir forši, ka bērni redz mūsu pieredzi, ka var darīt lietas, kuras patīk, un ar to arī nodrošināt ģimeni,” teic triju bērnu mamma. 

Pieeja katra bērna audzināšanā atšķiras

Runājot par atšķirībām bērnu audzināšanā, Māra teic, ka piekrīt tiem, kuri saka, ka trešajam bērnam vienkārši atļauj būt. Ja ar pirmo bērnu, meitu Ronju, viņi bijuši diezgan brīvi audzināšanā, ļāvuši bērnam pašam vadīt dienas un miega ritmu, Māra teic, ka arī tagad neko nebūtu darījusi savādāk, lai gan redz, ka tagad, kad meita sasniegusi piecu gadu vecumu, šīs kādreizējās izvēles tagad reizēm ir apgrūtinošas. Viņasprāt, brīvība ilgtermiņā ne vienmēr atmaksājas. Ar otro bērnu viņi ieturējuši stingrāku disciplīnu, kā sekas redz tagad, jo tiek saņemta pretreakcija, tostarp, arī dusmu lēkmes. 

“Šo zelta vidusceļu starp brīvības došanu un disciplīnu ir grūti noķert, bet jūtu, ka Hannai vienkārši ļausim būt,” secina Māra.

VISU INTERVIJU SKATIES ŠEIT

Izrādās, tieši Jānis bija tas, kurš pierunāja Māru, sakot, ka ir īstais laiks pirmajam bērnam, savukārt uz trešo bērnu Jāni pierunājusi Māra. “Iespējams, es nebiju līdz galam morāli pārliecināta, ka esmu tam gatava, tāpēc varbūt pat priecājos, ka tas nenotika uzreiz pēc mūsu lēmuma,” viņa godīgi atzīst. Brīdī, kad apjautuši, ka trešais bērniņš pieteicies, Māra bijusi nedaudz šokēta un bijis pat samērā grūti to akceptēt. Māra: “Kad vēders kļuva nenoslēpjams, man virsū nāca nelielas grūtnieces krīzes, jo sākumā, kamēr vēderu vēl nevar saskatīt, varēja darboties līdzšinējā jaudā.”

Lielo interviju Māmiņu Kluba raidījumā piedāvā RED šokolāde