Māksla, kas dod iespēju - BlindArt

18. Jun 2018, 17:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esat dzirdējušas vārdu šiborēšana? Izklausās interesanti? Tā arī ir, bet šajā gadījumā šis interesantais vārds, jeb, precīzāk sakot, nodarbošanās, dod iespēju īpašiem cilvēkiem radīt vēl īpašākas lietas. Māmiņu kluba raidījuma vadītāja siemojās pie sociālā uzņēmuma BlindArt, kurā ir iespēja strādāt un būt noderīgiem cilvēkiem, ar redzes problēmām. 

Šiborēšana ir īpaša tehnika, kas ļauj piešķirt audumam vēl neredzetu un nebijušu faktūru.

Ar šiborēšanu nodarbojas arī Kristīne – sociālajā uzņēmumā BlindArt.

20180618153942-38352.jpg

Kā stāsta Kristīne, šiborēšana nav viegla. Sākumā ir ļoti, ļoti grūti, bet lēnām, darot kopā ar citiem, viņa mācas to darīt arī pati.  Kristīnei ir bērniņš, lai gan viņš redz, tomēr arī viņam ir redzes problēmas, bet tas netraucē Kristīnei nepadoties un realizēt iespējas, kopā ar BlindArt.

Kristīnes diena sākas jau 7:00 no rīta, kad bērniņš tiek aizvests uz bērnudārzu, arī pabrokastots un tad, došanās uz darbu, kur visas dienas garumā var nodoties šiborēšanai.

20180618153914-43038.jpg

BlindArt ir SOCIĀLA BIZNESA IDEJA, kuras mērķis ir sniegt atbalstu neredzīgajiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, iedvesmot viņus uz lielākiem mērķiem un veidot labvēlīgu vidi sociāla biznesa attīstībai. Projekts BlindArt ir radīts Latvijā 2007. gadā, kad notika pirmās radošās darbnīcas un izstādes. Arī citur pasaulē ir radušās līdzīgas iniciatīvas, kurās neredzīgie cilvēki un cilvēki ar īpašām vajadzībām rada vērtīgus mākslas darbus plašākai sabiedrībai.

Sociālā uzņēmuma BlindArt pētnieks Andris Šuvajevs stāsta, ka iemesls, kāpēc tas ir jauns un unikāls, tas nav tā, ka viens cilvēks izdomāja, sadarbībā ar LMA un enredzīgo biedrību,ar ko neredzīgi un vājredzīgi cilvēki varētu ndoarboties, kas nebūtu sarežģīti, radīja vairākas darbības, šiborēšana ir japāņu tehnika vairāku gadsimtu veca piemērota mūsdienu standartiem un nepeiciešmaībām, to droši vien visvieglāk ir definē tkā auduma pārstrādes formu.

 20180618153211-51216.jpg

 Andris stāsta, ka ir jāapzinās, ka nodarbinātība cilvēkiem ir viens veids kā atrast lietderību savā dzīvē, kas esot milzīga problēma Latvijā. Tiklīdz ir neredzīgi un vājjredzīgi cilveki, tiklīdz ir šāds negadījums, primā reakcija, ka cilvēks tiek izolēts no saiedrības, jo cilvēkiem ir bail jautāt palīdzību, ir kauns, līdz ar to bieži cilvēki sēž mājās un nav ko darīt. Tas parasti noved pie problēmām individuālā un sociālā līmenī, šāda nodarbinātība nozīmē, ka cilvēks uzņemas saistības ar sabiedrību, ir papildus iemesls celties no rīta, ir kāds, kas sagaida, ir atbildība, tas vien norāda, ka šim cilvēkam ir papildus nozīme savā dzīvē.

  • Lielākā daļa sabiedrības nezina, kā izturēties blakus cilvēkiem, kas ir citādāki, tāpēc mēģina norobežoties no tā visa.
  • Vislabākais veids būtu, ja cilvēki pirktu, piemēram, šos BlindArt produktus. Šis ir pirmais šāda līmeņa projekts Latvijā un šī ir iespēja šiem cilvēkiem, kuriem citas iespējas, varētu arī nebūt
  • Sabiedrības atbalsts tikai palīdzētu turpināt šo projektu, bet dotu iespēju arī noalgot papildus cilvēkus nākotnē, kas ir lieais mērķis, uz ko šis projekts balstās, ārpus šī te projekta sociālā uzņēmējdarbība ir kļuvusi par valsts rīku, jebkurš kuram ir uzņēmums vai plāno veidot, pastāv iespējas saņemt no valsts kādu atbalstu.
  • Šī uzņēmuma peļņa nenonāk uzņēmuma turētāja kabatās, tiek likta atapakaļ sociālajā uzņēmumā vai arī ar šīs peļņas palīdzību tiek risināta svarīgā sociālā problēma, kurā sociālais uzņēmums ir iesaistījies.

Mums katram ir iespēja paskatīties sev apkārt un padomāt, cik ļoti daudz mēs iesaistāmies, lai kaut nedaudz uzlabotu mūsu līdzcilvēku dzīves kvalitāti. Kaut tikai tādā mērā, lai viņi justos tai piederīgi!

Ar sociālā uzņēmuma BlindArt – veikumu vari iepazīties >>>>>>>>>ŠEIT!

Māmiņu klubs, 2018

Kassen Badji Kassen Badji 28. Dec 2018, 22:28

Sveiki Mans vārds ir Esther. paldies par manu drauga pieprasījumu, sazinieties ar mani pa e-pastu (estherdomingo38@yahoo.com