Mājās jauna "Pults pavēlniece". Līna Grieta iepazīst Lattelecom "Bērnu stūrīti"

Mājās jauna "Pults pavēlniece". Līna Grieta iepazīst Lattelecom "Bērnu stūrīti"

10. Jul 2018, 05:05 Liene MāmiņuKlubs.lv Liene MāmiņuKlubs.lv

Lattelecom Bērnu stūrīti biju pamanījusi jau kādu laiku pirms to šogad pirmo reizi izmēģināju, tomēr līdz šim brīdim īsti neradās vajadzība tam pievērst pastiprinātu uzmanību un vērību. Līnai Grietai šobrīd ir bez pāris dienām 5 gadi un, būtu muļķīgi teikt, ka viņa neskatās multfilmas. Viņa to dara, ar zināmu regularitāti un jau man “sen no galvas zināmu repertuāru”.

Vispirms, kāpēc es ļauju viņai skatīties multfilmas? Kamēr viņas interesēs ir multfilmas, kuru saturs ir labvēlīgs, tēli draudzīgi un stāsti pozitīvi, es nesaskatu nekādas problēmas tajā, ka bērns daļu brīvā laika pavada arī šādi, jo:

  • Lai gan mēs lasām grāmatas, mācāmies burtus un zinām daudz un dažādas pasakas, ļoti daudz mācību par vērtībām un procesiem, var iegūt tieši ar multfilmu palīdzību
  • Multfilmas raisa viņas iztēli. Tajās redzētos stāstus viņa mājās izspēlē ar savām rotaļlietām, piešķirot tām dažādas īpašības, uzdevumus un pienākumus
  • Multfilmas un to izteiksmīgie tēli, bieži palīdz skaidrot dažādos notikumus, pasaules kārtību, bet tajā pat laikā – ļauj lidināties fantāzijas pasaulē, kas manuprāt ir ārkārtīgi būtiska bērnības sastāvdaļa.
  • Multfilmas ir Līnas Grietas ik rīta rituāls – mostoties pirms bērnudārza, viņa 15 līdz 20 minūtes, kamēr mamma saģērbj, kamēr sapin matus, noskatās savu iemīļotu suņu patruļu sēriju un, kad tā beidzas, zina, laiks ģērbties un doties. Tātad – šis mums no rītiem palīdz.

Līna Grieta un modernās tehnoloģijas

Tikpat muļķīgi būtu stāstīt, ka mans bērns lasa tikai grāmatas un mobilo telefonu savās rokās paņem vien tad, kad tas iezvanas un ir jāaiznes mammai vai tētim. Šķiet, divu gadu vecumā viņa pirmo reizi saprata, kas ir YouTube. Televizora pults lietošana gan nāca krietni vēlāk. Līdz šim, televizora pults Līnai dota netika, viņa par to īsti interesi neizrādīja un kontrole bija vecāku rokās.  Pirms pāris mēnešiem viņa beidzot izdomāja, ka viņai ir jāsaprot, kā tas darbojas – tā mazā, melnā kastīte, ar kuras palīdzību, laiku pa laikam vecāki viņai uzliek multfilmu. Saprata, ka uz pults, nospiežot konkrēto ciparu, viņa tiks pie savas multfilmas.

Bet ir viens BET

Tajā mirklī, kad bērns ir iemācījies pārvaldīt TV pulti, ja vien vecāki ir klāt, viss kārtībā, bet ja blakus istabā runājas ar ciemiņiem, virtuvē gatavo ēst, zūd iespēja klātienē kontrolēt – kas tad ir tas, ko mans bērns pie tā TV dara. Un te nu radās vajadzība pēc kā tāda, kas palīdz šo lietu sakārtot. Tā kā mūsu mājās izmantojam Lattelecom pakalpojumu, bija pienācis laiks iepazīties ar bērnu stūrīti. Beidzot bijām tam gatavi.

20180710050735-54049.jpg

Kontrole nekontrolējot

Bērniem ir vajadzīga sajūta, ka viņi ir situācijas noteicēji, vai ne? Arī vecākiem šī sajūta ir svarīga. Bet, ja šī kontrole notiek pamanāmi, bērni nereti mēdz protestēt. Atceros pirmo vakaru, kad mājās tika pieslēgts Bērnu stūrītis. Diezgan smieklīgi, jo ne tikai Līnai, bet arī man pašai bija interesanti uzzināt, nu kas tur tagad būs!

Vien nospiežam dzelteno kvadrātu uz pults, kuru, protams, devu izdarīt Līnai un esam klāt – Bērnu stūrītis visā savā godībā un Līnas sajūsmas saucieni – gribu šo. Uzliec man šo. Viņa gribēja visas uzreiz un tagad, nespējot izvēlēties, kura tad būs tā pirmā multfilma, ko viņa pirmo reizi “Bērnu stūrīti” noskatīsies. Gribēja lidmašīnas, pēc tam “Ben un Holly”, pēc tam to, to un vēl to un to un to.

Ņemot vērā to, ka līdz gulēt iešanai laika vairs nebija ļoti daudz, atdevu pulti viņas rīcībā, sniedzu nelielu lietošanas instrukciju un ļāvu viņai ienirt multfilmu pasaulē. Nedaudz apjukusi par sev piešķirtajām pilnvarām, viņa laimīga slēdza vienu multfilmu pēc otras, atkal un atkal, līdz beigās apstājās pie pašmāju “Lupatiņiem” un ļoti ar tiem aizrāvās, līdz pat gulētiešanai!

20180710050803-63514.jpg

Multfilmu piedāvājums bērnu stūrītī ir ļoti plašs. Lai gan tajā nav atrodamas lielās pilnmetrāžas animācijas filmas, es domāju, ka tas pat  ir pozitīvi, jo, ja mēs nevēlamies, lai bērns pie TV pavada pārāk ilgu laiku, tad šeit esošo multfilmu formāts ir ļoti piemērots, lai ik pa laikam tās paskatītos un pārtraukšanas gadījumā, nebūtu jāpārdzīvo, ka visa multfilma nav noskatīta līdz galam. Un pat tad, ja ar šo īso sēriju skatīšanos no multfilmas ir jāatraujas, nākamajā ieslēgšanas reizē “Bērnu stūrītis” ļaus atgriezties iepriekšējā skatīšanās vietā!

Kāpēc es iesaku Bērnu stūrīti arī citiem?

  • Tajā ir atrodamas vairāk nekā 30 latviešu un ārzemju multfilmas bez reklāmas pauzēm.
  • Multfilmu skatīšanās svešvalodās  - angļu un krievu – palīdz tās apgūt arī bērnam. Līna Grieta bērnudārzā apmeklē angļu valodas nodarbības un multfilmu skatīšanās angļu valodā gan paplašina viņas vārdu krājumu, gan iemāca jaunus vārdus.
  • Bērnu stūrīša lietošana ir ļoti vienkārša un ērta. Lai gan Līnai Grietai to parādīju vien nesen, domāju, ka arī trīs gados bērns lieliski tiktu galā ar multfilmu izvēli “Bērnu stūrītī”
  • Mamma jau neko, multfilma pati. Un te stāsts par to, ka nekļūstot par slikto mammu vai tēti, mēs varam uzlikt laika kontroli “Bērnu stūrītim” un uz bērna protestiem par multfilmu skatīšanās pārtraukšanu vien atbildēt: “Televizors laikam ir piekusis. Ļausim viņam atpūsties.” Šis noteikti strādās līdz mirklim, kad bērns sapratīs, ka šī kontrole ir vecāku rokās, tomēr, jebkurā gadījumā – tāda ir un ir labi, ka mēs to varam izdarīt
  • Noņem ko negribi – Lai gan es multfilmu piedāvājumā neredzēju neko, kas mani darītu īpaši bažīgu un Līnas Grietas TOP listē ir multfilmas, par kuru saturu man šaubu nav, vajadzības gadījumā es tās multfilmas, kuras nevēlos, varu padarīt viņai nepieejamas.

Nobeigumā, man jāatzīst, ka šobrīd “Bērnu stūrītis” savas cerības ir attaisnojis pilnībā, tomēr, man ir sajūta, ka kādā brīdī, kad viss, kas viņai interesē būs izskatīts vairākas reizes, tas savu aktualitāti zaudēs. Bet tas noteikti ir atkarīgs no tā, cik bieži Līnai Grietai būs iespēja kļūt par pults pavēlnieci un no tā, cik bieži un ar kādām multfilmām nākotnē tiks papildināts “Bērnu stūrīša” saturs. Pamēģiniet arī savās mājās >>> abonēšana ir dikti vienkārša un ikmēneša samaksa par to, ka Tu zini, ko Tavs bērns skatās pa TV - nedaudz virs 3 eiro. Drošs saturs pret, piemēram -  bulciņu un kafijas tasi ārpus mājas?  - Labāk drošs saturs bērnam! 

Liene, Māmiņu klubs