Mācītājs Krists Kalniņš: "Ceru, ka, izejot cauri šai krīzei, būsim sajutušies tuvāki, atbalstošāki"

Mācītājs Krists Kalniņš: "Ceru, ka, izejot cauri šai krīzei, būsim sajutušies tuvāki, atbalstošāki"

13. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šogad Lieldienas svinam citādāk nekā ierasts, apjaušot, ka tā, ko iepriekš uzskatījām par pašsaprotamu, ļoti pietrūkst.

Māmiņu Kluba Lieldienu TV raidījumā uz sarunu aicinājām Svētās Ģertrūdes baznīcas mācītāju Kristu Kalniņu, kurš atklāja savu redzējumu par pasaulē šobrīd notiekošo.

Runājot par esošo situāciju, mācītājs Krists Kalniņš teic, ka ikvieni svētki, jo sevišķi kristīgajā baznīcā, ir kopīgi svētki, un tagad daudziem cilvēkiem ir pārsteigums, ka iepriekš pašsaprotamās lietas - draudze, satikšanās, apskaušanās, mielasts - nav vienkāršas, un sākam apzināties, cik ļoti tā visa pietrūkst. “Tas ir paradoksāli, ka pēkšņi apstājas tik daudzas vajadzīgas un vērtīgas lietas. Tas, no vienas puses, rada problemātiku un krīzi, bet, no otras puses, - ir pārsteigums, cik daudz no šī laika iegūstam,” saka Krists Kalniņš, kurš pats atzīst, ka vienmēr iekšēji vēlējies pēc laika, kurā būtu iespēja pasēdēt pie grāmatas, izbaudīt mierīgu lūgšanu, un tagad tas ir iedots.

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT

“Lieldienu vēsts ir, ka Dievs tev dāvā jaunu dzīvi un mīlestību, katram cilvēkam dodot jaunas vērtības - no jauna atrast svarīgo, kas tavai dzīvei piešķir jaunu jēgu un izved no bezcerības. Vienmēr tiek doda cerība,” par Lieldienu vēsti atgādina Krists Kalniņš.

Mācītājs atgādina, ka mūsu cilvēciskā brīvība, kas ir jebkuras sabiedrības pamatā, šādā krīzes situācijā kļūst ļoti ierobežota: “Tur, kur ir cilvēku brīvības un tiesību apjausma, pieņemt ierobežojumus, kas ierobežo, ir process un cilvēku atbildīgums, kas nāk līdz ar mūsu brīvību.”

Pēc mācītāja Krista Kalniņa novērojumiem, Latvijā cilvēki lielā mērā ir paklausīgi, neskatoties uz to, ka ir arī kāda daļa, kurai šķiet, ka tas uz viņiem neattiecas. “Domāju, ka tas mūs paglābj. Protams, kā mēs to redzam, šajā situācijā milzīga nozīme ir katra cilvēka rīcībai,” saka K. Kalniņš. Mācītājs situāciju skaidro salīdzinājumos, sakot, ka pašreizējā situācijā slimības raksturu varam salīdzināt arī ar garīgo līmeni - ja tev pieskaras slims cilvēks, saslimsti gan tu pats, gan tev tuvie un mīļie, un garīgajā ziņā ir ļoti līdzīgi - ja cilvēks sev līdzi nes kādu dziļāku grēku, tas tiek nodots no paaudzes paaudzē, no sabiedrības uz sabiedrību.

Patlaban, kad visiem ir jāpaliek mājās, lai ierobežotu vīrusa izplatību, kopā, vīrs, sieva, māsas un brāļi, pavadām ļoti daudz laika, kas mums ikvienam ir kaut kas jauns. Tā ietekmē, protams, dabiski var veidoties spriedzes, dinamikas, taču, kā atgādina mācītājs Krists Kalniņš, šo laiku varam izmantot arī gudri, atgūstot lietas, kuras stresā un spiedienā, kad pasaule rit ar pilnu gaitu, pat nepamanām, un tas ir brīnišķīgi.

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT

Mācītājs Krists Kalniņš cer, ka, izejot cauri šai krīzei, sākot no valdības līmeņa līdz katram cilvēkam sabiedrībā būsim sajutušies tuvāki, atbalstošāki, palīdzošāki un iekšēji mūsos būs kaut kas mainījies. “Tas, kas notiek tagad, dara būs gatavākus,” uzsver K. Kalniņš.