Lieldienu galdā ne tikai olas, bet arī graudaugi

Lieldienu galdā ne tikai olas, bet arī graudaugi

23. Mar 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kur nu Lieldienas bez garšīgi pagatavotām olām, vai ne? Bet dārzaugu veikala "Idille" eksperti atgādina - ir pavisam vienkāršs veids, kā savu svētku galdu dažādot un padarīt veselīgāku! Tāpat Idille apkopojusi tautas ticējumus, kurus vērts šajās dienās ņemt vērā!

Lieldienas svinam visi. Kristiešiem tie ir vissvarīgākie svētki, kuros tiek svinēta Kristus augšāmcelšanās, pagāniem – svētki, kas apliecina mūžīgo dabas atjaunošanās ritu. Ola šajos svētkos simbolizē gan mūžīgo augšāmcelšanos, gan pagānisko ritu nemirstību – lieldienas bija un ir pavasara saulgrieži, kad gaisma svin uzvaru pār tumsu.

Olas Lieldienās arī krāso visi – gan tie, kas svin lieldienas atbilstoši kristīgajām tradīcijām, gan tie, kas seko latvietības tradīcijām. Tiesājot lieldienu olas, varam atcerēties ticējumus, kas ar tām saistās:

-       ja ola labi nolobās- tad augs labi lini; ja slikti lobās, tad būs slikta linu raža,

-       kas Lieldienu olas zags- paliks pliks kā ola!

-       kas Lieldienu olas ēd bez sāls- tas visu vasaru melos!

-       Lieldienās ar olām jāmainās- citādi vistas nedēs un cāļi nepadosies!

-       ja meita Lielajā dienā dos puisim 2 olas, tas nozīmē- tu man nepatīc; ja 3- diezgan kas no tevis nav; ja 4- patikt nepatīc, bet esi bagāts, tāpēc es tev piederēšu; ja 5- jau sen uz tevi gaidu, nāc, ņem!

Diez vai mūsdienās daudzi no mums audzē linus, bet toties daudzi – diedzē graudus! Arī dīgstu varam uzskatīt par mūžīgā laika rituma simbolu – rudenī ievācam sēklas, ziemā tās dus, pavasarī mostas, lai atkal augtu!

Graudu diedzēšanai nav nepieciešami plaši lauki – pietiek ar virtuves palodzi. Graudu diedzēšanai var izmantot kreses, kviešu graudus, Ķīnas pupiņas, redīsu sēklas, lucernu sēklas, lēcu sēklas, sīpolu sēklas, brokoļu sēklas, u.c. Lai diedzētu sēklas var izmantot tīru stikla trauku, kurā plānā kārtiņā liek nomazgātus un izmērcētus graudus (sēklas), pievieno ūdeni un visu pārsedz vairakkārt salocītu marli. Dīgšanas laikā sēkliņas nepieciešams kārtīgi skalot divas reizes dienā. Pēc tam, kad sēklas izdīgušas diedzējumus var uzglabāt ledusskapī, jo aukstums aptur dīgšanas procesu, un asniņi nepāraug.

„Idilles” veikalā Mildas tirdziņā, E.Birznieka-Upīša ielā 2, Rīgā, varat iegādāties Z/S „Vecapēni” diedzētas sēklas:

• Kreses -  klasiskās, redīsu, cigoriņu, sinepju, sarkano kāpostu, maurloku, arugulas

• Diedzēti  - kviešu graudi, Ķīnas pupiņas, redīsu sēklas, lucernu sēklas, lēcu sēklas, sīpolu sēklas, brokoļu sēklas

Bagātiniet un greznojiet savu Lieldienu galdu! Diedzētās sēklas un kreses var lietot kā ēdiena sastāvdaļu, kā garšas pilnveidotāju un arī ēdiena dekorēšanai. Diedzētās sēklas un kreses var lietot svaigā veidā, kā piedevu salātiem, biezpienam, omletēm, sieriem, sviestmaizēm un zupām. Plaši izmantojamas visdažādāko zivju un gaļas ēdienu pagatavošanai un dekorēšanai. Diedzētās sēklas pirms lietošanas jānoskalo aukstā ūdenī, kas dod iespēju atsvaidzināt produktu un uzlabot tā garšu. 

Kā tu savā ēdienkartē izmanto diedzētus graudus un kreses?