Latviešu gadskārtu svētkiem piederas pīrāgi

Latviešu gadskārtu svētkiem piederas pīrāgi

24. Jun 2020, 22:26 lauvinja lauvinja

Kas gan kārtīgi latviešu svētki bez gaļas pīrādziņiem?

Kādreiz arī man rauga mīkla šķita mistika,  bet nu jau labu laiku esmu ar to sardaudzējusies.Gardiem, mīkstiem un pufīgiem pīrādziņiem vajadzēs šādas sastāvdaļas:

Rauga atdzīvināšanai:

40 g presētā rauga

ēdamkarote cukura sīrupa vai cukura

ēdamkarote kviešu miltu (bez kaudzes)

silts ūdens -apmēram 3 ēdamkarotes

Pīrāgu mīklai;

500 g kviešu miltu 

75 -100 g istabas t sviesta

75 g cukura sīrupa vai 100 g cukura

5 g sāls

1 liela ola

230 ml silta piena

Pildījumam:

300 g cauraugusi žāvēta cūkgaļa

1 liels sīpols vai attiecīgi vairāki maziņi sīpoliņi

melnie pipari

Pārsmērēšanai sakulta ola.

Pagatavošana:

Raugu izmaisa ar cukura sīrupu, miltiem un pāris ēdamkarotēm silta ūdens. Liek atdzīvoties.

Ņem istabas t sviestu, saputo ar cukura sīrupu, pievieno olu un sāli, turpina putot, Paralēli sasildfa pienu līdz ķermeņa t. Pievieno pienu saputotajai masai, izmaisa. Pieber kviešu miltus un atdzīvojušos raugu.

Te nu ir izvēle, vai rūpīgi mēģināt izmīcīt ar koka karoti vai nomainīt mikserim putojamās lāpstiņas uz mīklas mīcāmajā lāpstiņam un kārtīgi izmaisīt, kamēr mīkla iegūst smuki vijīgu izskatu. Tad, kad tikko mēģināju sadraudzēties ar rauga mīklu, tad izmantoju metodi, ka mīklu mīca ar mikseri 5 minūtes, lai nekļūdītos ar konsistenci.

Pārber ar miltiem un liek siltā vietā raudzēties. Ja nav mājās gana siltas vietas, ieslēdz cepeškrāsni uz 50 grādiem. Atstāj uz minūtēm 20-30, kamēr mīkla ir dubultojusies vismaz.

Kamēr mīkla rūgst, gatavojam pildījumu. Gaļu smalki sagriež, sīpolus arī un apcep mazliet uz pannas, pieber pipariņus pēc garšas.Ja gaļa trekna - liek sietā notecēties un atdzist. Tauk ir tie, kuri liek savienojuma vietā pīrādizņiem vērties vaļā.

Garšīgi sanāk arī pīrādziņu veģetārās versijas ar apceptiem dārzeņiem, piem. kāposts pasutināts sojas mērcē kopā ar sīpolu, var pielikt arī žāvētu zivtiņu. 

Kad mīkla uzrūgusi, to izmaisa un liek raudzēties vēlreiz uz 20-30 minūtēm.

Kamēr silst cepeškrāsns līdz 220 grādiem, veidojam pīrādziņus. MĪklu izrullē, ieliek pildījumu, pārloka un izspiež ar glāzi vai krūzīti. Liek uz ietaukotas un iemiltotas plāts vai ar cepamo papīru izklātas plāts un, ja laiks atļauj, vēlreiz uzraudzē minūtes 10 pārklājot ar dvielīti (tad pīrādziņi būs īpaši mīksti), pārsmērē ar sakultu olu. Lai pīrādziņiem būtu mazāka iespēja atvērties savienojuma vietā, tos var likt ar savienojuma vietu leju.

Cep minūtes 10-15 atkarībā no cepeškrāsns, 220 grādu karstumā. Pēc izņemšanas no krāsns, pīrāgus vēlreiz pārsmērē ar sakulto olu īpašam spīdumam. Ideāli atdzēst uz restītēm, bet tik pat labi var salikt māla bļodā un pārsegt ar dvielīti.

Ja nu pīrāgu veidošana neizdodas vai prasa pārāk daudz laika, var taisīt sliņķu pīrādzīņus -rausīšus. Izrullē mīklu, ieliek pildījumu, atstājot ārējo malu 2 cm bez pildījuma, sarullē un sagriež gabaliņos. Liek uz plāts, apsmērē un cep. Būs tik pat gardi kā ierastie pīrādziņi, bet laiku sagatavošanai vajadzēs mazāk.

Ja mīkla paliek pāri, gatavoju magoņu vai kaņēļraušus - mīklu izrullē, pārsmērē ar pusizkusušu svietu, pārberu ar cukuru un kanēli vai maginēm. Sarullē un sagriež. Liek uz plāts, pārsmērē un cep tāpat kā pīrādziņus.

Lai labi garšo!