Lai svētku prieku neaptumšo nelaime, parūpējies par mazo svinētāju drošību!

Lai svētku prieku neaptumšo nelaime, parūpējies par mazo svinētāju drošību!

29. Dec 2022, 00:00 Indra Māmiņuklubs.lv Indra Māmiņuklubs.lv

NMPD mediķu izsaukumu pieredze rāda – svētku laikā pieaug negadījumu skaits, kad mazi bērni, viegli piekļūstot Ziemassvētku rotājumiem, svecēm, elektrisko lampiņu virtenēm, gūst nopietnas traumas.

Mazs bērns pasauli iepazīst ar visām maņām, ne tikai acīm, tādēļ, ja vien viņš varēs aizsniegt vilinoši košo rotājumu vai sveces liesmu, kādā brīdī to noteikti mēģinās izdarīt.

Ja rotā savu māju, atceries:

  • Neatstāj mazus bērnus telpās, kur ir iedegtas svecītes. Katru gadu ap svētku laiku ir kādi negadījumi, kad bērni gūst apdegumus no sveces liesmas.
  • Māci bērnam jau no mazotnes, ka svētku rotājumu mantiņas nav rotaļlieta.

No iepriekšējo gadu pieredzes redzam, ka bērni nopietnas traumas var gūt spēlējoties ar stikla eglītes rotājumiem - tos saplēšot, ass gabaliņš no rotājuma nokļuvis acī vai mutē. Tāpat traumas gūtas, kad bērni no rotājumiem noņem atsevišķas detaļas, tostarp arī asas. Pērn vairāki nepilnu gadu veci bērniņi norija saplēsta stikla rotājuma gabaliņus. Citā izsaukumā vienu gadu un trīs mēnešus vecs bērniņš spēlējās ar svētku rotājumu, paklupa un uzkrita tieši uz dekora, tā traumējot seju ar dekora asajām daļām.

Sargā bērnus no apdegumiem ar karstiem dzērieniem.

Svētkos biežāk uzņemam viesus vai paši esam ciemiņu lomā. Nepieļauj, ka cienasts, piemēram, karsta dzēriena krūze, kļūst par iemeslu negadījumam, kas bērnam var atstāt smagas fiziskas un emocionālas sekas, tādēļ atceries:

  • Neturi bērnu klēpī, kad dzer karstu dzērienu, jo bērns to var uzraut sev virsū.
  • Pārliecinies, lai kafijas kanna vai krūze būtu novietota tuvāk galda centram, kur bērns to nevar aizsniegt vai, ejot garām, nejauši aizķert un uzgāzt sev virsū.
  • Neļauj bērniem rotaļāties virtuvē pie karstiem katliem un plīts.

Jāņem vērā, ka apgāžot pat nelielu krūzi ar karstu dzērienu, bērns var gūt plašus apdegumus.

Apdegumu vai applaucējumu gadījumā pirmā palīdzība ir dzesēšana vismaz 20 minūtes zem vēsa tekoša ūdens. Ja iespējams, lej ūdeni starp apģērbu un ādu. Ja apdeguma vieta ir lielāka par bērna plaukstu, tad jāzvana mediķiem uz ārkārtas tālruni 113.

Ja bērns guvis traumu un nezini kā rīkoties, konsultējies ar pediatru vai savu ģimenes ārstu. Vakaros un brīvdienās mediķa padomu iespējams saņemt zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās no 17.00 līdz 8.00, brīvdienās - visu diennakti).