Kuri mikroelementi ir svarīgi sievietes kopējai labsajūtai?

23. Sep 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikdienas steigā skrienot, darbojoties vai esot mājas vidē, ļoti bieži nepiedomājam par to, kā ārējā vide un visi citi nosacījumi var ietekmēt mūsu kopējo labsajūtu, tāpēc sarunā ar Māmiņu Klubu intektoloģe, prof. Angelika Krūmiņa atgādināja par svarīgākajiem mikroelementiem, kas ir būtiski sievietes labsajūtai un veselībai.

Cilvēka imūnās sistēmas šūnas, kas ikdienā mūs sargā no kaitīgās vides apstākļiem un darbojas mūsu labā, bieži cieš no tā, ka esam sev darījuši pāri – ēduši nesabalansētu uzturu, neesam pietiekoši izgulējušies, esam saskārušies ar pārmērīgi lielu emocionālo slodzi vai bijis par maz fizisko aktivitāšu. Ikviens no iepriekšminētajiem faktoriem ietekmē cilvēka imūno sistēmu.

“Vajadzētu atcerēties, ka ne vienmēr ar augļiem un dārzeņiem varam panākt to, ko vēlamies, tāpēc ir svarīgi arī uztura bagātinātāji, kurus uzņemam ikdienā,” norāda prof. Angelika Krūmiņa.

Viens no šādiem uztura bagātinātājiem ir selēns. Tas ir mikroelements, kas ir ļoti būtisks sievietes kopējai labsajūtai, tostarp, vairogdziedzera funkcijas normalizēšanai, pilnvērtīgai muskuļu darbībai, spēka un enerģijas nodrošināšanai.

Pētījumos vairāku gadu garumā ir pierādīts, ka tādi uztura bagātinātāji kā selēns, koenzīms Q10 palīdz ķermeņa imūnai sistēmai darboties daudz labāk.

Nereti var novērot, ka, tuvojoties 30 – 40 gadu slieksnim, cilvēks jūtas saguris, mazinās viņa koncentrēšanās spējas, parādās dažāda veida galvassāpes. “Protams, ir jāveic nepieciešamie izmeklējumi, lai noskaidrotu iemeslu un cēloni, bet, ja nevaram atrast nekādu somātisku, t.i., ar veselību saistītu cēloni, ir svarīgi papildus uzņemt koenzīmu Q10, jo tas nodrošinās labu kopējo veselību, spēku, sirds muskulatūras darbību pietiekošā apjomā, spēcīgu un mundru ķermeni un skaidru prātu,” teic infektloģe, piebilstot, ka koenzīma Q10 lietošana uzlabos arī miega kvalitāti.