Kubeseles dabas un vēstures taka

Kubeseles dabas un vēstures taka

24. Apr 2020, 00:00 Banija Banija

Pieceļaties nedēļas nogalē agrāk vai arī atvēliet foršai pastaigai kādu darba dienu. Aidā, dodamies ceļā! Šoreiz uz Rīgai netālo Kubeseles dabas taku. Atrodas tā pavisam netālu - starp Raganu un Turaidu. 

Takas starts atrodas pie skaistās Krimuldas baznīcas. Ak, vēl pirms dodamies mežā, zini, šī laikam nebūs piemērotākā pastaiga ar ratiem, jo reizē, kad mēs turp bijām devušies, iepriekšējās dienās bija plosījies liels vējš, līdz ar to takai daudzviet priekšā bija nokrituši koki. Un ja es saku "koki", tad patiesi arī domāju īstus kokus nevis mazus zariņus, kuriem var pārkāpt pāri tos pat nepamanot.

Ja salīdzinām ar iepriekšējām takām, par kurām esmu stāstījusi, tad Kubeseles taka ir vien tāds mazs pastaigu lociņš mazāk nekā 4km garumā. Kā smejas vīrs, šī nebija riktīga pastaigu taka, jo pēc tās bērni nebija nemaz noguruši un visu ceļu līdz mājām vēl bija aktīvi. Taču, par spīti tam, ka īsa, šeit paveras viss dabas skaistums!

Atstājot savu auto stāvlaukumā pie baznīcas, dodaties pa kāpnēm lejup pāri tiltiņam, garām tējas namiņam, un šeit acu priekšā pavērsies Kubeseles pilskalns, uz kura 1775.gadā uzcelta mācītājmāja.

Mazās Rantiņupītes krastā atrodas Kaupo kapa vieta un turpat arī Kubeseles jeb Rantiņala. Jāteic, ka bērniem tas bija pilnīgs "wow", jo īsta ala! Loģiski, ka tādā jāielien, un turpat arī var sākties pašsacerētie stāsti, kurš gan šajā alā dzīvojis, slēpies un dzīvo tagad.

Dodoties tālāk pa taku uz priekšu, vairākkārt šķērsosiet Runtiņu, cilpojot loku pēc lokas un priecājoties par dabas skaistumu, savukārt brīdī, kad nonāksiet pie Saulstaru alas smilšakmens atsegumā, noteikti uz brīdi piestājiet un palūkojaties uz mūsu Latvijas dabas skaistumu. Lai redzētu, cik daba ir varena un daudzveidīga, nav nemaz jābrauc tūkstošiem kilometru uz svešām zemēm

Dodoties cauri mežam, noteikti pievērsiet uzmanību niansēm. Bērni priecājās par katru ieraudzīto piepi, savukārt, paveroties augstāk debesīs, uz koku galotnēm, redzēsiet, cik interesantus rakstus uz tiem izveidojušas sūnas.

Ja kaut kur ir iespēja uzrāpties, tad maniem bērniem diena ir izdevusies. Un šajā takā tāda iespēja būs, jo takas vidū, vietā, kur Runtiņš satiekas ar Gauju, nonāksiet pie Lielā akmens jeb Runtiņa avotakments.

Laiks iekost līdzpaņemtās maizītes un doties atpakaļ uz starta vietu. Pozitīvais Kubeseles dabas takā ir tas, ka tā ir lokveida. Tā teikt, nav divas reizes jāiet vienu un to pašu maršrutu.

Vēl viens iemesls, kāpēc man patīk lokveida takas, ir tas, ka ceļā nesatiksi daudz cilvēku. Atgriežoties no pastaigas, stāvlaukumā bija sabraucis liels skaits mašīnu, taču uz takas satikām tikai vienu ģimeni, un arī tikai tāpēc, ka viņu mazais bija ietiepies un pateicis, ka tālāk neies. 

Katrs atbraucējs takā ieiet savā laikā un arī netraucēti to izstaigā.

 

Iznākot no meža, atpakaļceļā pāri pļavai pavērsies staltā Krimuldas baznīca. Lai pastaiga būtu izdevusies uz visiem 100, vari ļaut bērniem no kalniņa līdz tiltiņam noripot, jo kur gan vēl atradīsiet tik plašu, skaistu un sakoptu pļavu - kalniņu.