Ko tad bērnudārzā drīkst dot ēst un ko nē- lūk atbilde

Ko tad bērnudārzā drīkst dot ēst un ko nē- lūk atbilde

30. Sep 2013, 14:05 liigad liigad

Pēdējās nedēļās, kad bērnudārza gaitas uzsāka daudz jaunie bērnudārznieki šeit portālā esmu redzējusi māmiņu sašutumus par to, kas bērniem tiek pasniegts pusdienās, brokastīs un launagā.

Vienam neapmierina kafija, citam tas, ka tiek pasniegti cīsiņi. Un visiem, protams, jautājums „Vai to maz drīkst pasniegt bērnudārzā?”

Tad nu sagatavoju atbildi, lai visiem būtu skaidrs, ka bērnudārzā un skolā pasniedz visu, kas ir atļauts ar likumu un Ministru kabineta noteikumiem. Ja jums ir šaubas par to, kas tiek pasniegts jūsu bērnam ēdienreizē griezieties pie bērnudārza vadītājas, lai lūdz skaidrojumu, no kā tas tiek gatavots vai no kā sastāv minētais produkts.

Ministru kabineta noteikumi Nr.172 „Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”, kas ir spēkā no 01.06.2012, nosaka, kādam jābūt arī bērnudārza audzēkņa uzturam dienā, gan no enerģijas un uzturvielu daudzuma, gan produktiem, kas var tikt iekļauti bērna ēdienkartē.

Noteikumu mērķis ir nodrošināt veselīga un līdzsvarota uztura lietošanu pirmsskolas izglītības programmas īstenojošajās izglītības iestādēs, vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēs.

Noteikumos ir noteikts, kam katru dienu jābūt bērna uzturā, un kas ēdienkartē jāiekļauj katru nedēļu un kādā daudzumā.

Noteikums ir noteikts, ka desas, cīsiņus, sardeles, žāvētus, kūpinātus, sālītus gaļas un zivju produktus, gaļas un zivju konservus, rūpnieciski ražotus pelmeņus, belašus, saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju pirkstiņus, kalmāru gredzenus, burgerus skolēnu uzturā iekļauj tikai tad, ja tie atbilst šādām prasībām:

  • satur vismaz 70% gaļas vai 60% zivju;
  • nesatur pārtikas piedevas – garšas pastiprinātājus (E620–E650) un krāsvielas;
  • nesatur mehāniski atdalītu gaļu;
  • nesatur izejvielas, kas ražotas no ģenētiski modificētiem organismiem;
  • satur sāli mazāk par 1,25 g uz 100 g gaļas produkta un 1,5 g uz 100 g zivju produkta.

Ēdināšanas uzņēmumam jānodrošina, lai ēdieni, izņemot ēdienu piedevas un maizi, nedēļas ēdienkartē neatkārtojas.

Bet ja jums tiešām rodas šaubas par bērnam pasniegto ēdienu kvalitāti noteikti griezieties Pārtikas un veterinārajā dienestā.

Foto no Ogrenet.lv