Kas jāzina par kucēna ienākšanu ģimenē?

Kas jāzina par kucēna ienākšanu ģimenē?

03. Feb 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šobrīd ģimenēs strauji pieaug vēlme iegādāties kucēnu. Šāds lēmums nevar būt mirkļu iegribu vadīts un pirms uzņemties atbildību, ir jāapsver vairāki faktori, viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas sev jāuzdod ir: vai jums būs laiks, lai rūpētos par kucēnu un viņu apmācītu? 

  • Kucēniem ir nepieciešams liels atbalsts, lai apgūtu apmācību un iejustos savās jaunajās mājās. Kucēniem augot, viņiem visu laiku būs vajadzīgas regulāras fiziskās aktivitātes. Ja jūs visu dienu neesat mājās, kucēns var nebūt jums piemērots mājdzīvnieks.
  • Jūsu suņa apmācības programmai ir jāsākas pēc iespējas agrāk — vecumā, kad kucēnam ir izcila un dabiska spēja mācīties. Suņa apmācīšana var sniegt gandarījumu, bet arī būt laikietilpīgs process, kura gaitā nepieciešami pastāvīgi atkārtojumi.
  • Tā kā kucēns ir enerģisks un viņam viss interesē, viņam nepieciešami regulāri un neilgi spēlēšanās periodi, un tas prasa rūpes, uzmanību un plānošanu. 

Kā labāk sagatavoties kucēna pirmajai saskarsmei ar bērniem?

  • Bērni var būt bezrūpīgi un izdarīt straujas kustības vai pārāk cieši satvert kucēnu, un dzīvnieku tas var izbiedēt. Piesardzības dēļ neatstājiet viņus bez pieskatīšanas. Kad kucēns tikko ieradies, palūdziet, lai bērni apsēžas, un ļaujiet kucēnam pašam vispirms pienākt pie viņiem.
  • Paskaidrojiet bērniem, ka kucēnam ir izcila dzirde un nav vajadzības kliegt. Labāk kucēnu uzrunāt maigā balsī, saucot to vārdā, lai dzīvnieks nesabītos.
  • Lai bērnos radītu atbildības izjūtu pret jauno kucēnu, kopīgi apspriediet ar kucēnu saistītos pienākumus – ēdienreižu laikus, dzeramā ūdens nomaiņu, kucēna vešanu pastaigās u. c.
  • Zinātnieki ir izpētījuši, kā suņa klātbūtne iespaido mazu bērnu un pusaudžu garīgo un fizisko attīstību. Jaunākie rezultāti ir: absolūti pozitīva ietekme!
  • Suņi vienmēr būs bērnu labākie draugi – vai nu draugs, kuram uzticēties un kuru samīļot, vai allaž dedzīgs rotaļu biedrs.

KUCĒNA BAROŠANA

Augšana ir kritiska fizioloģisks process. Kucēniem jebkura kļūda, kas izdarīta šajā periodā, var izraisīt sekas uz mūžu. 

Kādu barību izvēlēties?

Nodrošiniet visaugstākās kvalitātes barību no specializētiem veikaliem vai veterinārārsta, jo tad varat būt droši, ka kucēns saņems sabalansētu barību, kas satur visas veselīgai augšanai nepieciešamās barības vielas. Ja kucēnam tiek dota mājās gatavota barība, ir grūti novērtēt, vai tas saņem visas vajadzīgās barības vielas, kas nepieciešamas veselīgai un sabalansētai barībai. Vēl viens ieguvums ir plašais pārdošanā pieejamais suņa individuālajām īpatnībām – vecumam, auguma lielumam, šķirnei, nosliecei uz konkrētiem veselības traucējumiem – pielāgotais barības veidu klāsts. To mēdz saukt par pielāgotu veselīgu barību. Izvēlieties vai nu sauso, vai mitro barību atkarībā no tā, kam kucēns dod priekšroku.

Kādēļ kucēniem nevajag dot barību, kas paredzēta pieaugušiem suņiem?

Vai zīdainim tiek dots tāds pats ēdiens kā pieaugušajam? Protams, ne, jo zīdaiņu gremošanas sistēma ir jutīga, viņiem ir mazs žoklis un nav zobu, tādēļ viņi nevar nokost, piemēram, ābolu.

Salīdzinot divu sugu īpatnības, ir vieglāk saprast, kādēļ arī kucēniem nepieciešams barība, kas atšķiras no pieaugušiem suņiem paredzētā.

Pieaugšana ir būtisks posms, kura laikā attīstās dažādas kucēna fizioloģiskās funkcijas, īpaši gremošanas sistēma un imūnsistēma.

Kucēna turpmākajā organisma uzbūvē un veselības stāvoklī būtiska nozīme ir barībai, kādu viņš saņem augšanas posmā.

KUCĒNA APMĀCĪBA

Suņi ļoti labi saprot komandas. Kucēns vienmēr būs paklausīgāks, ja izveidosiet uzticības pilnas attiecības. Saimniekam jābūt īstam un nepārprotamam līderim.

Kuri ir galvenie noteikumi, kas jāapgūst kucēnam?

Kucēna mācīšana sākas tūlīt pēc tā ierašanās mājās.

  • Neļaujiet kucēnam apgūt sliktus ieradumus un darīt to, kas vēlāk būs aizliegts.
  • Modulējiet balss skaļumu un toni. Kucēnam ir ļoti asa dzirde, un pret balss toni viņš ir tikpat jutīgs kā pret izteiktajiem vārdiem. Viņš ļoti viegli atšķir mierīgu, priecīgu un dusmīgu balsi, un, lai nodotu ziņu, nav jāpaceļ balss. Vienkārši runājiet stingri un īsi. Kucēni labāk saprot skaidri izteiktus vārdus, nevis garas frāzes.
  • Lai kucēnam dotu komandu, vienmēr sakiet vienus un tos pašus vārdus vienā un tajā balsī kopā ar vieniem un tiem pašiem žestiem. Komandām izmantojiet vienkāršus vārdus un vingrinājumu atkārtojiet vairākas reizes, līdz kucēns patiešām saprot komandu.
  • Vienmēr, kad kucēns rīkojas pareizi, apbalvojiet viņu ar glāstiem, runājot siltā un draudzīgā tonī. Kārumus var izmantot kucēna nodarbības sākumā, bet vēlāk tie jādod tikai izņēmuma reizēs (kāruma vietā var iedot barības gabaliņu). 

Neaizmirstiet, ka dot cukuru vai šokolādi ir stingri aizliegts!