Kā zināt, vai jaunajai māmiņai ir pēcdzemdību depresija?

13. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pastāvīgs nogurums, bailes, raudāšana. Šīs ir tikai dažas no emocijām, kas var pārņemt sievietes kļūstot par mammu. Kā saprast, vai tas ir normāli, vai arī nepieciešama palīdzība dzemdību depresijas gadījumā?

Ciemojoties pie māmiņas Lienes, vecmāte Sanita Šidlovska stāsta, ka nav zināms viens konkrēts pēcdzemdību depresijas iemesls. “Parasti to izraisa bioloģisku, psiholoģisku un sociālu apstākļu kopums, arī tas, ja kāds ģimenē jau iepriekš ir slimojis ar depresiju,” skaidro vecmāte.

Psihoterapeite Laura Valaine izdegšanas gadījumā, jo sevišķi pirmajā mazuļa dzīves gadā, iesaka veikt depresijas skrīninga testu, kas pieejams vietnē depresija.lv. Ja aizpildot testu punktu skaits ir vismaz 8, ir jāvēršas pie speciālista.

Rūpējoties par savu labsajūtu, māmiņai svarīgi gulēt laikā, kad guļ arī bērniņš, piemēram, dusēt diendusu. Tāpat arī svarīgas pastaigas svaigā gaisā un sabalansēts uzturs. “Jāparūpējas, lai būtu pilns ledusskapis un kāds palīdzētu sarūpēt ēdienu sagataves,” saka vecmāte Sanita Šidlovska, mudinot lūgt palīdzību no apkārtējiem, kuri varētu sniegt atbalstu un pagatavot ēst. Vecmāte skaidro, ka viens no pēcdzemdību depresijas iemesliem var būt arī Omega-3 taukskābju trūkums organismā, tāpēc to ieteicams uzņemt papildus. Tas palīdzēs sievietei rast sevī mieru, uzlabot pašsajūtu, pasargāt no pēcdzemdību skumjām un depresijas.

Depresivitātes sajūtai līdzi nāk arī zems pašvērtējums, perfekcionisms, skumjas, vēlme visu kontrolēt un izteiktas bailes par mazuli. “Ja jaunā māmiņa ir viena savās sajūtās, nesaņem atbalstu no apkārtējiem, stāvoklis var kļūt ļoti bīstams. Mīļie tuvinieki, uzmanīsim jaunās māmiņas un siegsim viņām nepieciešamo atbalstu,” mudina vecmāte.