Kā stiprināt attiecības ar vecākiem?

Kā stiprināt attiecības ar vecākiem?

10. Feb 2013, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Dzīvojot savu dzīvi, daudz mazāk iznāk laika, ko veltīt saviem vecākiem. Kā ikdienā izrādīt to, ka par viņiem domājam, un kā stiprināt šīs attiecības, Sieviešu Klubs jautā psihoterapeitei Jolantai Cihanovičai! 

Galvenais, kas nepieciešams mūsu vecākiem, ir regulāra komunikācija, kas viņiem liek saprast to, ka par viņiem rūpējamies!

„Tad, ja vieniem vecākiem šādu pārliecību sniegs tas, ka ik nedēļas nogali viņus apciemojam, tad citiem būs svarīgi, lai ik pa laikam viņiem piezvanām un atceramies kaut ko, ko viņi ir stāstījuši iepriekš! Piemēram, ja mamma iepriekšējā sarunā pieminējusi, ka dosies uz tirdziņu, meita var painteresēties, kā viņai gāja, un ko tajā iegādājās!

Ir ļoti svarīgi izrādīt savu interesi par mūsu vecāku ikdienu, notikumiem un interesēm,” stāsta Jolanta Cihanoviča.

 Tāpat ar vecākiem noteikti var izrunāt to, kā viņi paši ar mums vislabprātāk vēlētos komunicēt! „Varam viņiem paskaidrot, ka nedzīvojam tuvu un nevaram kopā pavadīt daudz laika, jo mums ir darbs, sava ģimene un ļoti daudz citu aktivitāšu, tomēr ļoti gribam ar viņiem saglabāt tuvas attiecības, tādēļ aicinām pastāstīt, kāds būtu viņiem tīkamākais veids, kā to darīt!

Piemēram, dažiem vecākiem ir svarīgāk, lai bērni pie viņiem aizbrauktu svētkos, jo šādi viņi jūtās ievēroti, bet citiem vecākiem daudz būtiskāka šķiet bērnu iesaistīšanās un reaģēšana situācijās, kad ar viņiem kaut kas notiek un ir nepieciešama palīdzība,” skaidro psihoterapeite.

Tomēr, lai arī kāds būtu veids, kurā komunicējam ar saviem vecākiem, Jolanta Cihanoviča uzsver, ka tāpat kā jebkurās attiecībās, arī šajās, ir svarīgi zināt robežas – tātad to, ko mēs esam gatavi dot un to, ko neesam!

„Ir jāņem vērā tas, ka var būt arī situācijas, kurās mēs nevaram realizēt to, ko vecāki no mums sagaida. Piemēram, ja ir situācija, kurā vecākiem nepieciešama palīdzība, bet tajā pat laikā mēs pašas teju vai raujamies uz pusēm, lai pagūtu tikt galā ar savas dzīves pienākumiem, jāuzdod jautājums – kā un cik daudz es varu palīdzēt viņiem tā, lai joprojām pagūtu parūpēties arī pati par sevi!

To ir būtiski saprast, lai nenotiktu tā, ka rūpējoties par vecākiem, zaudējam savas attiecības ar citiem līdzcilvēkiem,” mudina padomāt psihoterapeite.

Savukārt ikdienā izrādot vecākiem savas rūpes un gādību, būtu jāņem vērā divi galvenie atslēgvārdi, kas izsaka arī to, ko vecāki no mums sagaida, tie ir – regularitāte un patiesa interese!  

Kā tu saviem vecākiem ikdienā izrādi savu uzmanību un gādību?