Kā pareizi lietot plāksterus dažādām traumām?

Kā pareizi lietot plāksterus dažādām traumām?

13. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tulznas, noberzumi, dažādas brūces un varžacis ir biežākie gadījumi, kad talkā nāk plāksteri. Kā tos pareizi lietot katrā no šīm situācijām, portālam stāsta podiatre Iveta Skadmane – Šūmākere. 

Plāksteri tulznām

Ja tulzna nav pārsprāgusi, dezinfekcija nav nepieciešama, un plāksteri tai var uzlīmēt tiklīdz tulzna parādījusies. Šajā gadījumā plāksteri uz tulznas var turēt ilgāku laiku un tad, ja tas nav atlīmējies, nomainīt pēc divām, trim dienām. 

Jāatceras, ka nekādā gadījumā tulznu nav ieteicams pārdurt pašam, tomēr, ja tā ir pārplīsusi, pirms plākstera līmēšanas to jādezinficē ar betadīna pilieniem un tikai tad tulznai jāuzlīmē plāksteris.

Šajā situācijā jāatceras, ka plāksteri nomainot, to jādara ļoti uzmanīgi, lai nenorautu ādas virsmu, kas izveidojusies virs tulznas brīdī, kad tā pārsprāgusi!

Plāksteri brūcēm un pušumiem

Tad, ja brūce ir neliela un nav pārāk dziļa, vispirms to jāapstrādā, izmantojot ūdeņraža šķīdumu, briljanta zaļo līdzekli vai vislabāk - betadīna pilienus, un tad jāuzlīmē plāksteris.

Savukārt gadījumā, ja brūce ir dziļāka, to vispirms jādezinficē (arī šajā situācijā labāk izvēlēties betadīna pilienus), tad tai jāuzklāj kāds no brūci savelkošajiem un dziedējošajiem lokālajiem medikamentiem un tikai tad jāuzlīmē plāksteris.

Ļoti svarīgi, lai plāksteris būtu uzklāts precīzi pāri brūcei un rūpīgi pielīmēts!

Savukārt, ja iegūtais savainojums ir ļoti dziļš, noteikti jāmeklē medmāsas vai ārsta palīdzība, kurš brūci pratīs apstrādāt pareizi. 

Plāksteri noberzumiem un nobrāzumiem

Arī nobrāzumu gadījumā ļoti svarīga ir traumētās vietas dezinficēšana, un tāpat kā iepriekšējās situācijās, arī šajā, šim nolūkam vislabāk derēs betadīna pilieni. Tad, ja tādu mājās nav, var izmantot arī briljanta zaļo vai ūdeņraža šķīdumu.

Kad nobrāzums dezinficēts, tam jāuzklāj kādu dziedējošu ziedi un jāuzlīmē plāksteris. Noteikti jārauga, lai tas precīzi piegulētu traumētajai vietai! 

Būtiski atcerēties, ka gadījumā, ja izveidojusies, piemēram, ieaugušā naga brūce, plāksteri nav ieteicams bieži mainīt. Vienreiz uzlīmējot, uz brūces to ieteicams atstāt divas dienas, un tikai tad plāksteri nomainīt pret citu.  

Plāksteri varžacīm

Lietojot plāksterus, kas paredzēti speciāli varžacu ārstēšanai, tos uzliekot, jābūt ļoti uzmanīgai! Tos jāuzlīmē ļoti precīzi – tieši uz varžacs. Pretējā gadījumā, plāksteru sastāva dēļ var ciest āda, zonā ap varžaci. 

Kā Tavā ģimenē ir ar traumām? Vai bieži nākas izmantot plāksterus?