Kā pareizi kopt brūci?

06. May 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz ar siltāku laiku, kad daudz vairāk laika pavadām ārā, nododoties dažādām aktivitātēm, lielāks ir arī risks gūt brūces, tāpēc vaicājām sertificētai ķirurģei Aleksandrai Kušpelo, kā brūces vispareizāk kopt, un kurās situācijās pēc palīdzības obligāti jāvēršas pie ārsta.

Ārste uzsver, ka pirmais solis jebkuras brūces gadījumā ir asiņošanas apstādināšana, kam var izmantot arī aukstumu, jo tas mazinās ne tikai asiņošanu, bet arī tūsku.

Brūci nomazgā

Ja bērnam ir nobrāzts ceļgals, bez liekām bailēm vajadzētu brūci nomazgāt zem tekošas ūdens strūklas ar ziepēm. “Var pielietot arī citus šķīdumus, piemēram, šķīstošo furagīnu vai 1% poliheksanīda šķīdumu ūdenī, kas ne tikai nekodīs, bet arī palīdzēs nodezinficēt brūci,” skaidro ārste. 

Brūci pārsien

Kad brūce noskalota, to pārklāj ar pārsēju, raugoties, lai tas nepieliptu pie brūces virsmas. “Tas ir mīts, ka brūci vajadzētu vēdināt, lai izveidotos krevele, jo zem kreveles krājas mikrobi. Brūci jāārstē mitrā vidē,” skaidro ķirurģe.

Seko līdzi brūces dzīšanai

Ja brūce ir virspusēja, 2 – 3 dienas nepieciešams mainīt pārsējus, sekojot līdzi brūces stāvoklim. Ja pievienojas iekaisuma pazīmes, obligāti jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta. “Ja brūce nav pareizi apstrādāta un pareizi ārstēta, ir ļoti liels risks. Ja brūcē parādās infekcija un sastrutojums, pašu spēkiem noteikti nevarēs tikt galā,” ķirurģe Aleksandra Kušpelo mudina šādos gadījumos neatlikt vēršanos pie speciālista.