Kā pārdzīvot pandēmijas laiku jēgpilni?

Kā pārdzīvot pandēmijas laiku jēgpilni?

18. Aug 2021, 03:58 Mīlestība Mīlestība

Katram no mums šie divi gadi ir pagājuši savādāk. Bet mums visiem ir kas kopīgs – šis laiks ir nesis daudz jauna, nebijuša, stresaina katram savā veidā. Kādam iemesls bija darbs, kuru varbūt pat nācās zaudēt. Kādam darbs bija jāturpina attālināti, apvienojot to ar bērnu pieskatīšanu un skološanu. Kādam tas radīja stresu, jo nevarēja tikties ar tuviniekiem un draugiem, kā iepriekš. Vēl kādam izpalika plānotais ceļojums. Un varbūt pat tika zaudētas finanses, kas bija ieguldītas plānotajā ceļojumā. Un patiesībā variantu ir ļoti daudz un dažādu.

Bet, pārdomājot visu piedzīvoto, es, personīgi, saprotu, ka šo laiku var un vajag izdzīvot un piedzīvot jēgpilni. Tā teikt – pilnasinīgi. Neliekot visas cerības tikai uz saulaino nākotni.

Ja pirmajā Covid vilnī tas vēl šķita kā ļauns joks un likās, ka tas nevar būt tik nopietni, tad otrajā vilnī daudz kas sāka rādīties jau drūmākās krāsās. Un, tuvojoties rudenim, kad, ļoti iespējams, mēs saskarsimies ar jauniem ierobežojumiem vai atsāksim ievērot iepriekšējos, piedāvāju iepazīties ar mazo veselā saprāta saglabāšanas sarakstiņu. Man tas palīdz uz lietām skatīties pozitīvāk. Ceru, ka arī jums. Tātad:

  • Mēs šobrīd nevaram plānot lielas lietas un tālu uz priekšu. Tāpēc mēs varam piedzīvot patiesu prieku, plānojot mazāku laika periodu, bet detalizētāk un iekļaujot arī jauku atpūtu tajā. Piemēram, nedēļas griezumā. Tā teikt, zāģa asināšanu, lai jaunajā darba nedēļā ir motivācija atkal celties, iet un darīt.
  • Kamēr ir iespēja, apciemo savus mīļos vēl “dzīvajā”, atceries arī par draugiem! Dievs mūs ir radījis kā sociālas būtnes. Jo, iespējams, ka visai drīz ikdiena atkal būs tikšanās “caur ekrānu”.
  • Nešķendējies par to, ko nevari mainīt. Tas neliecina par Tevi kā personību neko labu. Atceries, ka ir lietas, ko Tu nevari ietekmēt. Un ir lietas, ko Tu vari ietekmēt. Tad atloki piedurknes un dari to, kas ir tavs tiešais ietekmes loks.
  • Nevaino citus par savām likstām. Uzņemies atbildību! Cilvēks nekļūst gudrāks ar gadiem. Tas kļūst gudrāks, uzņemoties atbildību par savu dzīvi, savām izvēlēm.
  • Izvēlies vairāk pastaigu dabā vai pa pilsētu tā vietā, lai vizinātos auto vai sabiedriskajā transportā. Kustības nav bonuss, tā ir nepieciešamība.
  • Kad pēdējo reizi Tu esi lasījis kaut ko saturīgu? Tev ir dota galva ne tikai, lai cepurei būtu vieta, kur atrasties. Smadzenēm tāpat kā muskuļiem patīk, ka tās trenē. Izvēlies kādu tēmu, par ko nekad iepriekš neesi vēl lasījis. Un Tu būsi pārsteigts, cik maz vēl Tu zini.
  • Neskaties video par sazvērestības teorijām, jo cik liels ir procents, ka informācija ir patiesa un autentiska? Nepretendē uz “visu zinošā” cilvēka statusu. Un vēl – nesūti šos video un materiālus saviem WhatsApp adresātiem, ja tie nav “parakstījušies uz šiem jaunumiem” vai personīgi lūguši, lai sūti šo informāciju. Ja Tev savs laiks nav tik dārgs, tad cieni cita laiku. Arī nederīgas ziņas izdzēšana prasa sekundes, kas nekad vairs neatkārtosies. Laiks ir dāvana. Bez tam, biedēšana cilvēkam vēl nekad nav palīdzējusi konstruktīvi risināt lietas savā dzīvē. Bailes demotivē.
  • Cilvēks nevar vienlaicīgi domāt par divām lietām. Pamēģini! Tas nav iespējams. Vadi savas domas. Izvēlies domāt par visu, kas ir labs. Te lieti noder pateicības praktizēšana. Katru dienu pieraksti 3-5 lietas, par kurām esi pateicīgs. Šo metodi pielieto pat karavīri, kas izgājuši cauri kara “ellei”. Jo vairāk pateicies, jo vairāk ieraugi, par ko pateikties.
  • Nevari aizbraukt ceļojumā uz Ēģipti? Tad apskati Latvijas karti. Kur vēl neesi bijis? Sēdies un brauc. Latvija ir tik skaista! Un vēl tik neatklāta!
  • Sarunās ar līdzcilvēkiem atceries, ka diskusija bez cieņas diezgan ātri pārvēršas par cīņu.
  • Dzīve nav tikai mērķa sasniegšana. Arī iešana uz mērķi jeb process ir jāizbauda un jāpiedzīvo. Atkarībā no Tavām vērtībām, atceries, ka katras dienas “mazās lietas” arī ir tā vērtas, lai tās izbaudītu.
  • Gudri līderi mēdz pat paildzināt krīzes periodu, jo tas ir laiks, kad cilvēki ir elastīgāki, lai veidotu jaunus ieradumus un redzējumu. Krīze ir iespēja.
  • Ja Tev šķiet, ka ir pavisam slikti, tad atrodi kādu, kuram Tu vari palīdzēt. Tas ir dziedinoši un terapeitiski. Un palīdz novērst domas no sevis kā “nabadziņa”, kuram ir sliktāk par visiem. Neesi upuris. Esi tas, kurš maina vēsturi. Ikdienas gaitās. Līdzcilvēku dzīvēs.
  • Un visbeidzot! Ja vari paveikt kādu labu lietu šodien, tad neatliec to uz rītdienu, jo rītdien tas var būt jau aizliegts!

Mēs dzīvojam aizdotā laikā. Tā ir žēlastība, ko piedzīvojam. Pamēģini izaicināt sevi un ejot ikdienas gaitās piedomā, vai pasaule pēc manis paliek par labāku vietu, kur dzīvot. Arī šajā trauksmainajā laikā.

Patiesā cieņā,

Elīna