Kā no karstās saules pasargāt istabas augus?

Kā no karstās saules pasargāt istabas augus?

20. Jul 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tāpat kā mēs ejam dušā vai nopeldamies, lai atvēsinātos un atgūtu spēkus, tā arī tavām istabas puķēm vismaz reizi dienā jāuzrīko īstena ūdens pelde!

Iesaka Sieviešu kluba eksperte Liene Petroviča, salona Noraga floriste.

To izdarīt ir pavisam vienkārši!

  • No rīta vai vakarā (īstas puķu mīles to var darīt abos šajos laikos!) ar ūdens pulverizatoru rasini augu lapas. 
  • Regulāri ar savu pirkstu pārbaudi, cik mitra ir puķu augsne. Ja tā karstajā dienas saulē ir izkaltusi, tad puķes var liet kaut vai katru dienu. Bet tas jādara dienas pirmajā vai otrajā pusē, karstajās saules stundās augiem ūdeni virsū nedrīkst liet. Citādāk pati vien savus istabas mīluļus pakļausi saules apdegumam, jo saulē ūdens uz auga lapiņām un zemes teju vai sadeg. Lapiņas un saknes ir tik trauslas, ka ātri vien var zaudēt savu veselīgumu. 
  • Šo pašu noteikumu ievēro arī laistot piemājas zālienu. Karstajā laikā ūdens ļoti ātri iztvaiko, radot apdegumus, bet augs savas slāpes nemaz neatveldzē. 
  • Ja istabas puķes laisti, ūdeni lejot auga virspusē, ar laiku zemes virskārta sablietējas, veidojot tādu kā zemes virsējo garozu. Tādēļ ūdens iesūcas tikai zemes virsējā kārtā (nereti līdz saknēm nemaz nenokļūstot!), bet vislielākais mīnuss – auga saknes neelpo un tām trūkst skābekļa. Lai no tā izvairītos, laiku pa laikam ar nelielu lāpstiņu vai pat ēdamkaroti uzrušini zemes virskārtu. 

Vēl kāds ļoti būtisks ieteikums – viskarstākajā vasaras laikā ar kritisku aci novērtē katra istabas auga atrašanās vietu. Iespējams kāda no puķēm, kura visu dienu atrodas dienvidu pusē, jāpārvieto uz nedaudz ēnaināku vietu.

Vienīgie istabas augi, kas sevišķi draudzējas ar karstajiem saules stariem, ir dažāda veida kaktusi, gerberas, kas sastādītas podiņos, un sukulentu dzimtas pārstāvji. Tos atšķirsi pēc biezajām augu lapām - jo lapas biezākas, jo tajās vairāk ūdens, kas pasargā augu no izdegšanas. Pārējām puķēm gan būtu vēlams atrast ēnaināku nostūri.It sevišķi orhidejām – tās mīl tikai rīta un vakara sauli. Karstākā tās sāk nīkuļot un pēcāk pašai vien nāksies mocīties žēlabās, kādēļ tava orhideja vairs nezied.

Ja augus nevari pārvietot uz ēnaināku nostūri, saules gaismas pavājināšanai izmanto palīgieročus – žalūzijas vai dienas aizkarus. Raugi, lai tie stāv starp logu un istabas augiem. Šādi būsi saules karstos starus izkliedējusi un puķēm būs mazāks risks apdegt.

Varbūt tavās mājās ir kāds augs, kas nīkuļo un ar kuru pašas spēkiem vairs netiec galā? Droši padalies savā stāstā, lai mēs kopā ar profesionālu istabas augu eksperti tev varētu palīdzēt!