Kā labās baktērijas var palīdzēt justies labāk

13. Mar 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gan lielus, gan mazus nereti apciemo vēdervīrusi, līdzi nesot vemšanu, caureju un vājumu. Domājams, ka ikviens vecāks izjūt trauksmi, ja viņa bērns piedzīvo kādu no šiem simptomiem, apjūkot un reizēm neizprotot, kā vislabāk rīkoties.

Tāpēc devāmies pie P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārsta - gastroenterologa asoc.prof. Alekseja Dervos, lai noskaidrotu, kas var palīdzēt šos vīrusus atvairīt, un kā rīkoties, ja tie tomēr mūs noķēruši.

Primārais - uzņemt pietiekami daudz ūdens

Par klasiskiem vēdera vīrusiem var saukt norovīrusu un rotavīrusu. To gadījumā slimniekam attīstās caureja, vemšana, periodiski palielinās arī temperatūra. Kā norāda ārsts, šajos gadījumos obligāti jānodrošina vajadzīgais ūdens režīms, kas nozīmē, ka pacientam jāuzņem tikpat daudz ūdens, cik tiek pazaudēts.

Ja vēl pieaugušais sevi var piespiest dzert ūdeni, tad mazi bērni atūdeņojas ļoti ātri un agresīvi, kas nozīmē, ka var nākties pielietot intravenozu pieeju, tātad, šajos gadījumos mājas apstākļos vairs nevar palīdzēt. Slimības gaita smagāka visbiežāk ir tieši bērniem un gados vecākiem ļaudīm. 

Antibiotiku vietā - labās baktērijas

Vēderu vīrusu ārstēšanai nav nepieciešama antibakteriāla terapija, kas, pēc gastroenterologa asoc.prof. Alekseja Dervos teiktā, šajā gadījumā būtu liela kļūda. Tā vietā, lai uzreiz uzsāktu antibiotiku lietošanu, viņš mudina ļoti rūpīgi noprecizēt saslimšanas cēloni un tikai pēc tam pieņemt lēmumu.

Norovīrusa un rotavīrusa gadījumā uzlabot pašsajūtu un ātrāk uzveikt saslimšanu var palīdzēt probiotiķu jeb labo baktēriju lietošana, jo ar to palīdzību iespējams samazināt caurejas ilgumu pat par četrām dienām. Ārsts skaidro, ka labvēlīgās baktērijas aizsargā, tāpēc tās var lietot arī pirms slimošanas laika un arī tad, ja ir paredzēts doties ceļojumā. "Lietojot labās baktērijas pirms plānotā ceļojuma, var sevi papildu aizsargāt pret risku saslimt, piemēram, ar ceļotāju diareju," teic gastroenterologs. Tāpat arī probiotiķi ir ieteicami, ja bērnam vai arī kādam no vecākiem ir nācies daudz slimot, kā rezultātā ir izmainīta organisma mikroflora.

 Probiotiķi jeb labās baktērijas darbojas vairākos līmeņos:

  1. patogēns nevar piestiprināties pie zarnas sieniņas;
  2. darbojas, lai zarnu sieniņas šūnas būtu saliedētas;
  3. tās pozitīvi ietekmē imunitāti.