Kā, kļūstot par māmiņu, nezaudēt sievišķību

Kā, kļūstot par māmiņu, nezaudēt sievišķību

14. Aug 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunā – māmiņas loma sievietes dzīvi piepilda ar nebijušām sajūtām, prieku un gandarījumu. Tomēr kā, kļūstot par māmiņu, joprojām justies sievišķīgai? To atklāj psiholoģe Diāna Zande, arī semināru pasniedzēja Māmiņu Klubā. 

Sāc ar maziem prieciņiem

"Lai rūpētos par savu sievišķību, iesākumā, pirmajos trīs mēnešos, kad māmiņa bērnam piesaistīta jo īpaši, viņa var pievērsties mazu prieciņu baudīšanai. Piemēram, ik rītu veltīt pāris minūtes, lai izbaudītu tasi kafijas, apzinoties – joprojām esmu sieviete, un sev nepārmetot to, ka kafijas vietā daudz labāk būtu izvēlēties ķimeņu tēju!

Tāpat jaunā māmiņa var atvēlēt laiku, lai katru dienu uzkrāsotu skropstas vai lūpas, vai arī ar baudu izķemmētu matus un uzklātu sejas krēmu. Tas neprasa daudz laika, toties sniedz sievietei prieku. Bērniņš var iztikt arī ar neuzkrāsotu mammu, tādēļ sievietei sevi jāsakopj pašas priekam!

Pirmajos bērna dzīves mēnešos tie būs mazi mirklīši, kurus iespējams atvēlēt tikai sev, un tos jāieplāno tāpat kā agrāk sieviete plānoja svarīgas biznesa tikšanās!

Šie mazie baudas mirkļi neprasa daudz laika, un piecas minūtes dienā tiem var atrast katra jaunā māmiņa!

Paildzini mazos baudas mirkļus

Tad, kad bērniņš paaugas un viņam jau ir trīs mēneši, jaunā māmiņa var atļauties nedaudz vairāk. Piemēram, ieiet vannā un palutināt savu ķermeni ar dažādiem skrubjiem un krēmiem. Tomēr tad svarīgi lūgt partneri izvest mazulīti pastaigā! Citādi, ja bērniņš blakus istabā raudās, sieviete nevarēs pilnībā relaksēties. 

Vanna ir tikai piemērs, kā palutināt savu ķermeni, neizejot ārpus mājām. Tomēr tas ir būtiski, jo izdarot kaut ko patīkamu ķermenim, sievietē var raisīties arī seksualitāte.

Tāpat jaunā māmiņa var abonēt kādu sieviešu žurnālu, lai esot mamma, joprojām saglabātu saikni ar sieviešu pasauli! Māmiņām aktuālākie temati ir autiņbiksītes, krūts zīdīšana un bērna vēdergraizes, bet sievietes runā par jaunāko kurpju un nagu laku modē, apspriež ceļojumus. Jaunajai māmiņai ir svarīgi interesēties arī par tematiem ārpus māmiņu ikdienas, jo arī lasot un interesējoties par sievišķīgiem tematiem, jaunā māmiņa var justies vairāk piederīga sieviešu pasaulei!

Pamazām, mazulītim pieaugot, jaunā māmiņa var ieplānot sev arvien vairāk brīvā laika, piemēram, lai aizietu pie friziera, vai arī reizi nedēļā apmeklētu sporta zāli.

Tātad iesākumā jābauda mazos mirklīšus, bet pēc dažiem mēnešiem jau var domāt par regulārām vingrošanas nodarbībām ārpus mājām! Vingrošana reizi nedēļā, tāpat kā rūpes par savu skaistumu un labsajūtu, ir nepieciešamas sievietei, nevis mammai! Tādēļ ļoti svarīgi ikdienā pievērsties kaut kam, kas jaunajai māmiņai svarīgs kā sievietei un nav saistīts ar bērnu!

Ieplāno laiku partnerim

Vēl jaunajai māmiņai svarīgi ieplānot laiku, ko pavadīt divatā ar savu partneri, tieši tāpat kā tiek ieplānoti mazie mirkļi sev.

Pirmais, ar ko sākt, ir sarunas. Lai partnerattiecības veidotu un uzlabotu, ļoti svarīgi ir sarunāties un atrast laiku, ko pavadīt divatā. Sarunām var izmantot brīdi, kad bērniņš guļ, tomēr tad būtiski runāt par to, kas svarīgs jums kā partneriem, nevis vecākiem!

Tomēr vislabāk atrast kādu, kurš jūsu mazulīti pieskatīs, kamēr paši dodaties ārpus mājām, lai piedzīvotu kopīgus, patīkamus brīžus. Turklāt nav obligāti jādodas uz teātri, balli vai restorānu, pietiek ar tējas baudīšanu tuvējā kafejnīcā!

Dažkārt sievietēm ir sajūta, ka nepieciešams ļoti daudz, lai atkal justos kā sieviete. Tomēr patiesībā vajag pavisam nedaudz, bet regulāri! Tādēļ jaunajai māmiņai savā ikdienā būtu jāievieš regulāras, patīkamas nodarbes gan sev, gan kopā ar partneri. 

Lai atkal justos sievišķīga, šos jautājumus ir jārisina, jo pieaugušai sievietei pašai jāatbild par to, vai viņa spēj savienot mammas lomu ar sievietes lomu, kā arī par to, vai viņa joprojām velta laiku savam partnerim," stāsta Diāna Zande. 

Māmiņu Klubs

Kā tev izdodas savienot māmiņas lomu ar sievietes lomu? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā