Neignorē savas pēcdzemdību sajūtas. Atpazīsti depresiju!

Neignorē savas pēcdzemdību sajūtas. Atpazīsti depresiju!

10. Sep 2020, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Garastāvokļa izmaiņas pēc dzemdībām mēdz piemeklēt ikvienu jauno māmiņu. Neatkarīgi no līdzšinējās pieredzes un izaudzināto bērnu skaita, pēcdzemdību sajūtas un nomāktība atnāk negaidot, ir grūti paredzama, bet jebkura no sajūtam ir jāņem vērā, jo iespējams, to ignorēšana var novest pie nopietnākas saslimšanas.

Kopumā, pastāv trīs veidu garastāvokļa izmaiņas pēc dzemdībām –

  • Pēcdzemdību nomāktība
  • Pēcdzemdību depresija
  • Pēcdzemdību psihoze

Pēcdzemdību nomāktība

Visbiežāk sastopama un ar to saskaras lielākā daļa jauno māmiņu un šāda nomāktība tiek uzskatīta par normālu parādību, kas lielākoties ir raksturojama ar pēkšņām garastāvokļa pārmaiņām, kad ļoti spēcīgas pozitīvās sajūtas, mijas ar pēkšņām bēdām.  Jaunās māmiņas emocijas ir ļoti mainīgas. Raudāšana, bez īpaša iemesla, aizkaitināmība, nemierīgums, satraukums un vientulības un skumju sajūta raksturo Pēcdzemdību nomāktību, kura var ilgt dažas stundas vai vienu-divas nedēļas pēc dzemdībām. Parasti šis emocionālais stāvoklis neprasa speciālista iesaisti un medikamentozu ārstēšanu, tomēr emocionāls atbalsts ir nepieciešams un palīdzība no kādas atbalsta grupas, citām māmiņām vai ģimenes locekļiem ir ļoti būtiska, lai esošais stāvoklis nepasliktinātos.  

20180601105242-28517.jpg

Pēcdzemdību depresija

Var rasties dažas dienas vai pat mēnešus pēc dzemdībām. Neatkarīgi no tā vai māmiņai ir pirmais bērniņš, vai trešais, tas var notikt arī ar māmiņu, kurai līdz šim, viss ir bijis kārtībā un skumjas sajūtas vai depresijas pazīmes ar iepriekšējiem bērniem, nav novērotas. Kādas ir Pēcdzemdību depresijas pazīmes?

Sieviete var justies skumja, bēdīga, trauksmaina, līdzīgi kā ar Pēcdzemdību nomāktību, bet šīs sajūtas depresijas gadījumā ir daudz spēcīgākas, nekā Pēcdzemdības nomāktības gadījumā. Teorētiski, sieviete var tikt galā ar ikdienas pienākumiem, dara visu, kas viņai jādara, tomēr izdarītais viņu vairāk nomāc, nekā iepriecina. Šādā gadījumā māmiņai noteikti būtu jāvēršas pēc palīdzības pie speciālista, kurš var pārbaudīt depresijas simptomātiku un noteikti nepieciešamo ārstēšanas plānu. Ja sieviete šādā gadījumā nevēršas pēc palīdzības, esošie depresijas simptomi var tikai pasliktināties. Lai gan Pēcdzemdību depresija ir nopietna saslimšana, to ir iespējams ārstēt ar medikamentiem un speciālistu konsultāciju un atbalsta sniegšanu. Jaunajai māmiņai, noteikti, nevajadzētu mēģināt lietot kādus nomierinošus medikamentus, balstoties uz draudzeņu vai citu māmiņu ieteikuma, šāda ārstēšana prasa, atbilstošu medikamentu lietošanu, kuru var noteikt tikai speciālists.

20180601105356-65516.jpg

Pēcdzemdību psihoze

Tā ir ļoti nopietna saslimšana, kas ietekmē jaunās māmiņas. Šī slimība var izpausties pirmajos 3 mēnešos pēc dzemdībām. Un slimības iestāšanās var būt strauja, tās sākumu ir grūti paredzēt. Sieviete var zaudēt saikni ar realitāti, parādās halucinācijas (dzirdot lietas, kas faktiski nenotiek), tic lietām, kas patiesībā nav iespējamas, zūd realitātes sajūta. Vizuālas halucinācijas pie šādas saslimšanas ir novērotas ļoti reti.

Kas vēl liecina par pēcdzemdību psihozi?

  • Bezmiegs, nespēja gulēt
  • Uzbudinājums un dusmas
  • Nemiers un dīvaina uzvedība

Ja jaunajai māmiņai tie diagnosticēta saslimšana, tad lielākajai daļai māmiņu tiek veikta medikamentoza ārstēšana, kas nereti, sevišķi smagos gadījumos, tiek realizēta ārstniecības iestādē, jo pastāv risks, ka māmiņa, var nodarīt pāri gan sev, gan mazulim.

Māmiņai jāmeklē speciālista palīdzība, ja:

  • Simptomi saglabājas vairāk nekā divas nedēļas
  • Nespēj normāli darboties, tikt galā ar sevi un ikdienas rūpēm
  • Vienkārši darbiņi vai pienākumi šķiet kā neiespējami
  • Jauno māmiņu nomāc domas par kaitējuma nodarīšanu sev vai mazulim
  • Lielāko dienas daļu jaunā māmiņa ir drūma, nervoza, satraukta

 Atceries, ka pēc dzemdībam, Tu ļoti esi vajadzīga savam mazulim un ja vien jūti, ka kādā brīdī, Tavas emocijas ņem virsroku un jūties nomākta, lūdzu, neatstāj sevi novārtā un vērsies pēc palīdzības. Iesākumā lūdz ģimenes palīdzību, atbalstu ikdienas rūpēs, ja jūti, ka ar to ir par maz, nebaidies, nekautrējies un uzrunā kādu speciālistu, vai ar šo jautājumu vērsies pie sava ģimenes ārsta, kurš varētu ieteikt speciālistus, pie kā girezties šīs problēmas risināšanā. 

Mūsu mazuļi būs laimīgi, ja laimīgas būs mammas, tāpēc, parūpējieties arī par savām sajūtām un neignorējiet tās. 

Māmiņu klubs