Intīmā veselība ir sievietes veselības stūrakmens

23. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Intīmā veselība ir sievietes veselības stūrakmens, kas ļauj justies priecīgai un pašpārliecinātai. Māmiņu Klubs vaicāja ginekoloģei, dzemdību speciālistei un reproduktoloģei Natālijai Bērzai, kādām niansēm būtu jāpievērš uzmanība sievietes intīmajā veselībā.

Saskaroties ar niezi intīmajā apvidū, dedzinošu sajūtu, nepatīkamu aromātu vai palielinātiem izdalījumiem, nav divu domu, ka nepieciešams domāt par savas intīmās veselības profilaksi. Bez tās neiztikt arī gadījumos, kad diskomforts piemeklē dzimumattiecību laikā, tiek plānots antibiotiku kurss, ceļojums vai arī pazeminājusies imunitāte, kas īpaši raksturīgi rudens un pavasara laikam.

Vēl viens nozīmīgs posms sievietes dzīvē, kad intīmo veselību nedrīkst atstāt bez ievērības, ir  grūtniecības plānošana un pats gaidību laiks. “Ja ar maksts mikrofloru grūtniecības laikā kaut kas nav kārtībā, ir iekaisumi, kas nav pamanīti un izārstēti, ir liela iespējamība, ka sievietei būs priekšlaicīgas dzemdības, kā arī var rasties iekaisums augļa apvalkā, kas var novest arī pie bērna veselības problēmām,” par sievietes intīmās veselības nozīmību skaidro ginekoloģe Natālija Bērza. Ne mazāk svarīgi ir, lai maksts pareiza mikroflora būtu situācijās, kad tiek plānota medicīniskā apaugļošana, jo dažādi pētījumi pierādījuši, ka pretējā gadījumā, ja sievietes maksts mikroflora nav pareiza, arī apaugļošanas rezultāti būs neveiksmīgi.

Lai uzlabotu maksts mikrofloru, ir svarīgi veikt profilaktiskos pasākumus, lietojot speciālas probiotikas, kas palīdzēs uzlabot intīmo veselību. 

“Maksts ir vienota mikrovide, kurā ir sava kārtība. Šo kārtību jau no sievietes pubertātes uztur labās baktērijas, kuras dēvējam arī par pienskābajām baktērijām. Tās uztur maksts mikrovidi tādu, lai tajā nevairotos sēnītes vai citas sliktās baktērijas,” norāda ginekoloģe, piebilstot, ka tad, ja sievietes maksts mikroflora ir laba, neattīstās arī urīnceļu infekcijas. Profilaksei lietojamās probiotikas palīdz uzturēt skābu maksts vidi un nevairoties sliktajām baktērijām, kā arī uzturēt imunitāti.

Aptiekās ir pieejami divu veidu sievietes intīmās veselības profilaksei paredzēti preparāti – makstī lietojami un kapsulu veida. Ginekoloģe Natālija Bērza norāda: “Makstī lietojamie sniedz ātrāku rezultātu, taču arī ātrāk izdalās no maksts, līdz ar to ārstēšana ar tiem nav tik stabila. Savukārt kapsula veidā esošām probiotikām efekts ir ilgstošāks un stabilāks.” Ārste norāda, ka ne mazāk svarīgi ir izvēlēties probiotikas ar patentētiem celmiem, kas apliecinās, ka to iedarbība ir pārbaudīta un uzrāda efektivitāti. Minimālais šo probiotiku lietošanas ilgums, lai uzlabotu savu intīmo veselību, ir 2 nedēļas, bet optimālais -  3 līdz 4 nedēļas.

Probiotiku lietošana būs atbalsts organismam grūtniecības plānošanas laikā, plānojot ceļojumu, lietojot antibiotikas vai arī uzsākot attiecības ar jaunu partneri, ar kuru plānotas dzimumattiecības, lai izvairītos no maksts mikrofloras reakcijas.